Vágólapra másolva!
Nem kerül többe a szelektív hulladékgyűjtés a budapestieknek, de csak akkor, ha más szemetet nem dobnak a papírt, kartont, fémet és műanyagot gyűjtő tartályokba. A gyűjtőszigetek egy része megmarad, akárcsak a hulladékudvarok, mert üveget csak oda lehet vinni.
Vágólapra másolva!

Március óta indult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten. Azóta 100 ezer szelektív kék és sárga kukát helyezett ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF), de a bécsi mintára kialakított rendszer bevezetése nem zökkenőmentes.

Amint beolvasztják az üveget, már nem számít hulladéknak. A kevert üvegtörmeléket útépítéseknél hasznosíthatják Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Egyúttal maradnak a hulladékgyűjtő szigetek is, igaz, máris kétszázzal kevesebb van belőlük. Ennek az a magyarázata, hogy a házhoz menő rendszerben a papírt, az italoskarton-dobozokat, a fémet és a műanyagot gyűjti az FKF. A papírt és a kartont a kék, a fémet és a műanyagot a sárga fedelű tartályokba (az FKV szakkifejezésével „edényzetbe”) kell dobni. Az üveghulladékot viszont továbbra is a gyűjtőszigetekre vagy a hulladékudvarokba kell elvinniük a fővárosiaknak.

Miért? „Az üvegnek elég macerás a gyűjtése, és ez nem is volt része annak az EU-pályázatnak, amivel 4,3 milliárd forintot nyert a főváros a házhoz menő rendszer bevezetésére. Ezt nem mi határoztuk meg” – indokolta a vegyes rendszer fennmaradását Klug Lajos, az FKF vezérigazgatója az Origónak.

Még nem tudni, lesz-e betétdíj

Az FKF szakemberei szerint az üveg balesetveszélyes például a felpattanó szilánkok miatt, másrészt kellemetlenül zajos lehet, ahogy az összetörő üveg visszhangot ver egy társasház lépcsőházában. Klug Lajos arra hivatkozott, hogy a hulladéktörvény rendelkezései szerint tisztázatlan még bizonyos hulladéktípusok státusza.

Ha más szemét kerül a szelektívekbe, kifizettetik az újabb kukaürítést Forrás: MTI/Balaton József

Az Origo információi szerint inkább arról van szó, hogy még nem döntött arról a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetvédelmi államtitkársága, hogy javasolja-e újra bevezetni az üvegre és a műanyagpalackokra kirótt betétdíjat. A javaslat már 2012 februárjában felmerült, idén májusban viszont a 2014-es választásokra halasztották az erről szóló törvényjavaslat benyújtását; komoly érdekellentétek vannak a háttérben Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár szerint.

Mindez annyiban érinti a budapesti házhoz menő hulladékgyűjtést, hogy nem érdemes most sok pénzért üveges kukákat telepíteni minden ingatlanba, ha egy-két év múlva olyan lesz a rendszer, hogy a fogyasztóknak megéri majd minden üveget visszaváltani, hiszen pénzt kapnak érte.

Két típusú kuka

Addig is lesz mit szokniuk a budapestieknek, mert ahol már új kukák vannak, kötelező szelektálni. A családi házas környékeken 120 literes, a sűrűn lakott lakótelepi-városi környezetben 240 literes edényeket helyez ki az FKF. Klug Lajos minden ügyfelüket arra kéri, hogy a műanyagpalackokat laposra taposva helyezzék el a sárga tartályokba, hogy ne teljen meg túl hamar, és autóik ne levegőt szállítsanak.

Ide lehet bedobni a mosószeres és öblítős flakonokat, a tiszta fóliát, zacskót, reklámszatyrot, az üdítős-, sörös- és konzervdobozokat, az utóbbiakat kimosva. A kék kukákba mehet az újság, a folyóirat, a füzet, a hullám- és csomagolópapír, a kartondoboz, a szórólap, valamint a kiöblített tejes- és gyümölcsleves dobozok.

Ellenőrzik a hulladékgyűjtőket kihelyezés előtt Forrás: MTI/Balaton József

Családi házaknál havonta, sűrűbben lakott városrészekben hetente ürítik az edényeket, de igény szerint tudnak változtatni rajta – ígérte a vezérigazgató. Az FKF műanyagot szállító járata csak a sárga, a papírt szállító járata csak a kék edényeket üríti. Tévhit tehát, hogy a cég egybeöntené a szétválogatott szemetet, sőt ez nem is állna érdekében, hiszen így nem tudná továbbértékesíteni a hulladékot a feldolgozással foglalkozó vállalkozásoknak.

Aki viszont az előírtaktól eltérő hulladékot dob a szelektív tartályokba, akkor a következő hónapban külön ürítési díjat számláznak ki a részére, mert a vegyeshulladékos kocsinak plusz utat kellett megtennie. „Ausztriában vagy Svédországban hulladékrendőrség is van” – jegyezte meg Klug Lajos.

Ennyi hulladékot szelektáltak 2012-ben a budapestiek (tonna)
Papír összesen9 406
Műanyag összesen4 518
Fém összesen376
Üveg összesen6 136
Veszélyes hulladék összesen210
Zöldhulladék összesen20 158
Egyéb hasznosítható hulladék összesen191
A lakosság által szelektíven gyűjtött hulladékok mennyisége összesen40 994
Összesen ennyi szilárd hulladékot termeltek a budapestiek396 525

Nem kerül többe

A gyűjtőtartály mellé helyezett hulladék elszállításáról az ingatlan tulajdonosának vagy a házkezelőnek kell gondoskodnia, az FKF emberei nem foglalkoznak vele, kivéve a lapra hajtogatott és összekötözött kartoncsomagolásokat. Ha megrongálódik az edény, vagy ha ellopják, szintén az ingatlantulajdonosnak vagy a házkezelőnek kell megvásárolnia az újat. A jó hír viszont az, hogy a házhoz menő gyűjtésért nem kell többet fizetni, mert ez is a közszolgáltatás része, és Budapesten kizárólag az FKF végezheti.

2014 végéig összesen 403 ezer gyűjtőt helyeznek ki, az eddig telepített tartályokban több mint 176 ezer kilogramm fém- és műanyag hulladékot, és több mint 346 ezer kilogramm papírhulladékot gyűjtöttek be. Ahogy egyre több ingatlan kapja meg az új tartályokat, úgy számolják fel a régi gyűjtőszigetek egy részét, az illetékes önkormányzattal egyeztetve. Azt is érdemes tudni, hogy a megmaradó szigetekre nem csak üveget lehet kivinni, hanem műanyagot, fémet és üveget is.

Mit tehet az, aki olyan helyen lakik, ahol a környéken már megszűnt a gyűjtősziget, de még nincsenek új kukák? Az Origo munkatársa ezt tapasztalta például a VII. kerületben. Az FKV vezetője szerint az ilyen eset fehér hollónak számít, csak rövid időeltolódásról lehet szó, amit ki fognak vizsgálni. Az egyedi igényeket viszont nem tudják figyelembe venni, mert a tartályokat előre meghatározott ütemterv szerint szállítják ki.

Melyik napon érkezik majd a külön gyűjtő kukásautó? Az erről szóló írásos tájékoztatót az új edények elhelyezésekor kapják meg a lakók, így az FKF azt kéri, hogy ezt a szórólapot kivételesen ne dobják a kék fedelű szemetesbe.

Fesztivált és roadshow-t szervez az FKV azért, hogy minél több budapestit meggyőzzön a hulladék szétválogatásának fontosságáról. A programsorozat Budapest tizenhat iskolájában várja az érdeklődőket, mindenütt egy hétig. Az érdeklődők kiállítást láthatnak az újrafeldolgozásról, lesznek versenyek, alternatív tanórák, játszóház és öko-kézművesfoglalkozás. A programokat az Öko-Pack, a Humusz Szövetség és az Italoskarton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés biztosítja.