Vágólapra másolva!
Közép-Kelet-Európa nagy átalakulása - Sikerek és csalódások
Vágólapra másolva!

Az előadás egy országcsoportot elemez, amely nyolc korábbi szocialista országból, köztük hazánkból áll. Amikor az Európai Unió 2004-ben tagjává fogadta ezeket az országokat, a befogadás aktusával elismerte, hogy tizenöt év alatt demokráciává és piacgazdasággá váltak. Mit jelent ez a nagy átalakulás? Kétféle szempontból próbál az előadás választ adni erre a kérdésre.

I. Bevezetés: az előadás tárgya
A rendszerváltozás a közbeszéd állandó tárgya. Sokszor kerül szóba a politikusok megszólalásaiban és a médiában, a mindennapokban és a tudományban. Most arra szorítkozunk, hogy a 8 immár EU-tag posztszocialista országban lezajló folyamatok közös jegyeit vizsgáljuk és értékeljük.

II. A világtörténelem látószögéből
Hogyan értékelhető az átalakulás világtörténelmi nézőpontból? Ehhez többféle, más történelmi korszakban vagy más régiókban lezajlott nagy átalakulási folyamattal hasonlítjuk össze a mostani közép-kelet-európai változásokat.

  1. A nyugati civilizációban végbemenő gazdasági változások fő iránya
  2. A nyugati civilizációban végbemenő politikai változások fő iránya
  3. Hat karakterisztikum
  4. Gyorsító tényezők
  5. Első értékelés

III. A mindennapi élet látószögéből
Milyen eredményeket és milyen veszteségeket hozott az átalakulás a jelen nemzedék mindennapi életében? Az utca emberének nézőpontjából vizsgáljuk a túlzott várakozásokkal teli átalakulási folyamatot.

  1. Bajok és gondok
  2. Kognitív problémák
  3. Még egyszer az értékítéletekről

Tovább