Vágólapra másolva!
Digitális lábnyomokat követve
Vágólapra másolva!

Mindennapi életünk során rengeteg digitális nyomot hagyunk: telefonhívásaink, mozgásunk az interneten, belépőkártyáink használata, vásárlásaink digitális adatok tömegét eredményezik tevékenységeinkről, szokásainkról, kapcsolatainkról. És hasonlóan: a termelés, a szolgáltatások, a kultúra vagy éppen a sport digitálisan rögzített adatok milliárdjait hozzák létre nap mint nap. Az adatok az emberi tevékenységek komplex rendszereiről szolnak, amelyekről a megfelelő hálózati váz tanulmányozásával lehet a legtöbbet megtudni. Az egyik fő feladat a hálózatok topológiája és működése közötti összefüggések felderítése. A kölcsönhatások erősségét figyelembe vevő súlyozott hálózatok vizsgálata új szempontokat szolgáltat. Példákon mutatjuk be, hogyan lehet a "digitális lábnyomokat" a modern hálózattudomány segítségével a társadalom vagy a gazdaság törvényszerűségeinek megismerésére felhasználni.

I. Bevezetés
Hétköznapi tevékenységeink, munkánk, szórakozásunk számszerűsített lenyomatai digitális formában őrződnek. Mindez komplex rendszerekhez kapcsolódik, amelyek vázát képező hálózatokat az adatok segítségével lehet megalkotni. Elsődleges célunk e komplex rendszerek alapvető törvényszerűségeinek megismerése.

II. Súlyozott hálózatok sajátosságai
A bináris hálózatoknál (melyek egyszerűen azzal jellemezhetők, hogy két tetszőlegesen kiválasztott csomópontjuk között van vagy nincs kötés) több információt tartalmaznak a súlyozott hálózatok, amelyeknél a kölcsönhatásokat egy számmal jellemezzük. Megmutatjuk, hogyan lehet ilyen súlyozott hálózatokat konstruálni, és hogy milyen meghatározó szerepe lehet a súlyoknak a funkcionalitás vizsgálatánál.

III. Gazdasági adatok hálózati elemzése
A tőzsdén nemcsak minden tranzakciót, de mind ajánlatot feljegyeznek. Az így létrejövő ajánlati könyv a piac mikroszkopikus dinamikájának a képe, amelynek tanulmányozása akár a befektetői stratégiák és együttműködések felderítésére is alkalmas. Ennél kevesebb információt tartalmaz az újságokból is jól ismert árfolyamgörbe. A portfolió-optimalizálás legfontosabbnak tekintett paraméterei az ilyen árfolyamgörbék hasonlóságának mérésén alapul. Megmutatjuk, hogyan segíthet itt a hálózati szemlélet.

IV. Kommunikációs óriáshálózatok
Az egyik legalapvetőbb emberi funkció, a kommunikáció jelentős része elektronikusan zajlik (pl. email, telefonbeszélgetések, sms formájában). A kapcsolódó digitális adatok halmaza a szociológia számára valódi kincsesbánya, mely korábban tanulmányozhatatlan kérdések vizsgálatát teszi lehetővé. Telefonálási adatokból kiderül, hogy a társadalom hogyan strukturálódik egymáshoz erős szálakkal fűződő egyedek közösségeire, és ezeket hogyan tartják össze a gyenge kapcsolatok. A szerkezet hatással van az információ terjedésére is.


Tovább