Europe Innova: Tematikus klaszter workshop Magyarországon - 2008. június 4.

Vágólapra másolva!
2008. június 2-3. között került megrendezésre Budapesten az európai innovációs kapacitásokat összefogó és mobilizáló "Europe INNOVA" kezdeményezés harmadik partnertalálkozója, amelyen a résztvevők megismerhették az európai klaszterek projektjeit, a proejktmegvalósítás során szerzett tapasztalataikat, valamint a jövőre vonatkozó ajánlásaikat.
Vágólapra másolva!

A rendezvény második napján a "Europe INNOVA" klaszterhálózatokkal kapcsolatos projektek, úgy mint a CASTLE/ENCADRE, a NetBioClue, a ABC-Network, a CENCE, az INNOTEX, az mClusters, az ENOC, az OMNI-NET, a NICE, a TCAS, a BeLCAR, a BSR InnoNET, valamint az Európai Bizottság klaszterpolitikája került bemutatásra.

A "Europe INNOVA" kezdeményezés célja, hogy a különböző országok innovációs klasztereit összehozza egymással az európai szinergiák erősítése, kihasználása végett. A kezdeményezés számos olyan programját ismerhették meg a résztvevők, amelyek az európai klaszterek nemzetközi összefogását segítik elő.

Az MMklaszter számára az információs- és kommunikációs-technológiai klaszterek együttműködését erősítő kezdeményezések (mCluster, NICE) eredményei, tapasztalatai voltak a legtanulságosabbak, amelyeket az MMklaszter, eredményességének növelése érdekében hasznosítani fog.

A NICE projekt képviselője, Judith Terstriep külön hangsúlyozta, hogy a klaszterek életképessége jelentős mértékben magán a klaszter menedzsmenten múlik, s megfogalmazta a klasztermenedzsment 10 aranyszabályát:

  1. Tiszta és érthető vízióval rendelkezzen;
  2. Legyen reális stratégiája;
  3. Csapatmunkára építsen;
  4. Hálózatosodásra törekedjen;
  5. Folyamatosan ellenőrizze tevékenysége eredményességét;
  6. Legyen kitartó;
  7. Ismerje jól a szektort és képes legyen a kapukat feltárni a KKV-k számára;
  8. Építse a bizalmat;
  9. Legyen meglátása a jövőről- merre tart a szektor;
  10. Törekedjen a nemzetköziségre.

A "Europe INNOVA" kezdeményezésen túl az Európai Bizottság klaszterekkel kapcsolatos tapasztalatai is bemutatásra kerültek. A Bizottság képviselői hangsúlyozták, hogy a klasztereket csakis az új és innovatív ötletek folyamatos feltárása mentheti meg az eróziótól.

A Bizottság képviselői a jövőbeli tervekkel kapcsolatban kihangsúlyozták, hogy egy uniós szintű Európai Klaszter Menedzsment Szervezet megalapítását tervezik az európai klaszterek kompetenciáinak összefogása, összehangolása és nemzetközi szintű fejlődésük elősegítése érdekében. Emellett a Bizottság képviselői fontos tartják, hogy a jövőben az európai klaszterek menedzsereinek képzésére és minőségi értékelésére is sor kerüljön uniós programok keretében.