Vágólapra másolva!
Több olyan filmet is ismerünk, melyekben az ünnepekhez eleinte kifejezetten ellenségesen viszonyuló főhős a cselekmény során megváltozik, és a végére ő is magáévá teszi a karácsony szellemét. Íme a legjobbak, zöld ünneprontó szörnyecskétől kezdve ordenáré mikulásig.
Vágólapra másolva!

AZ ÉLET CSODASZÉP (1946)

Frank Capra alkotása igazi karácsonyi klasszikus, mely James Stewart és Donna Reed főszereplésével készült. Főhőse egy jóravaló, talpig becsületes és segítőkész férfi, aki azonban önhibáján kívül (sőt részben egy gonosz alak ármánykodásának köszönhetően) elkeserítő helyzetbe kerül. George Bailey pedig annyira összeomlik, hogy az öngyilkosságot fontolgatja. Ekkor azonban egy botcsinálta angyal (pontosabban angyaljelölt) keresi fel, és – afféle kifordított Karácsonyi ének-ként – megmutatja, milyen lett volna, lenne és lesz ismerősei, barátai, szerettei élete nélküle. Az élet csodaszép a könnyekig megható, egyszerre szívbemarkoló és vicces alkotás, melyből nem csak George számára derül ki, hogy az élet igenis csodaszép.

A GRINCS (2000)

A Grincs számos meseklasszikus szerzője, Dr. Seuss könyve alapján készült, Ron Howard (Egy csodálatos elme, A Da Vinci-kód, Hajsza a győzelemért) rendezésében – a csúf zöld álarc mögött pedig nem más található, mint a világ egyik legjobb komikusa, Jim Carrey. Ezúttal azonban semmi vicces nincs a ténykedésében, ugyanis egy emberkerülő és -gyűlölő alakot formál meg, aki nemcsak minden élőlényt utál, de a karácsony ünnepét is. Sőt egy borzalmas napon arra vetemedik, hogy ellopja a karácsonyt az egy hópihében található Kifalva népétől, a kiktől. Egy aprócska kire, Cindyre vár a feladat, hogy meglágyítsa a gonosz torzszülött szívét és visszaszerezze az oly becses ünnepet. Az alábbi videóban a Grinccsel való első találkozást láthatjuk.

TÚLÉLNI A KARÁCSONYT (2004)

A korábbiaktól eltérően igazi modern mese a Túlélni a karácsonyt, melynek már a címe igen vészjósló. Főhősünk egy fiatal és gazdag, de megkeseredett üzletember (Ben Affleck), aki idén is magányos karácsony elé néz. Felkeresi hát szülőházát, hogy régi ünnepi emlékeken nosztalgiázzon, csakhogy ott már természetesen mások laknak. Ekkor a férfi, Drew úgy dönt, kibéreli magának karácsonyra az ott élő családot, akiknek a busás fizetség fejében teljesíteniük kell minden óhaját. Emiatt hősünk egyre idegesítőbbé válik az amúgy sem túl türelmes családtagok szemében, és a közös karácsony lassan rémálommá válik. Csakhogy változni sosem késő, és ebből az egyszerre elkényeztetett és elkeseredett húzásból talán valami jó is kisülhet. A lenti jelenetben a bérelt család idősebbik gyermeke (Christina Applegate alakításában) teszi fel a jogos kérdést Drew-nak, hogy vajon kiket fog felbérelni szilveszterre…

TAPLÓ TÉLAPÓ (2003)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Terry Zwigoff vígjátéka minden idők legrendhagyóbb karácsonyi filmje, de még ebben az ordenáré, folyamatosan káromkodó, üzekedő, alkoholizáló, lopó-csaló-hazudó mikulást (Billy Bob Thornton) szerepeltető alkotásban is fellelhető a karácsony szelleme. Mert hiába rabolja sorra a plazákat a főhős áruházi mikulás, Willie, amikor találkozik a magára hagyott, kövér kisfiúval, mégis felkarolja. S habár először a gyerekből is csak hasznot akart húzni, a végére azért – sok poén, kaland és akció után – csak kisül, hogy ennek a télapók szégyenének is van szíve. Az alant látható videó segítségével pedig az is megismerheti a filmet, akinek nincs ideje másfél órát rászánni, hiszen előzékeny YouTube-felhasználók nyolc percbe sűrítették számunkra a cselekményt.