Vágólapra másolva!
Jóval több jég tűnik el az Antarktiszról, mint a kétezres évek közepén. Évente 159 milliárd tonna a veszteség, a leginkább a nyugat-antarktiszi jégmező olvad.
Vágólapra másolva!

A teljes antarktiszi jégből évente 159 milliárd tonna olvad el jelenleg: kétszer annyi, mint a kétezres évek második felében, amikor előző alkalommal végeztek ilyen átfogó vizsgálatot a déli kontinens jégmezőiről. A sarki jég olvadása jelentősen emeli a világtenger szintjét. Az átlagos szintemelkedést napjainkban körülbelül 3 mm/évre becsülik az oceanográfusok, ebből 0,45 mm-nek az antarktiszi jég az oka.

A veszteséget az okozza, hogy az Antarktiszon kevesebb jég pótlódik télen, mint amennyi nyáron elolvad. A nagy-britanniai Sarkmegfigyelő és Modellező Központ (CPOM) kutatói szerint az olvadás-pótlódás aránya leginkább a Nyugat-Antarktisz három nagy gleccserénél billent meg. Ez egybevág a Washingtoni Egyetem, a Pennsylvaniai Egyetem, a NASA Sugárhajtás Laboratóriuma (JPL) és a Kaliforniai Egyetem (Irvine) közös kutatásának eredményével, amely szerint a előbb-utóbb biztosan összeomlik a nyugat-antarktiszi jégmező.

Az Antarktiszról évente 159 milliárd tonna jég olvad el a CryoSat három éven át folytatott magasságmérései szerint. A térképen piros és sötétvörös szín jelzi, hol vékonyodott leginkább a jég Forrás: CPOM/Leeds/ESA

A CPOM kutatói az Európai Űrügynökség, az ESA CryoSat jégmegfigyelő műholdjának adatait használták; radaros magasságmérővel elemezték, milyen vastag a jégréteg. A vizsgálat az Antarktisz területének 96 százalékára terjedt ki. Az eredmény: 2010 és 2013 között a Nyugat-Antarktisz évente 134 milliárd, az Antarktiszi-félsziget 23 milliárd és a Kelet-Antarktisz 3 milliárd tonna jeget veszített évente. A korábbi vizsgálatokhoz képest a Nyugat-Antarktiszon gyorsabban vékonyodik a jég, az éves veszteség pedig 31 százalékkal nőtt egyharmadával nőtt a 2005–2011-es időszakhoz képest-

„Azt találtuk, hogy a jégveszteség az Amudsen-tenger partján a legnagyobb, ott, ahol a három gyorsan mozgó gleccser, a Pine-szigeti, a Thwaites és a Smith jege eléri a tengert. Itt a jég évente 4-8 métert vékonyodik” – mondta Malcom MacMillan, a Leedsi Egyetem munkatársa, a Geophysical Research Letters szakfolyóiratban megjelent kutatási beszámoló vezető szerzője. A globális felmelegedés leginkább ezt a térséget érinti az Antarktiszon. A nyugat-antarktiszi jégmező meggyengülése azért fontos fejlemény, mert ha elolvad, akkor nem csak a világtenger szintje emelkedik meg több méterrel, hanem elkezd a tengerbe csúszni a kontinens belsejének jege is.

Kék szín jelzi, hol a leggyorsabb az olvadás Forrás: CPOM/Leeds/ESA