Így nézett ki az űrből a szupertájfun szeme

Neoguri, szupertájfun, Nemzetközi Űrállomás, július 8.
A szupertájfun szemét július 8-án fotózta a Nemzetközi Űrállomásról az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, Alexander Gerst. A felvételt aznap 15 óra 48 perckor közölte az ESA (közép-európai idő szerint)
Vágólapra másolva!
Szinte 250 kilométer/órás széllökések helyett már csak 148 kilométeres lökésekkel közelít Japán déli részéhez a tájfunná szelídült Neoguri szupertájfun. A halálos áldozatokkal is járó természeti jelenséget nem csak műholdról, hanem a Nemzetközi Űrállomásról is lefotózták.
Vágólapra másolva!
A szupertájfun szemét július 8-án fotózta a Nemzetközi Űrállomásról az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, Alexander Gerst. A felvételt aznap 15 óra 48 perckor közölte az ESA (közép-európai idő szerint) Forrás: ESA/NASA

A csütörtökre várható ítéletidő miatt szinte 90 ezer embernek kellett elhagynia otthonát a déli Kjúsú városában. A tájfun orkánerejű, 148 km/h-s széllökésekkel és hatalmas mennyiségű esővel érkezik csütörtökre virradó éjszaka. A meteorológiai előrejelzések szerint átlagosan 25-77 milliméter csapadékra kell számítani, de egyes helyeken szinte 130 mm is lezúdulhat rövid idő alatt, emiatt pedig villámárvizek alakulhatnak ki a magasabban fekvő vidékeken.

A Neoguri japán idő szerint július 8-án (koordinált világidő szerint július 7-én) volt a legerősebb. Akkor a tájfun középpontjában, a szemében 240-252 kilométer/órásak voltak a legerősebb széllökések. A tájfun szemének átmérője elérte a 65 kilométert. Neve koreai nyelven mosómedvét jelent. Japánban rendszeresek a trópusi viharok, de júliusban szokatlanok az ilyen erősségű tájfunok.

A szélvihar lassan, óránként 20 kilométer sebességgel halad, ami miatt gyengülve is veszélyes marad. A fő szigetek szigetek, Kjúsú, Sikoku, Honsú és Hokkaidó délnyugati részén hétfő óta zuhog miatta az eső.

Okinava szigetén eddig ketten meghaltak és 32-en megsérültek az időjárási katasztrófában, de továbbra is fennáll a földcsuszamlások, árvizek és más katasztrófák veszélye. A szigeten tovább tart az özönvízszerű esőzés, 400 ezer ember egyelőre nem mehet vissza otthonába. A szerdai légi járatok egy részét is törölték.

A műholdkép a NASA Suomi-NPP műholdjának VIIRS műszerével készült a Neoguriról július 7-én reggel 6 óra 55 perckor (közép-európai idő szerint) Forrás: Origo