Vágólapra másolva!
Emberré lettünk
Vágólapra másolva!

I. Az emberré válás

Minek köszönhető, hogy kialakult az emberi faj? Mióta él értelmes ember, azaz Homo sapiens a Földön? Ezek a kérdések nagyon sok embert foglalkoztatnak. Hol tartunk most a fejlődési folyamatban?

II. Az evolúció

Az élővilág evolúcióját a Földön jelenlévő külső körülmények, a klimatikus változások befolyásolják, amely jelentős mértékben függ a kontinensek vándorlásától. Az evolúciót nem csak az élővilágban, hanem használati tárgyaink fejlődésén is megfigyelhetjük.

III. Az emberszabású majmok

Tekintsünk végig az emberszabású majmok evolúciós fejlődésén és ismerkedjünk meg a Magyarország területén talált legérdekesebb leletek történetével.

IV. Mitől válik az ember emberré?

Az emberszabású majmokból kialakult Homo sapienst valamilyen külső vagy belső tulajdonság alapján meg kell különböztetni a többi fajtól. A legtöbben azonban nem is vagyunk tisztában azzal, hogy melyik az a tulajdonság, ami kizárólag az értelmes emberre jellemző.

V. Az emberré válás következménye

Az evolúciós folyamatok eredményét mindennapi életünkben saját magunkon tapasztalhatjuk. A gyerekek körében ma már egyre elterjedtebb fogszabályozás is ennek a fejlődésnek az eredménye. A Homo sapiens kialakulása és életben maradása mutatja, hogy az emberi faj igen életképes a Földön található életkörülmények között. De vajon hová vezet a jövőben az ember rendkívül nagyfokú szaporodása?