Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezekkel a koncertekkel érdemes belemelegíteni a karácsonyhoz

komolyzenei körkép
Vágólapra másolva!
A komolyzenei kínálatban az advent és a karácsony nem lehet teljes a Diótörő nélkül, a Magyar Állami Operaház decemberi előadásaira például már ősszel elkapkodták a jegyeket.
Vágólapra másolva!

Persze nem csak az Operaház készül ünnepi műsorral. A Művészetek Palotája december 18-án karácsonyi orgonakoncerttel indítja az ünnepi szezont, Hans-Ola Ericsson svéd orgonaművész estje pedig stílszerűen az egyik leghíresebb német és latin nyelvű karácsonyi ének, az In dulci jubilo édes ujjongásával indul.

Édes ujjongás

A dallam a 14. században keletkezett, de csak két évszázaddal később vált Európa-szerte népszerűvé. A szerző több kompozícióban is feldolgozta ezt a dallamot. Ezekből, valamint a hozzá kapcsolódó, karácsonyi-adventi témájú alkotásokból válogat a művész, aki főleg a 20. századi zene, ezen belül a francia zeneszerző, Messiaen zenéjének kiemelkedő tolmácsolója, de historikus orgonák restaurátoraként is nagy tekintélyt vívott ki.

Ericsson számos kuriózumot szólaltat meg: felcsendülnek többek között a Napkirály udvari orgonistájaként szolgált Louis-Claude Daquin és a César Franck nyomdokain haladó, elsősorban gregorián ének ihlette alkotásairól ismert, hetvenöt éve elhunyt Charles Tournemire alkotásai is – áll a Művészetek Palotája honlapján.

Az est közreműködője a 2002-ben alakult Szent Efrém Férfikar. A színes műsorban a karácsony misztériumához kapcsolódó művekből válogatnak, a középkortól egészen napjainkig. Arvo Pärt De profundis című alkotása, Bartók, Kodály, Rachmaninov, Schubert és Stravinsky kórusművei, Bach és Messiaen orgonaművei után a koncertet Liszt Szekszárdi miséjének Gloria tétele zárja. Karácsony előtt négy nappal J. S. Bach: Karácsonyi oratóriuma csendül fel a Müpában.

Karácsonyi oratórium

„Bach miatt lettem zenész”, vallja Vashegyi György, a darab karmestere, akit Helmuth Rilling dirigens avatott be a múlt, így Johann Sebastian Bach zenéjének titkaiba. Vashegyi lassan huszonöt esztendeje képviseli töretlen lendülettel a korhű hangszeres előadásmódot Magyarországon. A karmester a Purcell Kórust 1990-ben alakította, az Orfeo Zenekart egy évvel később. A kórus kétszázötven év zenéjét felölelő repertoárjában hangsúlyosan szerepel Bach életműve; a Karácsonyi oratóriumot is számos alkalommal megszólaltatták már.

Vashegyi György maga fordítja magyarra az énekelt szövegeket, mert – mint mondja – nem irodalmi fordításra van szüksége, hanem szó szerintire. „Ez azért fontos, mert a barokk zene szavakat zenésít meg, a szavak ízét pedig érezni kell az éneklésnél.” – olvasható az intézmény honlapján.

Bach nagyszabású kompozíciója valójában hat kantátából álló sorozat, amely éppen kétszáznyolcvan éve íródott: a részek végigkísérnek bennünket Jézus születésétől a pásztorok imádásán át a napkeleti bölcsek látogatásáig, vagyis vízkeresztig. A bibliai történetet Bach boldogító dallamai és harmóniái vetítik elénk, olyan előadók és szólisták tolmácsolásában, akiknek köszönhetően biztosak lehetünk abban: részesévé válunk az ünnepnek.

A Diótörőtől a Bohéméletig

Az Operaház karácsonyi „slágerdarabját“, a Diótörőt már december 6-tól műsorra tűzi a dalszínház, így ideális ajándék Mikulásra vagy Karácsonyra is. Az intézményben december 23-án az Operakarácsonyt mutatják be, amelyben Leonard Bernstein: Divertimentója és a West Side Story csendül fel, valamint George Gershwin Porgy és Bess-keresztmetszete. A darabot John Axelrod vezényli.

Puccini Bohémélete a világ talán leggyakrabban játszott operája Forrás: Magyar Állami Operaház

December 20-án és 21-én Joseph Haydn A lakatlan sziget című kétfelvonásos operája lesz látható színpadon. Az idén 220 éves opera bemutatójának próbái közben égett le az Esterházy-kastély bálterme, de ez sem tántorította el a mestert, hogy időre befejezze az érzelmekkel gazdagon átitatott, csupán két felvonásos operát.

A világ talán leggyakrabban játszott operája, Puccini Bohémélete december 13-án, 20-án valamint 26-án csendül fel az Andrássy úton, a könnyedebb szórakozás kedvelőinek pedig Johann Strauss Denevér című operettjét ajánljuk az év utolsó két napjára.

Parázsfuvolácska a gyerekeknek

Az Erkel Színházban december 14-től Carl Maria von Weber A bűvös vadász című háromfelvonásos romantikus operáját játsszák német nyelven, magyar felirattal. Az Erkel a gyerekeknek idén is Mozart és Lackfi János Parázsfuvolácskájával készül, december 20-án, 27-én és 30-án. A darab Mozart és Schikaneder operájának, a Varázsfuvolának az újragondolása.

A gyerekek ezúttal Sarastro cirkuszában izgulhatják végig Tamino herceg és Papageno történetét Forrás: Peter Herman/Peter Herman

A gyerekek ezúttal Sarastro cirkuszában izgulhatják végig Tamino herceg és Papageno történetét. A bohócok, akrobaták, légtornászok, késdobálók, tűznyelők, varázslók mutatványai és Mozart halhatatlan dallamai egyszerre érvényesülnek, akár a mesében. Ahogyan a színpad cirkuszi kavalkádjában a gyűlölet és a szeretet tüze fellángol, úgy árad a varázslat a nézőtérre és lobbantja fel a tüzet a nézők szívében – olvasható a mű ajánlójában.

A több mint kétszázhúsz esztendeje töretlen népszerűségű darab idén márciusban új, kifejezetten a kisiskolás korosztály számára készült változata kerül az Erkel Színház színpadára – Lackfi János friss verses szövegével, Toronykőy Attila rendezésében.

Virtuózok

Illényi Katica adventi koncertjén a Liszt-díjas hegedűművésznő december 22-én a Budapesti Kongresszusi Központban koronázza meg országos ünnepi turnéját egy nagyszabású koncerttel a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével.

A budapesti előadást megelőzően a győri, pécsi, soproni és tatabányai közönség is részesül ebben az egyedülállóan színes és felemelő koncertélményben. Az előadóművész repertoárjában Bartók, Kodály, Liszt, Weiner Leó, Csajkovszkij vagy Gershwin alkotásai teljes összhangot alkotnak Morricone, John Williams műveivel vagy Edith Piaf slágereivel.

Rendkívüli gálaesttel zárul a komolyzenei tehetségkutató verseny, a Virtuózok. December 20-án, a SYMA Csarnokban a nagyszabású eseményen nem kisebb sztárok lépnek fel, mint Miklósa Erika, Szenthelyi Miklós, és Kesselyák Gergő, valamint a Virtuózok tehetségei.

Visszatér Magyarországra a 2CELLOS is, akik 2011-ben robbantak be a köztudatba, amikor előadták Michael Jackson Smooth Criminal című dalát. Fellép továbbá Alexander Markov, a világszerte ismert orosz származású amerikai hegedűművész is.

Markov pályakezdőként aranyérmet nyert a Paganini-versenyen, Yehudi Menuhin pedig így nyilatkozott róla: „Kétségtelenül az egyik legbriliánsabb és legmuzikálisabb hegedűs mindazok közül, akiket ismerek. Biztos vagyok abban is, hogy nevét örökre bejegyzi a hegedűvirtuózok könyvébe.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről