Újabb 6 taggal bővült az MMklaszter - 2008. április 22.

Vágólapra másolva!
A Mobilitás és Multimédia Klaszter tagjainak száma 33-ról 39-re emelkedett a klaszter Elnökségének tagfelvételi elbírálását követően. Az újonnan csatlakozott tagok, amelyek tovább erősítik az MMklaszter kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeit: Port.hu Kft., Montana Zrt., M-Factroy Kft., C3 Alapítvány, iMind Kft., Szidarovszky Kft. 
Vágólapra másolva!

Az újonnan csatlakozott klaszter tagok az alábbi területeken fogják növelni az MMklaszter kompetenciáját:

  • térinformatika,
  • szövegbányászat,
  • mobil alkalmazások,
  • multimédiás fejlesztések.

A hat új klaszter tag bemutatkozó anyaga:

1. Port.hu Kft.

1.1. Társasági profil:

A PORT.hu 14. éve foglalkozik programinformációs adatbázisok fejlesztésével, szerkesztésével, frissítésével, bővítésével, üzemeltetésével és kiadásával, amelynek eredényeként a PORT.hu adatbázisa a szabadidős tevékenységek széles spektrumát fedi le és ebbéli minőségben a PORT.hu az ország piacvezető szolgáltatója.

1.2. Kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység:

A PORT.hu fejlesztési, tevékenység-bővítési irányai az elmúlt 3 éves időszakban az alábbiak voltak:

  • rovatbővítés, a szabadidőhöz kapcsolódó újabb tartalmi területek lefedése: sport, kiállítás, gyerek;
  • térinformatikai jellegű fejlesztések, kiegészítések;
  • a megszokott és működő tartalomdisztribúciós csatornák (mobil, internet, EPG) mellett újak keresése, a hozzájuk való kapcsolódás definiálása és kiépítése;
  • többnyelvűség, országhatárok feletti átjárhatóság;
  • személyre szabott szolgáltatások kialakítása és fejlesztése, ezek üzleti lehetőségeinek meghatározása;
  • az adatbázishoz kapcsolódó kereskedelmi tevékenység bővítése (pl. jegy, szállásfoglalás).

2. Montana Zrt.

2.1. Társasági profil:

A Montana Zrt. magyar középvállalat, amely 19. éve van jelen a hazai piacon. Főbb tevékenységi körei:
1.IT Integráció: amely magába foglalja a nagy rendszerek tervezését kivitelezését és üzemeltetését (akár outsourcing-ban is), valamint a hardver és hálózati eszközök supportját. A Montana Quality mérnökök a legmagasabb gyártói szakvizsgákkal rendelkeznek, Microsoft; Oracle; HP; Cisco; 3Com; McAffe; Novell területeken.
2. Megoldásfejlesztés:

  • Saját fejlesztésű elektronikus irat- és dokumentumrendszerünk, a MonDoc System piacvezető, 30-35%-s piaci részesedéssel. A MonDoc System integrált irodai megoldást, teljes életciklusú dokumentumkezelést biztosít a modulárisan felépített, kibővített audittal rendelkező rendszerével. A MonDoc System adatbázisok, levelező rendszerek, adattárak, archiváló, hitelesítő rendszerek tekintetében platform független.
  • MonFlow: saját fejlesztésű, grafikus felület alatt futó, hatásköralapon konfigurálható munkafolyamat támogató rendszer, mely egyaránt alkalmas dokumentumokhoz kötött, és dokumentum nélküli folyamatok támogatására. Igazi humán workflow, mely azonban a rendszer-rendszer kapcsolatokat is kezeli.

3. Tudásmenedzsment - Infovadász: Matematikai, nyelvészeti és informatikai tudományok ötvözetéből létrehozott tudás alapú szövegbányászati eszközrendszer. Az Infovadász alkalmas arra, hogy a szöveges adathalmazokban, legyenek azok strukturáltak, vagy strukturálatlanok, akármilyen technológiával és bárhol is állították elő őket, az előre kialakított taxonómiák és ontológiák alapján, mesterséges intelligencia eszközök segítségével a releváns információkat megtalálja, azokat kategorizálja, és szabályrendszerek szerinti logikai sorba állítsa. A rendszer 26 nyelven teljes nyelvészeti modullal, szak specifikus és általános szinonima szótárakkal rendelkezik, és képes szövegkörnyezet értelmezésére is.

4. IT Biztonság: A Montana leányvállalatával közösen specializálódott az információ- és informatikai biztonságra. Ezen a területen is a piacvezetők egyikéhez tartozik. Elsősorban PKI megoldásokra, belső betörésvédelemre, ID menedzsmentre, és tanácsadásra (ITB stratégiák, koncepciók, auditok,) specializálódtunk.

2.2. Kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység:

Céljaink az alapkutatásban: a különböző szak specifikus, magyar, német, angol nyelvészeti automatizmusok, a gráfelméleti módszerek és a szövegbányászat összekapcsolási lehetőségeinek, az automatikus meta adat-előállítási technikáknak kutatása, amelyek lehetővé teszik a nagy mennyiségű adathalmazon történő minden eddiginél hatékonyabb összefüggések kutatását (különös tekintettel mögöttes összefüggésekre), a dokumentumok tartalmi összefüggéseinek elemzését, tendenciák felismerését, modellező metodikák felállítását a különböző szakmai területeken. Alkalmazott kutatás keretében: Gráfelméleti algoritmusok kerülnek beépítésre a szövegbányászati eszközrendszerekbe, többnyelvű tudástárak gyűjtése, készítése, rendszerbe integrálása, információs folyamatok modellezése, dokumentumok nyelvének automatikus felismerése, tartalomrendszerezési eljárások, taxonómiák kidolgozása, dokumentumok szemantikai összefüggéseinek automatizált megkeresése, megjelenítési lehetőségek kialakítása. Kísérleti fejlesztés keretében kerül kifejlesztésre a mindenkori ipari alkalmazás pilotrendszere.
Montana Zrt. a szövegbányászat, hang automatikus felismerése és szöveggé alakítása, valamint az álló és mozgókép elemzése területein folytat kísérleti kutatásokat, és vesz részt kutatásfejlesztési projektekben pl. az MTA Rényi Intézettel; MTA Nyelvtudományi Intézettel; Szegedi Egyetemmel; SZTAKI -val közösen. Legfrissebb együttműködésünk a BME informatikai tanszékével hamarosan konkrét projektekben is manifesztálódik. Montana Zrt. nem csak a kísérleti kutatásokban vesz aktívan részt, hanem azok ipari alkalmazásának kifejlesztésében és bevezetésében is. Montana Zrt. rendelkezik kutatószobával, számos doktorandust foglalkoztat különböző projektjeiben.

3. M-Factory Kft.

3.1. Társasági profil:

  • Az M-Factory fő profilja a mobil tartalomszolgáltatás, és szolgáltatásfejlesztés/licenszelés a magyar és a nemzetközi piacon, valamint
  • T-zones és web'n'walk wap portálok tartalommenedzsmentje (digitális és szöveges tartalmak, szolgáltatások);
  • Mobil technológiára alapuló saját fejlesztések, ezek értékesítése;
  • Tartalom licenszelés, új szolgáltatások integrálása t-zones-on;
  • Emeltdíjas szolgáltatások nyújtása;
  • Számaggregálás, IVR;
  • Nagy mennyiségű tartalomgyártás (kép, videó, ringtone).

3.2. Kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység:

  • Mobil tartalommenedzsment rendszerek fejlesztése;
  • Mobil videomegosztó szolgáltatás fejlesztése (wap+J2ME);
  • Mobil közösségi oldalak fejlesztése (WAP+J2ME);
  • J2ME platfrormra fejlesztett mobil alkalmazások és azok szerver kommunikációjára épülő alkalmazások;
  • Webes oldalak mobilos implementációja lehető legtöbb készülékre.

4. C3 Alapítvány

4.1. Társasági profil:

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány célja az új tudományos - technológiai eredmények, felfedezések kulturális alkalmazásának, kreatív használatának, innovatív művészeti lehetőségeinek kutatása, fejlesztése, támogatása; új projektek létrehozása, művészeti, tudományos, kommunikációs, oktatási és kulturális programok kezdeményezése, megvalósítása és támogatása.
A C3 mindenki számára nyitott, non-profit intézmény, amely a kommunikációval, kultúrával kapcsolatos kísérletezés és fejlesztés terepe, segítve mindenekelőtt a művészeti, tudományos és technikai szféra találkozásait és kooperációját.
A C3 Alapítvány alapítói a Magyarországi Soros Alapítvány (2008-tól az alapítói jogok gyakorlója a Magyar Tudományos Akadémia) és a Magyar Telekom.

4.2. Kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység:

1.) Felhasználói szokások vizsgálata szemmozgás mérésével összetett dinamikus képek (multimédia, weboldalak) esetén (2004-2007)


Kutatásaink egyértelműen bebizonyították, hogy a szemmozgás mintázatok mérésen alapuló módszerünk lehetőséget nyújt azoknak a specifikus vizuális tulajdonságoknak az azonosítására, melyek leginkább magukra vonják a figyelmet egy adott ingerkörnyezetben és így képesek befolyásolni specifikus vizuális vagy szöveg elemek feldolgozásának hatékonyságát, azok tudatos észlelésének valószínűségét. Kutatási eljárásunk különösen alkalmasnak tűnik hirdetések és reklámfelületek hatékonyságának tesztelésére, annak megállapítására, hogy a specifikus tartalommal és így meghatározott keresési stratégiát kiváltó oldalon milyen pozícióban és milyen tulajdonságú reklámokat célszerű elhelyezni.

2.) Média feldolgozó és adatbázis rendszer kialakításának lehetőségei "Video Blog" alkalmazáshoz (2004-2006)


A 2004 évi kutatási projekt eredményeképpen létrejött egy, az elterjedtebb video-formátumokból internetes lejátszásra alkalmas flash videó fájlokat előállító szoftver-enkóder. A 2005. évi kutatás célja az internetes látogatók által szabadon használható videoanyagokat feldolgozó, kezelő valamint az on-line publikálásukat megkönnyítő keretrendszer kialakítása volt. A kutatás végeredményeként létrejött rendszer alapján jött létre a [origo] Videa szolgáltatás.

3.) Vizuális keresés nagytömegű képi adatbázisokon (2007)

A projekt célja a Fotótár képgyűjtemény egy részének (kb. 100.000 kép) tartalmi indexelésének és visszakeresésének vizsgálata online, webes rendszerben, valamint e feladatra prototípus alkalmazás készítése. Felhasználók által létrehozott (feltöltött), nagymérető képgyűjtemények esetében általában megbízhatatlannak bizonyul a felhasználók szöveges annotációja: a képek nagy része nincs annotálva, vagy az annotáció csak igen nehezen, szimbolikusan kapcsolódik a tényleges tartalomhoz. Az elkészült alkalmazás a képek vizuális tartalmát elemzi, és az elemzés alapján lehetővé teszi alapján adott példaképhez hasonló képek visszakeresését.

5. iMind Kft.

5.1. Társasági profil:

Az iMind Development Kft. 2001 elején alakult, kizárólag programfejlesztési
projektekkel foglalkozik. Tulajdonosai magánszemélyek, akik egyben a cég munkatársai is. A csapat magja a kilencvenes évek közepén, programtervező-matematikus szakon ismerkedett meg egymással, ahol közös projekteken dolgoztak.

5.2. Kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység:

  • Location based systems, google maps-ra alapozva;
  • Felhasználóbarát grid számító rendszer építése.

6.Szidarovszky Kft.

6.1. Társasági profil:

  • A Szidarovszky Kft. egyik fő irányvonala a szoftverfejlesztés, de emellett a társaság foglalkozik
  • informatikai tanácsadással,
  • informatikai rendszerek üzemeltetésével, valamint
  • hardver/szoftver kereskedelemmel.

6.2. Kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység:

  • Neuron-hálózat alapú vízgazdálkodási előrejelző modell kialakítása és implementálása a NOAH LLC (USA) részére.
  • A "Szavak hálójában" projekt keretén belül a Nyelvi Elemző Modul algoritmusainak kutatása és prototípus fejlesztése a BME-vel.
  • Gazdasági tartalmú mélykereső rendszer algoritmusainak kutatása és rendszer egyes részeinek implementálása a GKI számára.