Vágólapra másolva!
Mérgező fémekből mértek a megengedhető szint húszszorosát annak a veszélyeshulladék-lerakónak a közelében, amelyet debreceni környezetvédők azonosítottak a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában. A Greenpeace szerint vizsgálatuk azt bizonyítja, hogy sürgősen meg kell tisztítani a helyszínt.
Vágólapra másolva!

Szúrópróbaszerűen vettek talaj- és vízmintákat a Greenpeace erre felkészített aktivistái pénteken annak a romos veszélyeshulladék-telepnél, amelyet egy debreceni környezetvédő szervezet, a Terepszemle Stúdió tagjai fedeztek fel Balmazújvárostól kilenc kilométerre északnyugatra. „Sajnos a vizsgálataink azt támasztják alá, hogy a kiemelten mérgező szennyező anyagok már kijutottak a tárolóból” – közölte Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyi szakértője.

A mintákat az esővizet elvezető árok üledékéből és az egyik monitoringkút vizéből vették, és elemzésre a Bálint Analitika laboratóriumába küldték. Az eredmény: a mérgező fémek koncentrációja többszörösen meghaladja a határértékeket az üledékben. A rákkeltő kadmiumból és az ismert idegméreg ólomból több mint 7-szer annyit mértek, mint ami a talajban megengedhető lenne, báriumból 25-szörös, krómból 20-szoros, cinkből 9,75-szörös szintet mértek. A felszín alatti vízmintából is kimutatta a labor a tárolóból eredő szennyező anyagokat, ám a koncentrációk nem haladják meg a hatályos határértékeket.

A mintákat ugyan akkreditált laboratóriumban vizsgálta, az eredményeket a szervezet nem tekinti reprezentatívnak, a hatóság munkáját kívánja segíteni az elemzéssel, másfelől a zöldhatóságnak van kapacitása teljes körű elemzésre.

Simon szerint az eredmények arra utalnak, hogy a környezet már súlyosan károsodhatott, és nem igaz az, hogy ez a folyamat hetek alatt zajlott volna le. „Az árokban a növényzet alól kapartuk ki a mintát” – mondta Simon Gergely az Origónak arról, hogy milyen elhanyagolt állapotban találták a méreganyagokat is tároló raktárt.

Az illetékes Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (TKTF) szombaton rendelte el a sürgős kármentesítést, szerdán pedig a raktár már a szél ellen körbefóliázva, megjavított kerítéssel várta az újságírókat (itt nézheti meg fotóinkat a helyszínről). Ezzel együtt haladéktalanul meg kell kezdeni a szennyezés felmérését és a teljes kármentesítést a Greenpeace szerint. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár és Kelemen Béla, a TKTF arról beszélt szerdán a helyszínen, hogy nincs veszélyben sem a talaj, sem a vízbázis, sem a levegő, sem a Hortobágyi Nemzeti Park, amelyet egy út választ el a teleptől.