Vágólapra másolva!
Átszakadt egy nyugat-kanadai aranybánya zagytározójának gátja. Több mint tizennégy millió köbméter szenny ömlött ki. A katasztrófa a legrosszabbkor történt, mert most úsznak fel ívni a lazacok a környékbeli folyókon.
Vágólapra másolva!

Nem tudni, pontosan miért szakadt át egy arany- és rézbánya gátja a nyugat-kanadai Mount Polley-nél augusztus 4-én reggel. Az Imperial Metals külszíni fejtésénél kialakított zagytározóból körülbelül tízmillió köbméter szennyezett víz és 4,5 millió köbméter mérgező zagy folyt a Polley-tóba. A cég szerint nem gyűjtöttek több zagyot annál, mint amilyen mennyiségre a gátat tervezték, és sem az ott dolgozók, sem a műszerek nem észlelték a katasztrófa előjeleit.

Légifelvételek az iszapömlés helyszínéről

A környéken a katasztrófa után vízmintákat vettek. Az első mérések szerint a víz iható maradt, de további elemzésekig csak palackozott vizet szabad fogyasztani – közölte pénteken a torontói The Globe and Mail hírlap. A részletesebb, az élővilágra kiterjedő vizsgálatok most zajnak. A szennyezés mértékét jellemzi, hogy a Polley-tóból kifolyó Hazeltine-patak általában 1,2 méter széles, de a zagy 45-46 méter szélességben folyt. A víz és az iszap egy utat is elmosott. A brit-kolumbiai kormány környezetügyi, valamint bánya- és energiaügyi minisztériuma vizsgálja a szennyezés okait.

Mi lesz az idei lazacszezonnal?

A szennyezés miatt leginkább a helybeli lazachalászok aggódnak. A Polley-tó a Quesnel-tóval áll összeköttetésben, a Quesnel-folyó pedig a Fraser-folyóba. Ez utóbbi folyó a vörös lazac ívóhelye (a környék itt látható a Google térképén). A folyón mostanában kezdtek felúszni a lazacok, tehát a szennyezés a lehető legrosszabbkor történt. A halféle a nagy halásztársaságok és a sporthorgászok egyaránt kedvelt zsákmánya.

Az Imperial Metals azt közölte, hogy a gátat még hétfőn stabilizálták, és sem sebesültje, sem halálos áldozata nincs a történteknek. A külszíni fejtésből április-május-júniusban 5,44 millió tonna rezet, 336,4 kg aranyat és 958,5 kg ezüstöt termeltek ki. Az értékes fémeket vegyi úton nyerik ki az ércből, a meddő pedig a zagytározóba kerül.