Vágólapra másolva!
Közép-Kelet-Európa nagy átalakulása - Sikerek és csalódások
Vágólapra másolva!

I. Bevezetés: az előadás tárgya

A rendszerváltozás, az 1990. utáni nagy átalakulás a közbeszéd állandó tárgya. Sokszor kerül szóba a politikusok megszólalásaiban és a médiában; számos alapos és értékes tudományos kutatás vizsgálta. Szeretném már elöljáróban körvonalazni, mi az, amire előadásomban vállalkozom és mi az, ami kívül esik mai témám határain.

1. ábra



A nyolc országban eltérőek a nemzeti hagyományok, a kultúra és a nyelv. Egyes országok a fordulat után nyerték el állami önállóságukat, míg mások korábban is azok voltak. Mindegyikben más és más volt a kormányok és az ellenzéki erők politikai összetétele, sokféle különbség mutatkozik intézményekben, a kormányok politikájában. Előadásomban eltekintek ezektől a különbségektől és kizárólag annak vizsgálatára szorítkozom, ami közös bennük.
Az előadás két fő részből áll; ezek éppen a távlatok tekintetében különböznek. A bevezetést követő II. fejezet felülnézetben, világtörténelmi látószögből írja le és értékeli a változásokat. A III. fejezet alulnézetben, a jelenkori emberek mindennapi életének nézőpontjából szól a változásokról.