Meddig lesz igazi strandidő?

időjárás strand napsütés melegvíz
Színes, csúszdás vízibiciklik várnak alkalmi bérlőre a Balaton vizében álló stégen.
Vágólapra másolva!
Harminc fok, eső nélkül: ilyen idő lesz szombaton, és vasárnap még nagyobb meleg várható. A jövő héten viszont folytatódik a hullámzó nyár, ismét hidegfront jön. A gyakori eső miatt tisztább a levegő, és a virágpor is kevésbé gyötri az allergiásokat.
Vágólapra másolva!

Aki csokoládébarnára akar sülni a Balaton vagy az Adria partján, annak az anticiklon a kedvenc időjárási jelensége, ám aki nem bírja a 40 fok közelébe kúszó hőmérsékletet, annak éppen az anticiklonos napok-hetek az elviselhetetlenek. Tartós kánikula még nem volt az idén nyáron, és a jelenlegi előrejelzések szerint ezen a héten és valószínűleg a következő héten sem lesz.

Anticiklonnak azokat a több száz kilométer átmérőjű területeket nevezik a meteorológusok, ahol magas légnyomás uralkodik. Legfőbb jellemzőjük, hogy nyugodt, könnyen kiszámítható időjárást idéznek elő, nyáron zavartalan napsütéssel, kevés felhővel és nagy meleggel, sőt hőséggel, télen pedig köddel, az Alföldön megülő hideg légtömeggel, csikorgó fagyokkal. Az anticiklonban lefelé áramlik a levegő, vagyis a belsejébe a magasból érkeznek újabb és újabb légtömegek. A leszálló mozgás pedig szárítja a levegőt, és eloszlatja a felhőket, ezért alakulhat ki szárazság az anticiklon területén.

Egy anticiklon peremén

A Kárpát-medence és benne Magyarország időjárását most egy ilyen anticiklon befolyásolja, amelynek a középpontja Moszkvától délnyugatra helyezkedik el, ott a legnagyobb benne a légnyomás:

Ezek a keddre jellemző időjárási frontok Európában Forrás: OMSZ

Teljesen zavartalan napsütésre viszont nem lehet számítani, mert az ország csak az anticiklon peremén helyezkedik el. A meleg, labilis légrétegek és a helyi hatások miatt rendszeresen alakulnak ki gomolyfelhők, amelyekből délután-estefelé elered a zápor, vagy elszórtan zivatar alakul ki.

„Nagyon nagy változások nem várhatók” – mondta ennek a hétnek az időjárásáról Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Origónak. Magyarország még egy pár napig az anticiklon peremén lesz. A hétvégén egy-két fokkal még melegebb lesz, mint most, valódi strandidőre lehet számítani.

Szombaton 28–32, vasárnap 30–35 fokig melegszik a levegő, és sokat süt a nap. Szombaton lesznek ugyan gomolyfelhők az égen, de csapadék nem valószínű. Vasárnap elszórtan fordulhatnak elő záporok, zivatarok, nagyobb valószínűséggel északon és északnyugaton.

A jövő héten hűvösebb lesz egy kicsit

A jövő hét elején viszont hidegfront érkezik. Változik az időjárás, nem a délelőtti hőség és a délutáni záporok lesznek a jellemzők, hiszen a front északnyugat felől átvonul az országon, vagyis az esőt hozó felhők határozott irányból érkeznek majd. A jövő hét közepétől ismét emelkedik a hőmérséklet, és van esély arra, hogy a következő hétvégén ismét napos idő legyen.

A jelenlegi előrejelzésekből tehát az látszik, hogy egyelőre marad a hullámzó, hol meleg, hol esősebb-hűvösebb, változékony nyár. A légúti megbetegedésekben szenvedők és különösen a szénanáthások viszont jól járnak a rendszeresen érkező frontokkal, a gyakori esővel-záporral. A csapadék kimossa a levegőből a szennyezést, a szálló port és a virágport, így az ő tüneteik enyhülnek.

Csúszdás vízibiciklik várnak bérlőre egy balatoni stégen. Siófoknál már kedden 24 fokos volt a tó vize Forrás: MTI/Jászai Csaba

Amennyiben marad a hullámzó jellegű időjárás, akkor csapadékosabb lesz ez a nyár, mint a 2013-as. Ennél pontosabb előrejelzéssel a tíz napot meghaladó időtávon nem tudnak szolgálni a meteorológusok. Ennek az az oka, hogy hét-tíz nap után már nagyon bizonytalanná válnak az előrejelzési modellek, annyira érzékennyé válnak a kiindulási adatok pontatlanságaira, hogy megbízható 30 napos előrejelzést nem lehet kinyerni belőlük.

Meleg nyár Londonban, Párizsban, Amszterdamban és Koppenhágában

Egész Európára vonatkozóan vannak olyan térképek, amelyek egy-egy hétre kiszámított átlagban mutatják meg, hogy a melegebb vagy hűvösebb idő várható a sokévi átlagnál.

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) szuperszámítógépes rendszerét több tucat ország meteorológiai szolgálata tartja fent a nagy-britanniai Readingben. Az ECMWF július 27-ig érvényes térképei szerint július harmadik hetében azok járnak jól, akik Nyugat- és Észak-Európába utaznak nyaralni, mert ott 1–3 fokkal melegebb idő valószínű a sokévi átlagnál. A Földközi-tenger vidékén és Európa északkeleti részén néhány fokkal hűvösebb valószínű:

A térképen pirossal jelzik a szokásosnál melegebb, kékkel az átlagnál hidegebb időt, fehér mutatja az ilyenkor szokásosnak megfelelőt. Mivel heti átlagértékekről van szó, e térképek nem mutatják azt, hogy mely napokon lesz az átlagosnál melegebb vagy hűvösebb Forrás: ECMWF/OMSZ