Vágólapra másolva!
Nem hagyományos égő, csak roppantul hasonlít rá: ezzel magyarázza az egyik legnagyobb áruházlánc, miért árusít olyan volfrámszálas izzót, amelyet már több mint három éve tilos forgalomba hozni az Európai Unióban. Az úgynevezett rázásálló égők azonban ugyanúgy pazarolják az áramot, mint a jól ismert, régi százas körték. 
Vágólapra másolva!

Átmenetileg ugyan, de mégis lehet a hagyományos volfrámszálas fényforrásokat kapni két hazai hipermarketlánc áruházaiban. Átlátszó burájú 100-as izzót 2009. szeptember 1. óta nem lehet gyártani az Európai Unió területén, és a raktárkészletek kimerülése után elvileg el kellett volna tűnnie a polcokról ennyi idő alatt. Sőt, 2012 szeptemberétől már 40-es izzókat sem lehet gyártani az EU-ban.

2013 elején mégis olyan reklámokat láthatunk, amelyekben ott virítanak a régről ismert 100-as izzók. A trükk a következő. Az Európai Unió ökodizájn-rendelete a háztartási célra gyártott izzókra vonatkozik, míg a most kapható fényforrásokat eredetileg ipari környezetbe tervezték. Az Auchan-áruházakban tapasztalatunk szerint a Tungsram Resista márkanevű izzóját lehet kapni. Ennek a típusnak vastagabb a burája, és a volfrámszál nyolc ponton, rugalmasan van felfüggesztve benne, ezért jobban ellenáll a vibrációnak ipari környezetben.

A hagyományos izzóban (balra) ugyanolyan volfrámszál világít, mint a rezgésálló változatban [origo]

Az izzó egyébként nem különbözik az évtizedek óta megszokott fényforrásoktól: a felhasznált villanyáramnak ugyanúgy csak az 5 százalékát hasznosítja fényenergia formájában. Az energiatakarékossági skálán emiatt a két legrosszabb, vagyis az F vagy a G kategóriába sorolja be a gyártó.

Az ár vagy a fogyasztás a fontos?

"Az akciós újságban szereplő izzó nem hagyományos izzó, bár nagyon hasonlít rá, és egyszeri akcióról van szó" - mondta Gál Judit, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere az [origo]-nak. "Eredetileg ez egy az ipari alkalmazásra szánt izzó, és mivel alacsony áron kapható, a háztartási felhasználása is népszerű. A hagyományos izzót kereső vásárlók részesítik előnyben" - magyarázta. Lapunk munkatársa szerint a Tesco hipermarketekben is kapható ugyanez az izzó, azzal a különbséggel, hogy ott külön felirat figyelmeztet rá, hogy ipari felhasználásra szánt termékről van szó.

A Resistából várhatóan több tízezer darab fogy február elejéig, mert továbbra is töretlen a kereslet a hagyományoshoz hasonló izzók iránt - mondta az Auchan szóvivője. Egy dologban valóban verhetetlen a hagyományos volfrámszálas technológia: olcsó az energiatakarékos égőkhöz képest.

A kompakt fénycső (középen) és a LED a legtakarékosabb fényforrás [origo]

Mennyi fényt bocsát ki egy izzó? Ezt fényáramban adják meg a világítástechnológiai szakértők, mértékegysége a lumen (lm). Ha valaki a százas izzók 1000 lumenjéhez hasonlóan világító, de energiatakarékos égőt keres, 800-1200 forintot kell fizetnie egy kompakt fénycsőért. Ha pedig csillárba szán erősebben világító fénycsövet, akkor 2200-2500 forintra számítson 2100 lumen fényáramért. Ehhez képest a rezgésálló izzók 150-180 forintba kerülnek.

A két technológia különbsége az éves villanyszámlában jelentkezik. Ha valaki egy volfrámszálas 100-as izzót egy évben mindennap három órán át működtet, akkor mintegy 5500 forinttal növeli az áramszámláját. Ugyanennyi idő alatt körülbelül 1100-1250 forintba kerül a világítás egy százas égőnek megfelelő kompakt fénycsővel.

Amíg a készlet tart

Háztartási célú izzót azért is lehet még mindig vásárolni, mert csak a gyártásukat állították le a kivezetésüket szabályozó uniós rendelet nyomán, de gyártói raktárakból még beszerezhető a termék. "A szabályozás a hagyományos égők forgalomba hozatalát tiltotta meg. Ha tehát egy gyártó öt évvel ezelőtt bevizsgáltatta a termékét, és megszerezte rá a forgalomba hozatali engedélyt, akkor a terméket törvényesen lehet kapni addig, amíg kifutnak a készletek" - tájékoztatott Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársa.

Nagy-Britanniában még két cég gyártja a hagyományos izzókat, azt állítva, hogy ipari felhasználásra szánják őket a Telegraph és a Daily Mail napilapok tudósításai szerint. A British Electrical Lamps Limited izzógyártó illetékesei 2012 augusztusában körlevélben hívták fel üzletfeleik figyelmét, hogy "ne essenek pánikba" a 40-es égők kivezetése ellenére, mert "az összes rázásálló volfrámszálas izzó kapható lesz 2012 szeptembere után is". A különbség az, hogy Nagy-Britanniában kisebb világítástechnikai boltokban és webáruházakban lehet kapni a hagyományoshoz roppant hasonló izzókat, hipermarketekben egyáltalán nem.

Így néz ki a rezgésálló izzó [origo]

Két évük van még a halogéneknek

A magyar Auchan is az energiatakarékos megoldásokban látja a jövőt, ezért a következő akcióban három halogénizzó szerepel majd - közölte a cég szóvivője. A halogének alakja és foglalata hasonlít a hagyományos izzóéhoz. A burájukban viszont semleges gáz és kis mennyiségű jód, bróm van, ami fokozza az égő fényhasznosítását. A halogének nagyjából negyedével fogyasztanak kevesebbet, mint a hagyományos izzó, így a D vagy a C energiaosztályba sorolják őket.

Ennek a világítástechnológiának 2016-ban áldozik majd le: utána már csak a B energiaosztályú izzókat lehet majd gyártani és forgalomba hozni az Európai Unióban. Az energiatakarékossági és környezetvédelmi rendelkezés a közvilágításra és az ipari fényekre is vonatkozik: 2017-től nem lehet alacsonyabb hatásfokú fémhalogén fényforrásokkal szerelni az utcai lámpatesteket.

Összeesküvés-elméletek szerint a hagyományos izzók kivezetése csak az Európai Bizottság mániája, ezt azonban a tények cáfolják. Kínában, a világ legnagyobb üvegházgáz-kibocsátó országában 2017-től tilos lesz volfrámszálas égőt importálni és forgalmazni. Néhány további példa: Argentína 2011-ben lépett ez ügyben, Malajziában pedig 2014-ben lép életbe a teljes tiltás a gyártásra és forgalmazásra.

Az Egyesült Államokban (a második legnagyobb üvegházgáz-kibocsátó országban) 2013-tól tilos 75 wattos izzót gyártani, jövőre pedig a 60 és a 40 wattosak következnek; forgalmazni addig lehet őket, amíg a raktárkészletek tartanak. A háttérben mindenütt az áll, hogy több milliárd izzót használva a lakosság jelentős áramfogyasztó, az energiaszektor pedig jelentős üvegházgáz-kibocsátó a szén- és gázerőművek miatt.