Vágólapra másolva!
Miután a tévében ugyanazok a filmek ismétlődnek évről-évre, ezért előkotortunk néhány kevésbé ismert, de nagyszerű karácsony környékén játszódó filmet. Izlandi vígjáték, Steven Spielberg egyik kedvenc háborús filmje, magyar színdarabból készült amerikai kasszasiker, és a mufurc Bill Murray sem maradhatott le listánkról.
Vágólapra másolva!

101 Rejkjavik (101 Reykjavík, 2000)

Egyfajta sztereotípiaként gondoljuk már, hogy Izland egy varázslatos és furcsa ország. A 101 Rejkjavik után inkább csak utóbbinak fogjuk tartani, de nagyon. Hlynur munkanélküli, édesanyjával él, aki még gyerekként tekint rá. Egész nap nem csinál semmit, csak azon dolgozik, hogyan ne legyen belőle érett fejjel gondolkodó felnőtt, de egy szilveszter éjszaka után váratlanul minden a feje tetejére áll körülötte

Az azonos című regényből készült, több filmfesztiválon is díjazott film címében a "101" Rejkjavik óvárosának az irányítószámára utal. Emellett olyan dolgokat is megtudhatunk belőle, hogy az izlandiak csak azért élnek Izlandon, mert oda születtek, valamint, hogy a Marlboro cigarettának miért különböző színű a filtere Amerikában és Európában.

- - -

Durr, durr és csók (Kiss Kiss Bang Bang, 2005)

Egy pitiáner bűnöző (Robert Downey Jr.) karácsonyi ajándékot lopna, de lebukik. Menekülés közben beesik egy meghallgatásra, aminek eredményeként bekerül egy hollywoodi filmbe. A szerepére való felkészülésben egy magánnyomozó (Val Kilmer) segíti, akivel közös munkájuk nem várt fordulatokat és persze sok hullát tartogat.

Shane Blacket, a Halálos fegyver és Az utolsó cserkész forgatókönyvíróját, 1998 és 2005 között mintha föld nyelte volna el. Aztán a Durr, durr és csók-ban összeeresztette Robert Downey Jr.-t Val Kilmerrel, és ismét egy olyan lelőhetetlenül pörgő párost alkotott, mint anno Mel Gibson és Danny Glover kettősével. Nem mellesleg akciótól duzzadó és nem kicsit szatirikus első rendezése talán nyugodtan nevezhető a legjobb karácsonyi kultfilmek egyikének is.

- - -

Egy híján túsz (The Ref, 1994)

A városban, ahol soha nem történik semmi, egy menekülő tolvaj (Denis Leary) és egy párterápiáról hazafelé tartó házaspár (Judy Davis és Kevin Spacey) útjai karácsony estéjén keresztezik egymást. Chasseurék mindeközben egy nagy, családi vacsorára készülnének, amit már képtelenség lemondani. Igazi karácsonyi fekete komédia, amiben mindenki bekattan, és a betörő is inkább lenne Irakban, mint a túszai házában.

A film írói, Richard LaGravenese és sógornője, Mary Weiss voltak, akik a New York Timesnak egyszer elmesélték, hogy a vacsora jelenetet is saját családjaikról mintázták. Mindketten római katolikusok, akik zsidó családokba házasodtak, így igazán tudják milyenek az ehhez hasonló karácsonyi összejövetelek.

- - -

Éjfélre kitisztul (A Midnight Clear, 1992)

1944. decemberében az Egyesült Államok seregének legintelligensebb alakulata egy új feladatot kap: fel kell deríteniük egy házat az Ardennekben. Egy a bökkenő: a németek már megelőzték őket, de kézigránátok helyett hógolyók kezdenek röpködni, és még a karácsonyi ajándékozás sem marad el. Egy zavaros háborúban azonban sajnos semmi sem maradhat ilyen békés.

William Wharton (Madárka) 1982-es művét a legjobb második világháborús regények között tartják számon. A kiadás után tíz évvel, Gary Sinise és Ethan Hawke főszereplésével készült alkotás pedig remek előfutára lett az évtized végén készült hasonló tematikájú filmeknek. Olyannyira, hogy amikor Spielberg a Ryan közlegény megmentése szereplőválogatását tartotta, akkor az Éjfélre kitisztul forgatókönyvének részleteit olvastatta fel a színészekkel.

- - -

Kisasszonyok (Little Women, 1994)

Louisa May Alcott regényéből több film is készült, de a Gillian Armstrong által rendezett változat kiemelkedik közülük. Gyerekfilm helyett egy valódi családi filmet kaptunk. Az amerikai polgárháború idején a March-nővérek mind elképzelnek maguknak egy életet, amiből egyikük sem akar engedi. Bár nehéz volt akkoriban nőként boldogulni, de neveltetésüknek is köszönhetően kitartóan járják az általuk megálmodott utat.

A Kisasszonyok szereposztása piszkosul erős, a főbb szerepeket Claire Danes, Kirsten Dunst, Susan Sarandon, az alakításáért Oscar-díjra jelölt Winona Ryder és Christian Bale játszották. Tehetségük pedig már akkoriban is olyan annyira átütő volt, hogy nehéz volt róluk nem elhinni, hogy nem egy igazi családot látunk a vásznon.

- - -

Milliók (Millions, 2004)

A nyolcéves Damian és családja új házba költöznek, majd egy nap a kisfiúnak szó szerint a kezébe, pontosabban a fejére hullik több százezer font. A katolikus iskolába járó, unalmas perceiben szentekkel beszélgető Damian és bátyja nem tudják mihez kezdjenek ennyi pénzzel, tetejébe közelít az átváltás napja is, amikor a fontot euróra cserélik. A pénznek pedig van egy igazi gazdája, aki mindenképp vissza akarja kapni.

Danny Boyle a 28 nappal később rohanó zombijai után valami nyugodtabbra vágyott, ezért elkészítette saját, néhol Tim Burton-szerű, de a valósághoz ragaszkodó karácsonyi filmjét. A Milliók olykor kicsit szájbarágósan mondja fel a leckét, miszerint a pénz elfedi a dolgok valódi arcát, Boyle ennek ellenére is egy szerethető és valódi kérdésekkel foglalkozó karácsonyi filmet készített.

- - -

Otthonkeresőben (Where God Left His Shoes, 2007)

Az Otthonkeresőben eredeti címe egy olasz közmondás, amelyet a rendező, Salvatore Stabile édesapja használt mindig azokra a helyekre, ahova örömmel tért be. Egy ilyen helyet keres az Öböl-háborút is megjárt ex-bokszoló Frank Diaz (John Leguizamo) is. Családjával együtt októberben kilakoltatták őket lakásukból, de karácsony napján jó hírt kapnak: számukra is maradt egy kiadó lakás.

Ahhoz, hogy megkaphassák, Diaznak munkát kell találnia kilenc óra alatt. Elkezdődik a harc az idővel, Diaz pedig végre tényleg küzd családjáért és magáért is, nem úgy, ahogy korábban a ringben tette. A család rendkívüli erejéről szóló filmet az Entertainment Weekly úgy jellemezte, hogy az olasz neorealizmus találkozik benne a Karácsonyi ének történetével.

- - -

Saroküzlet (The Shop Around The Corner, 1940)

1936-ban, két évvel emigrálása előtt mutatták be László Miklós Illatszertár című színdarabját a Pesti Színházban, amiből 1940-ben Ernst Lubitsch egy kedvesen romantikus amerikai vígjátékot készített. Ilyennek képzelték az amerikaiak Budapestet a negyvenes évek elején. Egy idilli világ, melynek főszereplői egy parfüméria két alkalmazottja. Novák Klára (Margaret Sullavan) és Králik Alfréd (James Stewart), akik ki nem állhatják egymást, de nem tudnak arról, hogy közben egymással váltanak romantikus leveleket.

A Saroküzlet varázsát az adja, hogy úgy tud könnyedén szórakoztató lenni, hogy közben egyáltalán nem érezzük műanyagnak, amit látunk. A két szerelmes csipkelődése pedig mintha csak előre megágyazott volna a következő évtized filmjeinek nagy szerelmespárjainak. A szerelem hálójában című filmben pedig nem véletlenül "The Shop Around The Corner" Meg Ryan gyermekkönyvesboltjának a neve.

- - -

Scrooge - Karácsonyi történet (Scrooge, 1951)

Dickens Karácsonyi ének-ét az 1951-es verzió írta át az egyik legtöbb helyen a szereplők életútjának szempontjából, de ez szerencsére inkább csak hozzáadott a film drámai értékéhez. Az ötvenes évekhez képest sokszor meglepő vizuális megoldásokat alkalmazó film főszerepét Alastair Sim játszotta, akinek a játékából később talán Anthony Hopkins is meríthetett.

Sim, és a Jacob Marley-t alakító Michael Hordern 20 évvel később az Oscar-díjas animációs változatban is hangjukat adták az általuk megformált figuráknak. A világ egyik legismertebb karácsonyi történetéből pedig jó, ha megjegyezzük, hogy a karácsony szellemei nem csak egy napig élnek.

- - -

Szellemes karácsony (Scrooged, 1988)

Richard Donner (Halálos fegyver) azt gondolhatta Dickens történetét elég sokan feldolgozták már úgy, hogy semmit nem változtattak rajta. A Szellemes karácsony tehát egyfajta modern átirat, mely már a nyolcvanas évek végén jól reflektált média uralta társadalmunk változásaira. Ebenezer Scrooge helyett ezúttal Frank Crossról szól a mese, aki a világ legfiatalabb tévés elnöke. A szívtelen fickót csak a nézettségi mutatók érdeklik, ezért meglátogatja őt a karácsony három szelleme.

A Szellemirtók után négy évvel moziba kerülő filmet a főszerepet alakító Bill Murray miatt Amerikában úgy is reklámozták, hogy "Bill Murray visszatért a szellemek közé, de ezúttal hárman vannak egy ellen". A sokszor szürreálissá váló film zenéjét Danny Elfman szerezte, és ugyan a fő mondanivaló semmit nem változott az évek során, de Bill Murray-nek akkor is elhisszük, ha kicsit elcsépelt is.