Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kondor Imre

Vágólapra másolva!
Bank és kockázat
Vágólapra másolva!

Az 1970-es elejétől kezdve a pénzügyi piacokon erősen megnőttek az ingadozások, melyek kivédésére egyre bonyolultabb, ún. származtatott termékek jelentek meg. Ezek kifejlesztése és árazása, a megnövekedett kockázatok kezelése a bankokban korábban megszokottnál lényegesen magasabb szintű matematikai technikákat követel, ami az erős kvantitatív háttérrel rendelkező munkaerő (matematikusok, informatikusok, sőt fizikusok) tömeges alkalmazásához vezetett a világ vezető pénzintézeteiben. Az utóbbi években ez a folyamat Magyarországon is megindult, az előadó (aki "civilben" az ELTE fizikus egyetemi tanára) is ennek révén került kapcsolatba a pénzügyi kockázattal - előbb mint kutatási témával, később pedig néhány éven át az egyik vezető magyarországi bank kockázatkezelési osztályának vezetőjeként a gyakorlatban is.

Az előadás vázlatosan áttekinti a pénzügyi kockázatok néhány fő típusát (a piaci-, hitel-, és működési kockázatot), a kockázati mértékeket és kockázatkezelési technikákat. Kitér a pénzintézetekre vonatkozó nemzetközi szabályozásra, a jelenlegi, illetve a tervezett tőkeegyezményre és az ezekkel kapcsolatos szakmai vitákra.

I. Fizika és közgazdaságtan
A fizika és a közgazdaságtan kapcsolata hosszú időre néz vissza, de az utóbbi 10-15 évben a komplex rendszerek fizikájának elméleti eszközei váratlan alkalmazási területre találtak a pénzügyi matematikában.

II. A bank szerepe
A bankrendszer alapvető feladata a társadalom megtakarításainak összegyűjtése és befektetése, a kockázatok elosztása és a pénzforgalom bonyolítása. Működése kulcsfontosságú, a hibák, felelőtlenségek jelentős gazdasági zavarokat okozhatnak és kisbefektetők tömegeit hozhatják lehetetlen helyzetbe. A bankok szabályozása mára nemzetközi keretek között folyik.

III. Banki kockázatok
Az előadás számba veszi a banki kockázatoknak azokat a legfontosabb típusait, melyek nevesítve szerepelnek a nemzetközi tőkeszabályozásban.

  1. Piaci kockázatok
  2. Hitelkockázat
  3. Működési kockázat
  4. Rendszerkockázat

IV. A kockázat mértékei
A banki kockázatok az ügyletek kimenetelének bizonytalanságából adódnak. Megbecsülésükre többféle elméleti modellt alkottak. A nagy veszteségek a valóságban sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint azt a hagyományos modell alapján várhatnánk, ami a pénzügyi elmélet alapos revízióját teszi szükségessé.

V. A kockázat kezelése
A bankoknak számos olyan eszköz áll rendelkezésére, melyek lehetővé teszik a pénzügyi kockázatok mérséklését, illetve kiküszöbölését. Ilyen eszközt jelentenek például a származtatott termékek: a határidős ügyletek és az opciók.

VI. Az új tőkeegyezmény
A készülő új nemzetközi pénzügyi szabályozás számos dilemmát vet fel, melyek széleskörű vita tárgyát képezik akadémiai és szabályozói körökben ugyanúgy, mint magában az iparágban.

Tovább

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről