Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Könyvek magyar nyelven

Barabási A.-L.: Behálózva - A hálózatok új tudománya: Hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és mit jelent ez a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben?, Budapest, Magyar Könyvklub, 2003.

Mi köze van egymáshoz a Yahoo! weboldala elleni hackertámadásnak és Pál apostolnak? Mi a kapcsolat az AIDS-vírus terjedése és a königsbergi hidak rejtélye között? a világhírű hálózatkutató nagysikerű könyve arról, hogy világunkat mára menthetetlenül behálóztuk, a hálózatok életünk részévé váltak.

Buchanan, M.: Nexus, avagy kicsi a világ: A hálózatok úttörő tudománya, Budapest, Typotex Kiadó, 2003.

Hogy milyen értelemben kicsi a világ? Az emberiség közel hétmilliárdos létszámával egy igen jól megszervezett hálózatot képez, melyben a sarki hot dog árus és a római pápa között csupán hat ismerősnyi a távolság...

Csermely P.: A rejtett hálózatok ereje, Budapest, Vince Kiadó, 2005.

Mi stabilizálja az egymástól látszólag igen különböző hálózatokat, pl. egy majomcsordát, a sejt hálózatát vagy az emberi társadalmat? A szerző a stresszfehérjék példáján keresztül jut arra az általános következtetésre, hogy a hálózatokat azok az elemei stabilizálják, amelyek egymással gyenge kapcsolatban állnak.

Könyvek angol nyelven


Dorogovtsev, S. N., Mendes, J. F. N.: Evolution of Networks: From Biological Nets to the Internet and WWW, Oxford, Oxford University Press, 2003.

A könyv a természetes és mesterséges hálózatok szerveződésének és fejlődésének fő motívumaival foglalkozik. Már minimális matematikával felvértezve is élvezetes olvasmány.

Newman, M., Barabási A.-L., Watts, D.J. (szerk.): The structure and dynamics of networks, Princeton, Princeton University Press, 2006.

Kitűnő forrásmű, amely történetiségbe ágyazva tárgyalja a hálózattudományt kialakulásától napjainkig.

Folyóirat cikkek magyar nyelven

Vicsek T., Szabados L. (szerk.): Hálózatok (tematikus szám), In: Magyar Tudomány, 11, 2006.

Izgalmas cikkgyűjtemény a hálózatkutatás legnevesebb hazai képviselőinek tollából.