Néha az ünnepek alatt is előkerül a lángszóró

karácsonyi filmek
Vágólapra másolva!
Karácsony környékén a forgalmazók nem egyszer olyan filmeket is moziba küldenek, amik cseppet sem ünnepi hangulatúak. Szemezgettünk az elmúlt húsz év karácsony környékén debütált filmjei közül, amik nem a békéről és a szeretetről, hanem gyilkosságról, az ördöggel való harcról és több liternyi fröccsenő vérről szóltak.
Vágólapra másolva!

Stallonét karácsonyra

A kilencvenes évek közepén Sylvester Stallone már túl volt karrierje zenitjén, de filmjeivel a magyar mozikban gyakori vendég volt karácsony környékén. Egyszer még hazánkba is ellátogatott. Ki ne emlékezne Kiszel Tündével közös fotójára?

1995-ben, fél évvel az amerikai bemutató után, december 21-én került a mozikba a képregényhős Dredd bíró. Alig egy évvel később pedig a Daylight - Alagút a halálba című katasztrófafilm. Valószínűleg vonzotta a kikapcsolódni vágyó családokat mindkettő.

Sylvester Stallone a Daylight - Alagút a halálba című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A kritikusok sem a filmeket, sem Stallonét nem kímélték, de a készítők legalább a filmek költségeit visszahozták a pénztáraknál. Stallonét mindkét szerepéért Arany Málna-díjra jelölték, Kevin Costner és Pauly Shore azonban még nála is példásabban teljesített ezekben az években.

A fiú a szomszédból

Nem bírjuk sokáig karácsonyi akciósztárok nélkül, gondolhatták a filmforgalmazók, ezért 1999-ben és 2000-ben a kor másik ikonikus akcióhősével várhattuk az ünnepeket. Arnold Schwarzenegger előbb saját magával küzdött meg A hatodik napon című sci-fiben, majd a sátánt alakító Gabriel Byrne-nel az Ítéletnap című fantasy-ben.

A hatodik napon Forrás: InterCom

Mindkét filmért Arany Málnára jelölték, A hatodik napon-ban nyújtott alakítását duplán is, a legrosszabb férfi színész és a legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában. A Roger Spottiswoode (Egyik kopó, másik eb, A holnap markában) által készített sci-fi története egyébként 2015-ben játszódik, szóval ha jövőre véletlenül két Arnold Schwarzeneggert látnak az utcán, ne lepődjenek meg, és ne szóljanak róla senkinek.

Vissza a múltba

A 2006-os karácsony előtt és után tényleg kijutott a jóból a mozirajongóknak. December 21-én Tony Scott ugyan kicsit sokat akart markolni Deja Vu című akció sci-fi-jével, és az időutazós szál könnyen kikezdhető, de ezt leszámítva egy profi és pörgős alkotás lett.

Paula Patton és Denzel Washington a Deja Vu című filmben Forrás: Fórum Hungary

Egy hétre rá pedig Mel Gibson újabb történelmi vérengzésének lehettünk szemtanúi. Megérkezett az 1500-as évek Közép-Amerikájának dzsungelében játszódó Apocalypto. A filmet többen is, köztük vérfürdők nagy rajongója, Quentin Tarantino is 2006 legjobb alkotásának tartotta, Robert Duvall pedig az előző 25 év legjobb filmjeként méltatta.

Szétlőtték Moszkvát és Szudánt

Moszkva talán a világ egyik legszebb városa, így már csak egy jó forgatókönyv kell ahhoz, hogy egy vállalható film készüljön. A 2011. december 22-én mozikba került A legsötétebb óra viszont pont az utóbbin bukott meg. A már az első tíz perc után idegesítővé váló párosnak, és a hozzájuk csapódó csinibabáknak a fene sem akar szurkolni ebben a B-kategóriás kliséket puffogtató filmben.

Emile Hirsch A legsötétebb óra című filmben Forrás: InterCom

Vagy legalábbis nem úgy, mint Gerard Butlernek a Géppisztolyos prédikátor-ban, amit egy héttel később kezdtek el vetíteni nálunk. A valós eseményeken alapuló életrajzi ihletésű akciófilm az egykor droggal üzletelő motoros banda tagjáról szól, aki Szudánba utazott, hogy segítsen az ország újjáépítésében, gyerekeket mentsen és tartson távol a gyerekkatonaság sorsától. A hit ugyan előkerül témaként, de mégiscsak felhúzzuk az egyik szemöldökünk, ha mindehhez géppisztoly is társul.

Idén is akciódús karácsonyunk van

December 25-én mutatták be Magyarországon A hetedik fiú című fantasztikus kalandfilmet. A Joseph Delaney Wardstone-krónikák című regénysorozatának az első két kötete alapján készült A hetedik fiú esetében már annak is örülhetünk, hogy a film idén egyáltalán moziba kerül. Az eredeti bemutató 2013 februárjában lett volna, és az év elején is még 2015-ös premierről pletykáltak.

Ben Barnes és Jeff Bridges A hetedik fiú című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A történet szerint egy gonosz boszorkány (Julianne Moore) megszökött az őt fogva tartó lovagtól (Jeff Bridges), és bosszúból el akarja pusztítani a világot. A lovagnak csak egy reménye van, ha gyorsan kiképzi tanítványát (Ben Barnes), a hetedik fiú hetedik fiát, aki egyedüliként képes arra, hogy megállítsa a gonoszt. Láttunk már ilyet nem egyszer, de talán a színészgárda miatt érdemes megnézni, az eddig felsorolt nevek mellett ugyanis Kit Harington (Trónok harca) és Djimon Hounsou (Véres gyémánt) is szerepel a filmben.