Egy kivételes hónap, amely hűvösebb volt az átlagnál

fagyosszentek, illusztráció, időjárás, eső
Vágólapra másolva!
Kivételes módon hűvösebb volt májusban Magyarországon. Ezzel egy hosszú, 2013 októbere óta tartó korszak szakad meg, amikor minden hónap melegebb volt az átlagosnál.
Vágólapra másolva!

15,2 Celsius-fok volt a havi középhőmérséklet májusban Magyarországon, ami alacsonyabb a sokévi átlagnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Májusban tehát 0,9 fokkal hűvösebb volt, mint az 1981 és 2010 között mért átlag. Az adat azért érdekes, mert előtte több mint fél éven át rendre melegebbek voltak az átlagosnál a hónapok.

Mindebből viszont a meteorológusok szerint nem lehet következtetni arra, hogy most nyáron melegebb vagy hűvösebb lesz-e az idő az átlagosnál. Ha az elmúlt huszonöt év két leghidegebb május hónapját nézzük, a 2004-est az elmúlt évtizedek egyik leghűvösebb nyara követte, míg a másik, 1991 májusa után az egyik legforróbb nyár következett be Magyarországon.

2013 októbere és 2014 áprilisa között rendre melegebb volt a sokévi átlagnál Forrás: OMSZ
A sötétebb kékeszöld foltok mutatják, hol volt a leghűvösebb májusban a sokévi átlaghoz képest Forrás: OMSZ

Korábban 2011-ben és 2012-ben is megdőlt a szárazsági rekord, minkét év jelentősen melegebb volt az áltagosnál, és jóval kevesebb eső esett. Ez a trend részben 2013-ban is folytatódott, a tavaly volt a kilencedik legmelegebb éve Magyarországnak az utóbbi bő egy évszázadban (az adatokat 113 évre visszamenőleg nézve). 2013 azért is figyelemre méltó éghajlati szempontból, mert egy éven belül volt súlyos szárazság és az átlagosnál jóval több eső, és különösen sokat sütött a nap decemberben. A fenti grafikonról pedig az látszik, hogy 2014 első négy hónapja is melegebb volt a sokévi átlagnál.

A 2050-ig szóló klímamodell-számítások szerint Magyarországon az várható, hogy olyan meleg lesz az idő, mint amilyen most Olaszország középső részére jellemző. Az évszázad közepére akár egy hónappal hosszabb lehet a nyár, ráadásul egy hónappal rövidebb a tél. Szintén fontos fejlemény, hogy tavasszal is ősszel is lehetnek olyan napok, amikor hőség van, amikor 25 fok fölé kúszik az átlaghőmérséklet.