Vágólapra másolva!
A karácsony alapvetően a szeretet ünnepe, de sokunk számára bizony elég sok stresszel jár. Ilyenkor vigasztalódjunk azzal, hogy van, aki még nálunk is sokkal rosszabbul járt ezen a jeles napon. Kis karácsonyi szívás-körkép a filmek világából.
Vágólapra másolva!

NÉGY KARÁCSONY (2008)

Reese Witherspoon és Vince Vaughn vígjátékában benne van minden, amitől egy átlagembernek idegölő lehet a karácsony – nevezetesen: a család. Hőseink, Kate és Brad ráadásul mindezt sűrítve kapják, mivel mind a ketten két elvált szülővel rendelkeznek, így nem kevesebb, mint négy diszfunkcionális családot kell végiglátogatniuk a szeretet ünnepén – a közvetlen hozzátartozókon kívül a mindenféle csatolt részekkel, például idegesítő mostohaapákkal és mindenfelé tejet büfiző csecsemőkkel egyetemben.

Mindezt remekül illusztrálja a lenti jelenet, ami a „minden jótett elnyeri méltó büntetését” tipikus példája, és amelyben jól felépített katasztrófával végződik, amikor Brad megpróbál apjának segíteni és felrakni helyette a parabola antennát. A videó csúcspontját egy édes kisgyermek visítása festi alá.

RESZKESSETEK, BETÖRŐK! (1990)

Valószínűleg nincs ember a Földön, aki ne ismerné a kis Kevin McCallister történetét. Az ártatlan, 8 éves kisfiúval az a szörnyűség történik karácsonykor, hogy családja megfeledkezik róla, és otthon hagyják, amikor a téli szünetre Párizsba utaznak. Ráadásul épp Kevinék utcájában garázdálkodik a rettegett betörőduó, a „vizes banda”, és pont a McCallister házat nézik ki következő célpontjuknak. De hatalmasat téved, aki azt hiszi, hogy ez a karácsony a magára hagyott rosszcsont kisfiúnak lesz stresszes – éppenséggel a betörők szívják a legnagyobbat.

A kis Kevin (Macaulay Culkin) jobbnál jobb csapdákat eszel ki a két gonosztevő, Harry és Marv számára (a két betörő pedig a két évvel az első rész után bemutatott folytatásban tovább szenved Kevin rémtetteitől, ezúttal New Yorkban). Az alábbi összeállításban egy lelkes rajongó a fiú legviccesebb csínyeit gyűjtötte egybe az első filmből.

SEGÍTSÉG, KARÁCSONY! (1994)

Ez a kevésbé ismert, de annál mulatságosabb karácsonyi vígjáték egy 1982-es francia film, a Karácsonyi kalamajka igen jól sikerült amerikai remake-je. Nora Ephron (A szerelem hullámhosszán, Julie & Julia – Két nő, egy recept) rendezése nemcsak azért emlékezetes, mert Steve Martin barna hajjal, Adam Sandler fele akkorában, mint most, Liev Schreiber pedig nőnek öltözve látható benne, hanem mert nagyszerű forgatókönyvvel rendelkezik, és jobbnál jobb poénokkal, illetve figurákkal dolgozik. A Segítség, karácsony! egy telefonos lelkisegély-szolgálat irodájában játszódik, szenteste.

Miközben a munkatársaknak pont most kellene a leginkább helytállniuk, egyre-másra történnek velük a különféle katasztrófák. A sor magánéleti válságokkal kezdődik, majd azzal folytatódik, hogy a bérleti díj késedelmes befizetése miatt ki akarják lakoltatni őket székhelyükről, végül az is kiderül, hogy veszélyes sorozatgyilkos garázdálkodik a környéken. A lenti videó az iroda vezetőjének egy plusz hányattatását meséli el: szegény Mrs. Munchnik beszorul a felvonóba – de sikerül kreatív megoldást találnia a szabaduláshoz.

HULL A PELYHES (1996)

Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült családi akcióvígjáték minden szülő rémálmát jeleníti meg: azt, amikor elérhetetlen az a karácsonyi ajándék, amiért a gyerek hetek óta nyúzza őket. Az elfoglalt üzletembernek, Howardnak épp ezzel a keserű csalódással kell szembenéznie – az ünnepek előtti hajrában ugyanis hiánycikké válik a gyerekek aktuális slágerjátéka, a Turbo Man akciófigura, amit meg akart szerezni a kisfiának. Howard azonban mindenre elszánt, így tűvé teszi az egész várost, hogy felkutassa az utolsó elérhető példányt a bábuból. Ám küldetése során a dolgát ellenségek is nehezítik. Itt van például a saját fiának ugyanúgy a tökéletes ajándékot kajtató postás, és akkor az aljas szomszédról – aki alattomosan befészkeli magát Howard családi otthonába – még nem is beszéltünk. Az alábbi összeállítás a film legjobb pillanatait listázza.

DRÁGÁN ADD AZ ÉLETED! (1988)

Nagy tévedés, hogy a stresszes karácsonyi film kategóriában kizárólag családi filmek vagy vígjátékok versenyeznének. Hiszen mi is lehetne stresszesebb, mint egy halálos veszedelemmel fenyegető bevetés, melynek során sajátunkon kívül feleségünk, sőt egy toronyház néhány tucat dolgozójának életét is meg kell mentenünk gaz német terroristáktól? A támadás pedig pont egy karácsonyi buli kellős közepén történik – ide, a Los Angeles-i Nakatomi toronyházba érkezik feleségéhez John McClane, a New York-i zsaru (Bruce Willis), akinek ünnepi vacsora helyett azzal kell szembesülnie, hogy nejét – sok más sorstársával együtt – túszul ejtették a munkahelyén.

Emberünknek nincs más választása, egyedül veszi fel a harcot a Hans Gruber (Alan Rickman) vezette terroristák ellen. Alább épp a gonosztevőt láthatjuk, amint egy kifejezetten ünnepi üzenetet kap McClane-től, aki egyébként az első rész után még négy folytatásban volt a „nem megfelelő ember a nem megfelelő helyen és a nem megfelelő időben”.

Karácsonyozzon Picard kapitánnyal!https://www.tvgo.hu/cikk/754031_karacsonyozzon_picarddal_Járókerettel mentik meg a galaxisthttps://www.tvgo.hu/cikk/752764_star_wars__the_force_awakens_trailer___idosebbek_is_elkezdhetikBámulatos videón az év legjobb filmjeihttps://www.tvgo.hu/cikk/747205_bamulatos_videon_az_ev_legjobb_filmjei