Mit ajándékozzunk egy utazónak karácsonyra?

Ajándék utazóknak
Vágólapra másolva!
Karácsonyra ajándékot találni szeretteinknek gyakran nehéz feladat, de ha az illető utazó, egy fokkal könnyebb. Adunk 15 tippet arra, mivel lepheti meg őt.
Vágólapra másolva!

Univerzális konnektor

Az elektromos kütyük korában létkérdés, hogy tudjuk tölteni a telefont, fényképezőgépet, GPS-t, laptopot és még sorolhatnám. Erre szolgáló ajándék az univerzális konnektorátalakító adapter, melyet bármely országban lehet használni.

Univerzális konnektor-átalakító Forrás: Kisgyörgy Éva

Napelemes telefontöltő

Szintén a töltéshez kapcsolódik a napelemes telefontöltő, ami az egész nap aktív, bőszen fényképező turistáknak lehet igen hasznos.

Fejhallgató

Kifejezetten utazóknak hasznosak azok a fejhallgatók, amelyet kiszűrik a külső zajokat – például a repülőgép zümmögését és az utastársak csevegését.

Piperetartó

A tisztálkodó szerek tárolásához praktikus ajándék egy felakasztható piperetartó. Ezek általában sokzsebes kistáskák, amelyekben szépen rendszerezve tarthatjuk a piperecikkeket.

Felakasztható piperetáska Forrás: Kisgyörgy Éva

Bőröndöv

Ugyancsak repülővel utazóknak hasznosak azok a kis csecsebecsék, amelyekkel megkülönböztethetjük a bőröndjeinket másokétól: színes övek, egyedi névtáblák.

Kempingcikkek

Túrázást, sátorozást kedvelő ismerősöknek a kempingcikkek is hasznos ajándékok, mint például a fejlámpa vagy a speciális, gyorsan száradó mikroszálas törülközők.

Fejlámpa Forrás: Kisgyörgy Éva

Poggyászmérleg

A fapados társaságokat előszeretettel használó utazóknak jó ajándék a megfelelő méretű bőrönd, illetve a digitális poggyászmérleg – hogy ne érje őket kellemetlen, és magas pluszköltséggel járó meglepetés a repülőtéren.

Hálózsákbélés

Az első ázsiai utam során, még 1997-ben szereztem be Vietnamban egy selyem hálózsákot, és az azóta is minden egyes utamra velem jött. Volt, amikor nem kellett használni, de megnyugtató volt, hogy ott van a csomagban, és nem foglal nagy helyet. Ez egy apróra összehajtható hálózsák formájú selyemhuzat, ami nagyon praktikus, ha koszos valahol az ágynemű, például ifjúsági szállóban vagy vonaton, illetve akkor, ha túl meleg van a paplanhoz, de a szúnyogok vagy idegen hálótársak miatt nem akarunk meztelenül aludni. Magyarországon nem láttam ennyire finom selyemből készült huzatot, de vannak hasonló termékek hálózsákbélés néven.

Selyemhálózsák Forrás: Kisgyörgy Éva

Számzáras lakat

Akárhova utazik az ember, egészen biztos szüksége lesz a bőröndre egy erős, számzáras lakatra, úgyhogy ezzel se lőhetünk mellé.

Lekaparható térkép

Az igazán megszállott utazók sincsenek mindig úton – de ilyenkor vagy a következő célponton törik a fejüket, vagy a korábbi utazásokat dolgozzák fel. Mindkét célra kiváló egy olyan térkép, ahol az utazásokat lehet nyilvántartani, például az a fajta, melyen pénzérmével lekaparható az az ország, amelyiket már meglátogatta az ember.

Hagyományos utazási nyilvántartás, amit kiválthat a kaparós térkép Forrás: Kisgyörgy Éva

Adathordozó

Mióta digitális fényképezés van, a turisták többsége számolatlanul lövi a fényképeket, videókat, nekik hasznos lehet egy-két külső adathordozó.

Könyv

Klasszikus ajándék a könyv, és ha nem tudjuk pontosan, hova készül legközelebb a megajándékozott, akkor érdemes olyat keresni, amelyből ötleteket meríthet (legszebb túraútvonalakat, strandokat, városokat felsoroló albumok). Nem feltétlenül kell külföldi utazásban gondolkodni, csodálatos könyvsorozat a kastélylexikon is, sőt, akár budapesti sétákra is ösztökélhetjük az ajándékozottat Török András Budapest könyvével.

Budapesti séták Forrás: Kisgyörgy Éva

Tagsági kártya

Repülővel gyakran utazó ismerősöknek hasznos ajándék egy olyan tagsági kártya megvásárlása, mellyel ingyen használhatnak üzleti várókat a világ több száz repülőterén.

Kéktúracsomag

Előfordulhat, hogy egy családtag, kedves barát már régóta fontolgat egy tervet, de évek óta halogatja. Adjuk meg neki a kezdőlökést a megfelelő ajándékkal. Ilyen lehet például egy kéktúracsomag: egy igazolófüzet, néhány térkép, és a Másfélmillió lépés Magyarországon filmsorozat.

Telefonállvány

Végül, aminek én is nagyon örülnék, az egy olyan miniállvány, melyet okostelefonokhoz fejleszttettek ki. Használhatjuk telefontartóként, de állványként is, kis helyen elfér, és nagyon vagány.