Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

aggregált kockázat
Halmozott kockázat.

allokáció
Felosztás, szétosztás.

aszimptota
Olyan egyenes, amelyet valamely görbe végtelenbe nyúló része megközelít, de el nem éri.

Bachelier, Louis (1870-1946)
Francia matematikus. 1900-ban benyújtott doktori disszertációja, "A spekuláció elmélete" a piaci ármozgásokra vonatkozó gondolatok gazdag tárháza. Bachelier témavezetője Poincaré, kora egyik legkiválóbb matematikusa volt, mégsem ismerte fel tanítványa teljesítményének jelentőségét.

Brown-mozgás
Véletlenszerű bolyongás, pl. virágporszemcsék szabálytalan mozgása folyadékban.

Cooke-bizottság
Az első Bázeli Tőkeegyezmény előkészítésére kiküldött szakértői bizottság.

derivatíva
Származtatott ügylet.

diszkrecionális jog
Itt: Mérlegelési jog.

diverzifikáció
Itt: A befektetések megosztása különféle vállalatok, iparágak, régiók stb. között a kockázat csökkentésének céljából.

fraktál
Bonyolult, törtdimenziós objektum.

határidős ügylet
A származtatott termékek egyik fajtája. Megállapodás valamely áru, értékpapír vagy egyéb pénzügyi eszköz megvásárlására, ill. eladására az ügylet megkötésekor rögzített áron, de későbbi teljesítéssel.

hitelderivatíva

Hitelekre vonatkozó származtatott ügylet.

kinetikus gázelmélet
A gázok makroszkópikus viselkedését a molekuláris mozgások kiátlagolásával értelmező elmélet.

konfidencia-szint
Itt: Megbízhatósági szint, az a valószínűség, mellyel egy adott küszöbértéket meg nem haladó veszteségek egy portfolió értékingadozásaiban megvalósulnak.

Malthus, Thomas (1766-1834)
Angol politikus közgazdász. A 19. század kiemelkedő, leginkább félreértett és félremagyarázott közgazdásza. Híres tétele, hogy a föld termőképessége lassabban növekszik, mint a világ népessége. Ezzel kapcsolatos előrejelzéseit mindmáig figyelembe veszik a világ statisztikusai és demográfusai. Levitatottabb elméleti következtetése szerint a népességszaporulatot csak a háborúk és az állam tudatos demográfiai tervezése s közbeavatkozása szabályozhatja. Az ő elmélete jelenti Kína születésszabályozó politikájának alapját.

Mandelbrot, Benoit (1924- )
Lengyel származású matematikus, a fraktálgeometria atyja. Óriási érdeme, hogy széles körben népszerűsítette a korábban matematikai különcségeknek tekintett, rendkívül bonyolult, törtdimenziós geometriai alakzatokat, és megmutatta, hogy ilyenek a természetben és a gazdaságban számtalan helyen előfordulnak.

Markowitz, Harry (1927- )
Közgazdász. 1990-ben munkásságáért Nobel-díjat kapott.

Maxwell, James Clerk (1831-1879)
Angol fizikus. Londonban és Cambridge-ben tanított. Thomson mellett Anglia legkiválóbb matematikai fizikusa volt. Nagyszámú és igen jelentős dolgozatai a mechanikai hőelméletre és különösen a kinetikus gázelméletre, valamint az elektrodinamikára vonatkoznak, melynek elméleti tárgyalásában úttörő volt.

normális vagy Gauss-eloszlás
A leggyakrabban előforduló valószínűség-eloszlás. Fő jellemzője, hogy nagyon koncentrált, nagy ingadozások csak elenyésző valószínűséggel fordulnak elő.

opció
A származtatott ügyletek egyik fajtája. Alapesetben valamely áru, értékpapír vagy egyéb pénzügyi eszköz megvásárlására vagy eladására vonatkozó jog meghatározott jövőbeli időpontban, de az ügylet megkötésének pillanatában rögzített áron. A jog megszerzéséért meghatározott opciós díjat kell fizetni.

polimér
Nagyszámú atomból álló molekula.

portfolió
Pénzügyi eszközök csomagja.

Ricardo, David (1773-1823)
Angol közgazdasági író. Szülei a gyakorlati kereskedői pályára nevelték, majd bankár lett. A közgazdaságtanban Adam Smith legjelesebb követői közé tartozott. Legelőször 1808-ban, a Morning Chronicle-ban közölt néhány levelet az arany áremelkedésének okairól. 1809-ben önálló munkában fejtegette ezt a kérdést, és könyvével oly nagy tekintélyre tett szert, hogy a Bullion-bizottság egész sereg szakértő tekintély véleményével ellentétben Ricardo fejtegetéseit fogadta el. 1819-ben parlamenti taggá választották.

Smith, Adam (1723-1790)
Angol közgazdasági író. A gyönge szervezetű fiú már kora gyermekségében kitűnt emlékezőtehetségével és logikus eszével. Előbb Glasgowban, majd Oxfordban tanult, itt ismerkedett meg Hume-mal, aki nagy hatással volt világnézetének kialakulására. 1751-ben egyetemi tanár lett Glasgowban. Tanulmányútjai alatt szoros összeköttetésbe lépett francia politikai és irodalmi kitűnőségekkel. 1766-ban szülőföldjén telepedett le, s itt dolgozta ki világhírűvé vált közgazdasági rendszerét. Később Londonba költözött, ahol a tudományos körök ünnepelt tagja lett.

Smoluchowski, Marian (1872-1917)
Lengyel fizikus. 1908-ban Haitinger-díjat kapott a Brown-mozgás elméleti leírásáért.

statisztikus fizika
A fizikának a nagyszámú részecskéből álló rendszerek statisztikus leírásával foglalkozó ága.

szabályozói tőke (tőkekövetelmény)
A jogszabály vagy a szabályozó hatóság által megállapított mértékű tőke a bank kockázatainak fedezésére.

származtatott ügylet
Olyan ügylet, melynek kimenetele egy másik piaci eszköz (alaptermék) árfolyammozgásától függ. Három alapvető fajtája van: a határidős ügylet, az opció és a pénzáramlások cseréjére vonatkozó swap.

szórás
Az átlagtól való négyzetes eltérések összegéből vont négyzetgyök, a valószínűség-eloszlás "szélességének", "szétterülésének" egyik jellemzője. Nem minden eloszlásra értelmezhető.

sztochasztikus
Véletlenszerű.

termikus egyensúly
Valamely fizikai rendszer rögzített külső feltételek mellett kialakuló egyensúlyi állapota, melyben a makroszkopikus jellemzők (pl. átlagenergia, sűrűség, mágnesezettség stb.) már semmiféle megfigyelhető időbeli változást nem mutatnak.

tőkeáttétel
Itt: A határidős ügylet volumene és a biztosítékként elhelyezett letét közötti arány. A fogalomalkotás az emelőkre utal, melyek segítségével az áttételi viszonytól függően kis erővel nagy terhet tudunk megemelni.

trader
Kereskedő, üzletkötő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről