Vágólapra másolva!
A változócsillagok nevezéktana
Vágólapra másolva!

Az egyes változócsillagok elnevezése

A Nemzetközi Csillagászati Unió előírása szerint a változócsillagokat csillagképek szerint, a felfedezés sorrendjében nevezik el. A fényesebb csillagokat minden csillagképben görög betűk jelölik. Ha egy ilyen csillag változó, ezt a nevet használjuk (pl. lambda Bootis.) Egyes csillagoknak egyedi megkülönböztető nevük van, olyankor ez is használatos: Polaris (= alfa Ursae Minoris), Mira (= omikron Ceti), Algol (= beta Persei). A név végéhez mindig a csillagkép latin genitivusát vagy hárombetűs rövidítését illesztjük.

Egyébként a hagyományoknak megfelelően az első változócsillag az R jelölést kapja, ezután következik az S, egészen a Z-ig. Ezt a módszert Friedrich Argelander német csillagász vezette be a 19. században. A következő csillagot az RR, aztán RS jelöléssel illetik RZ-ig, majd SS-től SZ-ig, és így tovább ZZ-ig. Ezt követően elölről kezdődik az abc: az AA, AB... QZ nevek kerülnek sorra. Mivel az angol abc betűit használják (és a J kimarad, nehogy az I-vel összekeverhető legyen), összesen így 334 név osztható szét. Egyes csillagképekben azonban akár több ezer változócsillagot is ismerünk, így elkerülhetetlenné vált egy újabb rendszer bevezetése. A QZ után felfedezett változó a V335 jelet kapja, majd a V336 jön stb. Ez a rendszer már tetszőleges számú változócsillag elnevezését lehetővé teszi.

Példák: SS Cygni (SS Cyg), AZ Ursae Majoris (AZ UMa), V338 Cephei (V338 Cep).

Léteznek ennél bonyolultabb változócsillagnevek, melyek rendszerint valamilyen katalógus vagy vizsgálat nevéből, illetve az objektum égi koordinátáiból, vagy egy sorszámból eredeztethetőek: PG 1159-035, MACHO 13.6691.4052, NSV 7366 stb. Külön elnevezése van az extragalaxisokban felfedezett változócsillagoknak, valamint a szupernóváknak is.

A változócsillag-típusok elnevezése

A változócsillag-típusok legtöbbször egy bizonyos változócsillagról kapják a nevüket: például RR Lyrae típusú csillagok, delta Scuti típusú csillagok, cefeidák vagy delta Cephei csillagok, RV Taurik, Algol-típusú változók.