A hagymalevesekkel nem nagyon lehet mellényúlni, mivel szinte mindenki szereti. Nagyon gyorsan elkészül és extra hozzávalókat sem igényel.
Hozzávalók
Elkészítése:
Először a zöldségeket dolgozzuk fel. A póréhagymát és a zellert karikákra, a krumplikat kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, majd mehet bele a póréhagyma, pár percig keverjük.
Ezután hozzáadjuk a zellert, ismét 1-2 percig keverjük, majd végül jöhet a krumpli. Ha ezzel is összekevertük, öntsük fel az alaplével az egészet. Fűszerezzük és 25 percen keresztül főzzük.
25 perc elteltével húzzuk le a tűzről, és egy botmixer segítségével pépesítsük, majd mehet bele a tejszín. Összeforraljuk és el is készült a leves.
Sajtos pirítóssal tálaljuk.
A sütőtök az egész téli időszakban gyakran megjelenik az asztalon, így a karácsonyi menüt is feldobja, ráadásul nagyon látványos elem lehet.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk és kimagozzuk, majd kockákra vágjuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk és apróra vágjuk.
A vajat megolvasztjuk, majd a hagymát üvegesre pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a sót és a borsot. Ezután belerakjuk a tököt és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. 25 perc alatt puhára főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, és botmixer segítségével pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a gyömbért . Egyet forralunk rajta.
A leves tetejére szórjuk a tökmagot és ízlés szerint piríthatunk hozzá egy kis bacont is.
A céklaleves azért is lehet jó választás, mert intenzív lila színe egyszerűen mesésen mutat az ünnepi asztalon, ráadásul a cékla nagyon egészséges.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A céklákat megmossuk, megtisztítjuk és felkockázzuk, ugyanígy teszünk a krumplival és az almával is. A póréhagymát is apró karikákra vágjuk, majd a megolvasztott vajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a céklát, a burgonyát és az almát. Sóval, borssal ízesítjük, majd néhány percig pároljuk.
Felöntjük az alaplével majd addig főzzük, amíg a cékla teljesen megpuhul.
Lehúzzuk a tűzről, és botmixer segítségével krémesítjük.
A gesztenye elengedhetetlen ünnepi alapanyag, ráadásul remek leves készíthető belőle.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hagymát, a krumplit, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. A vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk a vöröshagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, a répát és a zellert, majd végül a megtisztított egész gesztenyéket is. Pár percig együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet és ismét pár percig pároljuk.
Felöntjük az alaplével és puhára főzzük. A babérlevelet és a kakukkfüvet kivesszük, és botmixerrel az egészet krémesítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tejszínt, majd forralunk rajta egyet, ezzel el is készült a leves.