Ez jól kefél, az jól szív

Robotporszívó
Robotporszívó
Vágólapra másolva!
Már nem elérhetetlen luxus a robotporszívó: az egyik legjobb ajándék lehet háziasszonynak és agglegénynek egyaránt. De nem mindegy, milyet veszünk és mennyiért. Kiderült, hogy mindegyik gépnek lelke van.
Vágólapra másolva!

Ez a robot sokkal erősebben szív a többinél – magyarázta az egyik drágább robotporszívó, a Neato Botvac 75-ös forgalmazója a készülék kölcsönadásakor. A dobozból kivéve az is rögtön látszik, hogy ez a modell nagyobb a tipikus takarítórobotoknál, és nem is teljesen kerek a formája, bekapcsolás után pedig jól hallható, hogy erősen szívja a levegőt.

Nem nagyon kefél, inkább szív

Ha felfordítjuk, jól látszik, hogy a Neato robotja különcnek számít a mai modellek között, mert csak egy darab olyan keféje van, amelyik oldalirányba forog, és az is elég kicsi. Ellenben a négyszögletes előoldalát teljes egészében elfoglalja egy széles kefehenger, és ugyanitt szívja be a port is. A tetején egy műanyag házban lézerradar van: a Google Street View-autókból ismert technológia a távolság érzékelésével képes letapogatni a környezetet. A robot a begyűjtött információkkal térképezi fel a lakást, és így mindig tudja, hova rakjuk le. Ettől persze még gond nélkül fennakad a szántalpas székek lábán, de ez gyakorlatilag az összes típusra igaz, bár a porszívótól és a székláb kialakításától is függ, hogy ez mikor következik be.

A Neato Botvac 75-ös robotporszívó. A zöld műanyag modul rejti a lézerradart Forrás: Origo



Ez a gép elképesztően hangosan kezdett takarítani az első bekapcsolás után, még a hagyományos porszívónál is zajosabban járt-kelt a lakásban. Mivel a robot kicsivel nagyobb a tipikus társainál, érdemes széthúzni neki a székeket, hogy mindenhová beférjen. Egy rövid telefonálás után kiderült, hogy nem a porszívó része ilyen zajos, hanem eredetileg szőnyeghez szánt kefehengert használtam a kőpadlóhoz. Ezt kellett kicserélni az – opcionális – padlókefére, így a gép már jóval halkabban végezte a takarítást. A többi általam próbált készülék univerzális volt, nem igényelt egyedi kefét. Ez egyébként a drágább Botvac 85-ös modellhez alaptartozék.

A halálos ágytakaró

A Neato robot legnagyobb ellenségének a lakásban a kanapé széléről lelógó ágytakaró bizonyult, ebben többször is elakadt – ilyenkor pedig lekapcsolja magát. Később a fürdőszobából kellett kizárni, mert ott a kád melletti kilépőt tekerte fel magába. Egyértelmű, hogy elő kell készíteni a lakást a robotnak, de ez a riválisok esetében is így van.

Kézben tartva jól látszik a különc készülék nagy mérete és az eltérő felépítés Forrás: Origo


Szerencsére az alapcsomag része egy tekercs padlóra ragasztható mágnescsík: ez virtuális sorompóként szolgál, a porszívó nem halad át rajta. Nekem például az egyik nagyon magas küszöb elé kellett leragasztanom, hogy ne ugrasson le rajta a robot. A tavasszal tesztelt iRobot készülékhez egy elemről működő tornyot adtak, amit ha lehelyezünk, saját magával egy vonalban láthatatlanul blokkolja a robot útját. Annak a megoldásnak az az előnye, hogy nem látszik, viszont a kütyüben pár havonta elemet kell cserélni. A Neato gép mágnescsíkja nem igényel energiát, de mindig látható ott, ahová leragasztjuk.

Ehhez a készülékhez 8 ezer forintba kerül a papírbetétes HEPA-szűrő, ami hasonlít a hagyományos porszívókéhoz. A nagy szívóerő miatt minden második takarítás után egy ecset vagy kefe segítségével meg kell tisztítani – ez nem akkora macera, mert a portartályt a szűrő eltávolítása nélkül nem is lehet kiüríteni. A robot érzékeli, ha tele a tartály, ilyenkor nem is hajlandó elindulni.

Negatívumai is vannak a Neato robotnak: nincs hozzá távirányító, mindent magán a készüléken kell beállítani, még a heti időzített takarítást is. A feladatot jócskán nehezíti, hogy érintésérzékeny, nem pedig benyomható kezelőgombjai vannak, és nem mindig egyértelmű, hogy érzékelte a bökést, vagy sem.

Mit tud a robot kilencvenezerért?

Valószínűleg kevés olvasónk szánna 160 ezer forintot robotporszívóra, reálisabb alternatíva a 90-100 ezer forintért elvihető Samsung Navibot Lite. Mitől olcsóbb ennyivel, ha kívülről hasonlónak tűnik a riválisához? Leginkább attól, hogy lecsupaszítottak a funkciói: ezt a robotot csak manuálisan, a közepén lévő Play gombbal lehet indítani, a takarítás nem programozható.

A Samsung egyik legolcsóbb robotja a Navibot Lite. Csak manuálisan indítható, és radar helyett plafont figyelő kamerája van Forrás: Origo


Ez semmiségnek hangzik, ám egy robotporszívó esetében nem az. Ezek az okos szerkezetek ugyanis csak akkor tisztítanak hatékonyan, ha naponta, de legfeljebb kétnaponta bejárják a lakást vagy szobát. Ennyi idő alatt egy normális háztartásban még kevés, könnyen feltakarítható szennyeződés gyűlik össze a padlón. Ha mindennap elindítjuk a robotot, akkor hamar, hatékonyan takarít, a lakás folyamatosan tiszta marad, a robotot pedig csak néhány naponta kell takarítani. Ha kimarad több nap, sok kosz gyülemlik fel, amit nehezebben takarít be a gép, ráadásul megtelik a tartálya, lehet rögtön takarítani. Különösen igaz ez az olcsó robotporszívóra, ezt mindenképp naponta érdemes elindítani, hogy ne hagyjon maga után koszt.

Embernek és robotnak is jobb, ha az üres lakásban takarít a gép, így egyikünk sem kerül a másik útjába. A Samsung robotja egyébként nem lézerrel, hanem a tetején lévő – infravörösen is látó – kamerával, a plafont pásztázva tájékozódik a lakásban, így mindig hatékonyan visszatalál a töltőállomásához.

Jócskán eltér a felépítés, ez a gép inkább kefél, mint szív Forrás: Origo


Ennek a robotnak is a fürdőszobai kilépő okozott gondokat, viszont a szobai ágytakaróban sosem akadt fel. A Navibot Lite-hoz viszont nem jár sem szalag, sem más kiegészítő, amivel blokkolni lehet egy terület megközelítését, ez a robot megy, amerre engedi az útja, még a másfél centi magas küszöb sem állja útját. Kevésbé erősen szív, viszont két nagy peremtisztító keféje is hajtja a koszt a hengerkeféje alá. Alapból ehhez a modellhez sem jár távirányító, bár külön lehet venni hozzá, HEPA-szűrője viszont nincsen, ezt az olcsóbb Samsung modellen mosható háló helyettesíti.

Csak zsebkendő ne legyen a padlón

Néhány hónapja az iRobot és az LG robotporszívóit teszteltük, azok nem akadtak fenn a fürdőszobám szőnyegén. Az LGi viszont mindig beszorult a hűtőgépem ajtaja alá, az iRobotnak pedig a szánkólábú dohányzóasztal okozott gondot. Mindkét készüléket azonnal leállították az ágy alá esett papír zsebkendők, ezeket ugyanis feltekercseli a hengerkefe, a gép védelme érdekében pedig ilyenkor leáll a takarítás. A mostani két gép már eleve úgy érkezett, hogy odafigyeltem arra, hogy a padlón ne legyen semmilyen felszippantható akadály.

Az iRobot Roomba porszívó, mellette az áthaladást gátló elektronikus toronnyal Fotó: Gilicze Bálint - Origo


Egy magyar vásárlónak nyilván nagyon fontos az ár. A legolcsóbban 120-130 ezer forintért lehet előre programozható, automatikusan indítható robotporszívót vásárolni, ami akkor takarít, amikor senki sincs otthon – egy robotot pedig így praktikus használni.

A mai robotporszívók egy átlagosan zsúfolt lakásban még igényelnek előkészületeket a tulajdonos részéről: akkurátusan fel kell szedni a padlóról a nejlonzacskókat, zsebkendőket és minden olyan apróságot, amit feltekerhetnek vagy fennakadhat bennük. Célszerű kissé széthúzni a székeket, hogy az asztal alá is bejussanak, cserébe viszont a legtöbb készülék gond nélkül bejut például az ágy alá – ahol egyébként hagyományosan elég komplikált takarítani.

Ha valaki hajlandó ezekre a kompromisszumokra, az örömét leli egy porszívórobotban, és csak nagyon ritkán, pár hetente kell a robot számára elérhetetlen helyeket takarítania. Ez a megállapítás kemény padlófelület esetén érvényes, szőnyegpadlón a kefés robotok kevésbé váltak be, ott a Neatóhoz hasonló, erősebben szívó típus lehet a nyerő, kifejezetten szőnyeghez tervezett kefével.