A kihalás fenyegeti a focivébé kabalaállatát

Vágólapra másolva!
A brazíliai háromöves tatut most világszerte meg fogják ismerni azok is, akik nem érdeklődnek a páncélos vendégízületesek iránt, mert ez az állat focivilágbajnokság kabalafigurája. A különleges élőlényt vadon élő állományai eltűnhetnek a Nemzetközi Természetvédelmi Unió frissített vörös listája szerint.
Vágólapra másolva!

A Tolypeutes tricinctus, hétköznapi nevén háromöves tatu labdává összegömbölyödve védekezik a ragadozók ellen, valószínűleg ezért választották meg a 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokság kabalaállatává. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) csütörtökön, a vb nyitónapján frissítette ötven éve létező, úgynevezett vörös listáját a Föld legveszélyeztetebb állat- és növényfajairól.

A szinte 74 ezer tételt tartalmazó listán a tatu is szerepel, mert vadon élő állományait a kihalás fenyegeti. Az IUCN szakértői hét kategóriába sorolják a fajokat: az első szintre a nem veszélyeztetettek kerülnek, a hetedik szint a már kihalt fajoké. A tatu most a harmadik kategóriába került. Az IUCN szerint a háromöves tatu száraz-bokros élőhelyének területe mintegy a felével csökkent az elmúlt tíz-tizenöt évben, így a tatuk több mint egyharmada pusztult el.

„A helyzet rosszabb annál, mind gondoltuk” – mondta a Reutersnek Mariella Superina, az IUCN hangyász-, lajhár- és armadillo szakcsoportjának vezetője. A szakember úgy érvel, hogy a labdává gömbölyödés védekező stratégiája semmit sem ér az emberek ellen, mert az állatot egyszerűen meg lehet fogni. „A háromöves tatu egyértelműen nem háziállat” – figyelmeztetett Superina, aki attól tart, hogy a vonzó kabalafigura miatt egyre többen akarnak egy tatut hazavinni.

A kihalás a főemlősöket veszélyezteti a leginkább az IUCN listája szerint – a csak Madagaszkár szigetén élő lemúrok a legjobb példa erre. Kilencvenkilenc ismert fajuk közül huszonkettő a súlyosan veszélyeztetett kategóriában szerepel, negyvennyolc faj veszélyeztetett, köztük a világ legkisebb főemlőse, a Berthe-egérmaki (Microcebus berthae). Húsz lemúrfaj állományait minősítették sebezhetőnek az IUCN szakemberei. A különleges majmok élőhelyén, a madagaszkári erdőségekben fokozódik a törvénytelen fakitermelés az ország politikai instabilitása és az elszegényedés miatt. A sziget ősi vegetációjának kilenctizede eltűnt. A lemúrok azért is veszélyben vannak, mert húsuk miatt vadásszák őket.

A majdnem 74 ezres listán 22 103 állat- és növényfajt fenyeget a kihalás, például a nemrég tudományosan leírt japán angolna a túlhalászat miatt tűnhet el. Az Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában egyaránt kedvelt dísznövényt, a papucsorchideák 79 százalékát is a kihalás fenyegeti az élőhelyek beszűkülése és a vadon élő példányok túlzó begyűjtése miatt. Noha a kertészetekben milliószámra nevelik a növényt, a vadon élő fajok nélkül ez az iparág is veszteségeket szenvedhet el. Jó hír viszont, hogy egy izraeli keszegféle, a Yarkon szélhajtó küsz (Acanthobrama telavivensis) a vadon kihalt státuszból a csak veszélyeztetettbe került, mert egy 9000 példányát telepítették vissza az ország folyóiba.