Új kutatás-fejlesztési tématerület az MMklaszterben: "Zöld IT" - 2008. május 23.

Vágólapra másolva!
A Mobilitás és Multimédia Klaszter a mai napon megtartotta első "Zöld IT" workshop-ját, amelyen a klaszter tagok a környezetvédelem és az infokommunikációs technológiák jelenlegi és jövőbeli kapcsolódási pontjait vizsgálták meg. A terület fontosságával kapcsolatban Viviane Reding, az EU információs társadalmi és médiaügyi biztosa, a Bizottság 2008. május 13-ai sajtóközleményében úgy fogalmazott: "az energiahatékony, innovatív IKT-alkalmazások kutatása és gyors elterjesztése alapvetően fontos a kibocsátások csökkentéséhez a gazdaság minden területén... Ez egy olyan helyzet, amelyben mindenki nyertes, hisz az IKT fokozza az EU iparának versenyképességét, ugyanakkor élen jár az éghajlatváltozás ellen folytatott küzdelemben."
Vágólapra másolva!

Az MMklaszterben a klaszter tagok közel negyede jelezte igényét olyan "Zöld IT" workshop sorozat megtartására, amelyen az érintett tagok bemutathatják egymásnak kutatás-fejlesztési ötleteiket, projektjeiket, illetve feltárhatják az együttműködési lehetőségeket.

A workshop-on a klaszter tagok egyrészt azt vizsgálták meg, hogy az infokommunikációs iparágban milyen eszközökkel és lehetséges fejlesztési megoldásokkal lehet csökkenteni az energiafelhasználást, másrészt, hogy az infokommunikációs eszközök miképpen járulhatnak hozzá más iparágak környezetterhelésének csökkentéséhez. Ez utóbbi terület különösen fontos lehet az infokommunikációs iparág szereplőinek, hiszen a globális CO2 kibocsátásért 98%-ban az ICT-n kívüli iparágak a felelősek, amely iparágak viszont a közeljövőben megjelenő új "zöd" infokommunikációs megoldásokkal csökkenthetik környezeti terhelésüket.

"Az IKT-nak az energiahatékonyságot javító célú felhasználására irányuló EU kutatások már hoztak eredményeket. A hatodik keretprogram HIPEAC és más kutatási projektjei bebizonyították, hogy a számítógépes teljesítményt függetleníteni lehet az energiafogyasztástól, míg az OLLA projekt létrehozta az organikus fénykibocsátó diódákat (az OLED-eket), amelyek kétszer olyan hatékonyak, mint az átlagos lámpák." - olvasható a Bizottság sajtóközleményében.

Az MMklaszter a következő hetekben a "Zöld IT" témában az érintett klaszter tagok kompetenciája alapján elsősorban az alábbi területeken kívánja kielemezni az együttműködési lehetőségeket:

  1. Intelligens otthon,
  2. Szakértői rendszerek,
  3. Környezeti monitoring,
  4. Zöld community.

Kapcsolódó linkek:
EU Bizottság: A Bizottság "zöld" szerepet oszt az információs és kommunikációs technológiákra (IKT); 2008. május 13.
SG: Zöld-IT - még kevés az érdeklődő cég; 2008. április 25.
Gartner: Symposium/ITxpo 2007; 2007. április 26.