Vágólapra másolva!
Boszorkányok, bűnbakok: hogyan működik a vádaskodás logikája?
Vágólapra másolva!

I. Bevezetés

Az előadást két híres boszorkánytörténet filmváltozatából vett képekkel indítom, az első a tömeges boszorkányüldözés kezdeteit, a második pedig az egyik legutolsó nagy botrányát idézi fel.

1. ábra
Jeanne d'ArcPucelle

2. ábra
Salem

3. ábra


Noha a boszorkányság fogalma univerzálisan ismert az emberi kultúrákban, sehol sem vezetett olyan tömeges, mondhatni pánikszerű üldözésekhez, mint a nyugati kereszténység világában. Sem az ortodox kereszténység, sem az iszlám, sem a buddhizmus, sem más keleti vallások, de még Amerika tovább élő indián kultúrái sem ismerték a boszorkányüldözés ilyen járványszerű, ennyire tömeges formáját. Az egyetlen terület, amely összehasonlítható e téren a kora újkori nyugati kereszténységgel, az a gyarmati függetlenségéből fokozatosan emancipálódó, de továbbra is súlyos válságok sorát átélő 20. századi Afrika, ahol (Közép- és Dél-Afrikában) ma is folynak szörnyű, tömeges boszorkányüldözések. De ezek még mindig elmaradnak a kora újkori európai üldözések méretei és mindenekelőtt magas állami, egyházi és népi támogatottsága mögött.

Szerteágazó problémával állunk tehát szemben, melynek magyarázatához a történésznek támaszkodnia kell a rokontudományok: a néprajz, az etnológia, az antropológia, a pszichológia, a szociológia, valamint a valláselmélet megfigyeléseire.