Sáskavésszel áll bosszút Kadhafi

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 15 év legsúlyosabb sáskainváziója fenyegeti Észak-Afrikát, mert lazult a rovarirtási fegyelem az arab tavasz és a líbiai polgárháború miatt. Ráadásul több éves szárazság után az idei csapadékos tavasz hatására kizöldült a sivatag.
Vágólapra másolva!

Az algériai-líbiai határvidékről indultak azok az éhes rovarokból álló rajok, amelyek már sokhelyütt letarolták a vetést és a fákat Mauritániában, Nigerben és Maliban, s hamarosan nyugati irányba fordulhatnak - áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) figyelmeztető felhívásában. Idén hat héttel korábban kezdődtek a nyári esőzések, emiatt akár két sáskanemzedék is kikelhet a következő hónapokban.

Az időjárási anomáliákhoz tartozik, hogy emberemlékezet óta tavaly volt a legcsapadékosabb ősz Líbiában, ami kedvezett a sáskák peterakásának. A Kadhafi bukását övező politikai válságban a rovarjelző és védekező eszközöknek nyoma veszett a FAO szerint. Az algériai rovarirtó szakemberek sem tudták megközelíteni a határ menti veszélyes területeket. Az Éhség-övnek is nevezett szaharai peremvidéken, a Száhel-övezetben pedig a közelmúltban óriási aszály okozott károkat a termésben.

"A sáskajárás nagysága és haladási iránya azon múlik, hogy Algériában és Líbiában képesek lesznek-e elpusztítani a rovarsereg utánpótlásaként most kikelő nemzedéket, és hogy mennyi csapadék hull majd a Száhel-övezet nyugat-afrikai részén" - mondta Keith Cressman, a FAO sáska-előrejelzési csoportvezetője. A dús vegetáció következtében ugyanis a sáskák ott is szaporodhatnak, és fogyatkozó táplálék miatt akár visszafordulhatnak észak felé.

A legutóbbi, bibliai méretű sáskavész 2003-tól 2005-ig tartott. A rovarok huszonnégy országban 130 ezer négyzetkilométeren mindent letaroltak. A sivatagi sáska saját két grammos tömegével egyenlő mennyiségű táplálékot fogyaszt el egy nap leforgása alatt. Egy tonnányi sáska - amely egy rajnak csupán töredéke - annyi növényzetet fogyaszt el, mint tíz elefánt, huszonöt teve vagy 2500 ember. Egy átlagos raj 1200 négyzetkilométeren pusztítja el a növényzetet, és négyzetkilométerenként 40-80 millió példányból áll.

A FAO illetékesei attól tartanak, hogy Maliban az ingatag belpolitikai helyzet hatására enyhül a rovarirtás szigora, ami súlyosbíthatja a sáskainváziót. Pedig az Oxfam brit segélyszervezet májusi jelentése úgy becsüli, hogy a Száhel-övezetben az aszály miatt már most is 18 millió embert fenyeget éhezés. Amennyiben a sáskák elpusztítják a maradék növényzetet, az a lakosság és az állatállomány számára gyakorlatilag eltörli az elemi létfeltételeket.