Fogadjon örökbe méheket!

Méhek százai egy kaptárban, robotméh
Vágólapra másolva!
Száz méhmenedéket szeretne kihelyezni Magyarországon a Greenpeace. A környezetvédelmi szervezet ezzel akarja lassítani a hasznos rovarok pusztulását. Egy méh örökbefogadása 250 forint.
Vágólapra másolva!

Csípem a méheket! címen indított méhmentő akciót a Greenpeace Magyarország. Az egy hónapig tartó kampányban annyi pénzt szeretnének összegyűjteni, hogy száz méhmenedéket lehessen kihelyezni. Egy méh örökbefogadása 250 forint, egy menedék ára pedig 62500 forint. Eddig tizennyolc menedékre való támogatás gyűjt össze.

Az akciót azzal indokolja a szervezet, hogy a beporzó rovarok – köztük a méhek – tevékenységétől csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ, munkájuk értéke 22 milliárd euróra tehető az európai mezőgazdaságban. A Föld száz leggyakoribb haszonnövényének 70 százalékát a méhek porozzák be, és ettől függ az emberiség élelmezésének 90 százaléka.

A méhek riasztóan gyorsan pusztulnak Európában is. Az okok nem egyértelműek: valószínűleg egyszerre érvényesül a biodiverzitás csökkenésének, a monokultúrás mezőgazdaságnak, a klímaváltozás miatt lassan szélsőségesebbé váló időjárásnak és a méheket mérgező növényvédő szereknek a hatása. A Greenpeace most azért kampányol, hogy mint a hét, a méhekre nézve kockázatos vegyszer használatát korlátozza az Európai Unió (jelenleg négy ilyen növényvédő szer van a listán).

Mit érdemes tenni még a beporzók érdekében?

  • A kiskerttulajdonosok például ültethetnek sokféle, más-más időben virágzó növényt, ahonnan a méhek folyamatosan táplálkozhatnak. Érdemes magról nevelni a virágokat, hiszen a nagyáruházakban kapható, kiültetendő növények szinte mindig tartalmaznak méheket veszélyeztető vegyszereket.
  • A szintetikus rovarölő, szúnyogirtó szerek helyett használjon természetes riasztókat.
  • A városi zöldterületeken, a kiskertekben, valamint a gazdaságokban is érdemes méhmenedékeket kihelyezni. Ezek természetes anyagokból készített, egyszerű építmények, ahol a hasznos rovarok – többek között a kőműves-, a levélvágó vagy a bundásméhek, lepkék, katicák – szaporodhatnak, áttelelhetnek.
  • Fontos megóvni a tiszta, vegyszermentes természeti környezetet, például a nemzeti parkokat és más védett területeket, mert ezek a beporzó rovarok léte szempontjából is fontosak.
  • A Greenpeace továbbá az ökogazdálkodásból származó élelmiszereket ajánlja mindenkinek – már csak a vásárlók egészsége érdekében is.