Karádi István válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Zoltán 49

1. A kardiológus azt mondta, hogy a kenyér fogyasztása emeli a koleszterinszintet, lehetőleg egyáltalán ne egyek. Mi erről a véleménye? És hogyan növelheti a zsírmentes kenyér a koleszterin szintjét?
- A kenyér önmagában nem emeli a koleszterinszintet, csak mivel a kenyér szénhidrátot tartalmaz, a nagyobb szénhidrátbevitel emelheti a zsírszövet, elsősorban a hasi zsírszövet mennyiségét. Tehát ha az össz-energiabevitel magasabb, mint a napi tevékenység (alvás, munka, sport) során leadott energia mennyisége, akkor a többletkalóriát a szervezet zsír formájában raktározza el, és ez így közvetve nem a koleszterin, hanem a triglicerid mennyiségét növeli.

2. A nemnek milyen szerepe van a koleszterinszint mennyiségében? Tudjuk-e, hogy miért?
-
A nők védő, HDL-koleszterinje magasabb, mint a férfiaké, ezért az összkoleszterin/HDL arány kisebb a nőknél. A védőhatás oka hormonális: a női nemi hormonok hatása miatt a nők a menopauza kialakulásáig védettebbek az infarktussal szemben, mint a férfiak, és emiatt a nőknél 10-15 évvel később alakul ki ugyanolyan szintű érelmeszesedés, mint a férfiaknál.


Szabolcs

Szívinfarktus után közvetlenül mit tegyünk a mentők megérkezéséig?
-
Fontos a fekvő, vízszintes helyzetbe való fektetés. Ha van nálunk aszpirin, akkor 1/2-1/4 tabletta adásával a vérlemezke összecsapzódás-gátlása előnyös hatású. Ezek közül a Bayer-féle aszpirin felszívódása jobb.

A pulzus kitapintásakor érzékelhető ritmuszavar esetén (egyenetlen ütések) a mellüregre, a szívcsúcsra (5-6. borda között) mért nyomás vagy a nyaki erekre (carotis) gyakorolt nyomás előnyös hatású lehet.


Balla Adina

A szürkemarha és a mangalica húsa állítólag nem vagy csak nagyon kevés koleszterint tartalmaz. Ez így van?
-
A mangalica koleszterintartalma hasonló a házi sertéséhez, viszont a mangalica triglicerid-összetétele élettanilag kedvezőbb, mert több telítetlen zsírsavat tartalmazó triglicerid van benne. A szürkemarha húsának alacsonyabb ugyan a koleszterintartalma, de ez az állat elsősorban a BSE-vel (szivacsos agyvelőgyulladás) szemben védett, ezért az agyvelő fogyasztása biztonságosabb a szarvasmarhához képest.