Karácsonyi eljegyzés - miért is ne?

karácsony eljegyzés
Vágólapra másolva!
A legtöbb esküvő nyáron van, de miért ne lehetne a lánykérés napja éppen karácsony?  Aki bensőséges pillanatokra, meghittségre és a romantikára szeretné helyezni a hangsúlyt, jó választás lehet az eljegyzést karácsonyra időzíteni.
Vágólapra másolva!

Amerikában az eljegyzésnek nagyon nagy kultusza van, és nagy jelentőségű esemény egy család életében. Magyarországon ezt sokkal visszafogottabban rendezik, osztotta meg tapasztalatait Ömböly Nóra, az Esküvő Kiállítás sajtóreferense. Vannak persze extravagáns, esetenként extrém helyszínek, időpontok is, de a legtöbb pár szűk körben, legfeljebb egy szolid vacsora mellett ünnepli meg az eljegyzést.

Karácsony az egyik legszebb, legmeghittebb, legcsaládiasabb ünnepe az évnek, és sokhelyütt ez az év egyetlen napja, mikor a nagycsalád is összejön. Sokan éppen ezért, praktikus okokból tartják az eljegyzést karácsonykor, mert például a közeli rokonok, akikre mindenképpen számítanak a jeles napon, év közben külföldön dolgoznak.

„A testvéremékkel közösen volt az eljegyzési ebéd. Úgy emlékszem, hogy tesó mondta, hogy karácsony körül lesz a "hivatalos" ebéd a családnak, mert a (most már) apósa, Németországban kamionozik és legközelebb akkor lesz itthon. Egyébként semmi extra oka nem volt” - osztotta meg Csilla az ő történetüket - „Pusztán praktikus volt, csak egyszer kellett meghívni a családot.”

Forrás: Origo

Tegyük különlegessé a karácsonyi eljegyzést

Nem mindenki számára habos-babos romantikus történet az eljegyzés és az esküvő, de éppen attól a hétköznapiságtól lehet különleges, ami miatt egyedi, személyes és csak a párról szól.

„Én mindig hangsúlyoztam, hogy az milyen fantáziálatlan dolog, ha valaki karácsonykor, szülinapon, Valentin napon kéri meg a párját. Miért nem lehet egy sima hétköznap vagy egy esős vasárnap lányt kérni? Hisz az úgyis emlékezetes lesz. Végül aztán nálunk is úgy alakult, hogy karácsonykor lesz az esküvő. Mivel a kicsi fiunknál már végig vergődtünk az apasági nyilatkozat miatt a bürokrácia útvesztőin, mikor kiderült, hogy újból babát várok, ráadásul ikreket, úgy határoztunk, hogy egyszerűbb lesz az életünk, ha házasok vagyunk. Így bementünk az anyakönyvvezetőhöz, és bejelentkeztünk a lehető legközelebbi dátumra, ami pont karácsonyra esett. Aztán, mikor ez eldőlt, megkérte a párom a kezem. Amíg az adventi koszorúnkat készítettem, elment egy ékszerboltba, és vett egy gyönyörű gyűrűt, majd a kisfiunkkal együtt hozták nekem. Nagyon helyesek voltak” - meséli Éva.

Ciki vagy sem a karácsonyi eljegyzés? Forrás: Thinkstock

Családi esemény, ami összehoz

Mivel karácsony egy igazi családi ünnep, történhet az eljegyzés a rokonok társaságában is. Ez különösen jó ötlet lehet, ha már vannak gyerekek, akiknek szintén sokat jelent, hogy a szüleik eljegyzik egymást.

A mozaikcsaládokban szorosabbra fűzhetjük a gyerekek közötti köteléket, ha a gyerekek körében történik meg az eljegyzés, és erre jó alkalom lehet a karácsony, mikor jó eséllyel legalább egy napra az összes gyermek ott van.

Fiatal pároknál gyakori, hogy valamelyik szülő házában, a testvérek jelenlétében történik a lánykérés. Ha ez a fiú házában van, szép gesztus is egyben, mellyel meghívják a lányt a családba.

Forrás: Origo

Decemberben praktikusan

Tervezés és időbeosztás szempontjából jó választás a decemberi eljegyzés. A nyári esküvő tervezésére még több, mint félév van. Mindent át lehet gondolni, beszerezni, pótolni, átrendezni, kibérelni, ki lehet dolgozni a részleteket.

Mivel a statisztikák azt jelzik, hogy sok eljegyzést tartanak a téli időszakban, az Esküvő Kiállítás februári időpontjából arra következtettünk, hogy összefüggés lehet a párok elhatározásának időpontja és az esküvő szervezését segítő esemény között. Ömböly Nóra szerint azonban ennek sokkal prózaibb oka van: az esküvői ruhaszalonok ilyenkor kapják meg a legújabb modelleket, és rögtön be is szeretnék mutatni őket a nagyközönség előtt.

A világ egyik legnagyobb eljegyzésigyűrű-szaküzlete, az amerikai Robbins Bros. számára készített felmérésből a következők derülnek ki

- A nők 25%-a fontosabbnak tartja magát az eljegyzést, mint az esküvőt.
- A közösségi média a felmérések szerint biztos út a felsüléshez. Az összes megkérdezett elutasítana egy lánykérést, ami a facebook vagy MySpace felületén történne. Még akkor sem mondana igent, ha rögtön utána személyesen is megtörténne a dolog.
- Az amerikai felmérés résztvevői között a nők 37 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem okozna neki problémát átvenni a kezdeményezést a férfitól.
- A válaszadó férfiak nagy többsége a hölgy apjától kérné ki a lánya kezét először.
- A megkérdezettek harmada! megosztaná a nagy eseményt a világhálón.
- A nők fele inkább szeretne egy értékes eljegyzési gyűrűt, és másodrangúak az eljegyzés körülményei.
- A legtöbben a klasszikus, térdeplős lánykérést tartják a legjobb megoldásnak.