Szokatlan időjárási helyzet a sok eső oka

eső, Béke tér, 2014.09.12.
Vágólapra másolva!
A hétvégén még erősen csapadékos lesz időjárásunk, a jövő hét szárazabbnak ígérkezik, de ne fogadjunk nagy összegben egy napsütéses indián nyárra.
Vágólapra másolva!

Szeptember jobbára az év egyik szárazabb hónapjaként ismeretes Magyarországon, most azonban ciklonok sora hoz szokatlanul sok csapadékot. Az esőt most egy tőlünk északra elvonuló légörvény zúdítja ránk, hétvégén pedig délnyugatról sodródik be egy ciklon, mely már szombat hajnaltól komoly viharokat és zivatarokat okoz először a Délnyugat-Dunántúlon, majd az ország középső részén, és még vasárnap is velünk marad.

Egész hétvégén esik

Északon és keleten ma késő estig még 10-25 mm csapadék eshet, a szombat hajnalban érkező másik ciklon felhőzetéből pedig a Dunántúlon átlagosan 20 mm, a legnyugatibb megyékben 30 mm-t meghaladó csapadékra számíthatunk. Szombat délután a Mosonmagyaróvár-Budapest-Szeged tengely mentén alakulhatnak ki heves záporok, zivatarok és helyenként 30 mm-t meghaladó csapadékot hozó felhőszakadások. Vasárnap marad a felhős idő, esővel, záporral, helyenként zivatarral.

Várható csapadékösszeg péntek déltől hétfő délig. Az egész országban esni fog Forrás: OMSZ

Hétfőtől javulni kezd a helyzet, és már csak elszórtan lehetnek záporok, a jövő hét pedig általában szárazabbnak mutatkozik - mondta az Origónak az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere.

Idén kevésbé véd az anticiklon

A napos nyarak és a száraz őszelő biztosítéka egy, ebben az időszakban rendszeresen a Kárpát-medencére is rátelepedő, nagy kiterjedésű, magas nyomású anticiklon. Ez azonban idén egy kicsit északabbra húzódott, így a tőle délre keletkező, csapadékot hozó ciklonok sorban elérték nyáron Magyarországot, és elérik most is.

Ez az összcsapadék mennyiségében is megmutatkozik: egyes helyeken annyi eső esett az elmúlt napokban, mint máskor másfél hónap alatt. Van olyan hely - például az Alpokalján -, ahol már az átlagos éves mennyiségnél is több csapadék hullott.

Olaszország felől érkezik az újabb ciklon, mely a hétvégi esőt hozza Forrás: OMSZ

A jövő hét várhatóan szárazabb időjárását annak köszönhetjük, hogy a felettünk mozgó ciklonrendszer gyengül, az említett anticiklon hatása pedig erősödik Kárpát-medence felett.

A ciklonrendszer viselkedése azonban igen bizonytalan, így az időjárási előrejelzések ebben az időszakban különösen könnyen változhatnak. A legfrissebb információkat megtalálhatjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

A Dunántúlon árvízre számítanak

Árvízre készülnek az Országos Műszaki Irányítótörzs vízügyi szakemberei a következő napokban várható csapadékos időjárás miatt a Rábán, a Dunán Nagybajcsnál a Murán és a Dráva alsó szakaszán – közölte az Origóval Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Dunán Nagybajcsnál az elsőfokú készültség szintjét közelítő vízállások várhatók, Budapestnél az alsó rakpart szintjét sem éri majd el a Duna. A Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében kell gyors vízszintemelkedésre számítani. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú szintet meghaladó vízállás várható. A Répcén is jelentős vízszintemelkedésre kell készülni. A Murán és a Dráván is elsőfokú árvízvédelmi készültségre lehet majd szükség.

Jelenleg öt vízügyi igazgatóság területén van belvízvédelmi készültség. Az elöntött terület nagysága 452 hektár, ebből 5 hektár vetés-szántó.