A legmenőbb és legcikibb kütyük karácsonyra

kütyü minidrón
A drónok az idei év slágerei voltak
Vágólapra másolva!
Nyakunkon a karácsony, de még mindig nem tudja, mivel ajándékozza meg a szeretteit? Segítünk!
Vágólapra másolva!

Tele van az internet és az áruházak mindenféle kütyükkel, kiegészítőkkel, de vajon melyik az, amelyik tényleg hasznos, és melyik az, amelyik inkább szemétbe való? A legmenőbb és a legcikibb darabokat szedtük össze.

Kúl is, béna is a szelfibot

A szelfidrónra még várnunk kell, a szelfibotot viszont már itthon is meg lehet venni – mi a Clickshoptól kaptunk egyet kölcsön, egy másikat pedig Kínában járt ismerőstől. A két bot között az volt a különbség, hogy a drágábbik típus a nyelébe épített Bluetootht tartalmaz, a másikat pedig egy gombelemről működő kis távirányítóval lehet kezelni.

Ha van szelfibotja, az összes haver ráfér a felvételre Forrás: Origo

Egy ilyen szelfibotot úgy lehet széthúzni, mint egy régi rádió kihúzható antennáját, összecsukva viszont inkább rendőrségi viperára hasonlít. A drágábbik változaton a rúd végén van egy bekapcsológomb, ez a Bluetootht aktiválja, a telefonunkkal a "Shooter" nevű eszközhöz kell kapcsolódni, ha használni akarjuk – sajnos elég könnyű véletlenül bekapcsolni, ezért jártunk úgy, hogy a botot már lemerülve vettük elő.

Azért jó egy szelfibot, mert majdnem egy méterrel megnyújtja a karunkat. Ennyire messze senki sem képes tartani magától a saját mobilját. A szelfibottal viszont olyan távolságból lehet fotózni, hogy többen is felférjenek a képre.

Nehéz eldönteni, hogy egy ilyen kütyü menő-e: használat közben elég hülyén fest az ember, a kész fotók viszont sokkal jobbak lesznek, mint ha kézből lőttük volna őket. Lehet vele fotózni felülről, alulról, oldalról is. Viszont nem árt hozzá egy valódi szelfimobil, aminek az előlapi kamerája is jó minőségű. Nekünk a Huawei Ascend P7 egészen jól bevált.

Levadássza a csúcsdíszt a minidrón

A Parrot legújabb minidrónja, a Rolling Spider tenyérnyi mérete ellenére is akkora zajt csap, mint egy támadó Blackhawk-különítmény – viszont nagy nehézségek árán a csúcsdísz levadászására is kiválóan alkalmas.

A drónok az idei év slágerei voltak Forrás: onephot/Fred Simon

A kezdő drónpilótáknak szánt Rolling Spidert kétméretes kerékkel is felszerelhetjük, így akár a padlón, a falakon vagy a mennyezeten i s végigfurikázhatunk vele, ha úgy tartja kedvünk. A kis kvadrokoptert a Parrot saját fejlesztésű FreeFlight 3 okostelefon-appjával irányíthatjuk, amely ingyenesen letölthető a szoftveráruházakból.

Miután telepítettük, a drón Bluetooth-kapcsolaton keresztül automatikusan kapcsolódik a telefonunkhoz. Irányítása meglepően egyszerű, így egy kis gyakorlással akár szédítő légi akrobatikai mutatványokkal is szórakoztathatjuk a családot.

A gép egy feltöltéssel nyolc percig tud a levegőben maradni. A nagyobb webáruházakban már nálunk is megvásárolható, nagyjából harmincezer forintos áron.

Okoskarkötőt minden telefonhoz

Az idei év slágertermékei az okosórák és fitneszkarkötők voltak. A nagy gyártók már a februári CES-en elárasztották a standokat a csuklóra csatolható szenzoros ketyerékkel, és azóta is újabb és újabb modellekkel rukkolnak elő. A mezőny egyik legerősebb versenyzője a Fitbit Flex, amelynek nagy előnye, hogy a konkurens termékek többségével ellentétben nem csak androidos és iOS-alapú, de windowsos telefonokkal is használhatjuk.

A Fitbit Flex minden telefonnan párosítható Forrás: Origo

A Fitbit okoskarkötőjét lépésszámlálóval és alvásfigyelővel látták el. Segítségével pontosan nyomon követhetjük, hogy mennyi időt töltünk testmozgással, hány kalóriát égetünk el egy nap, milyen távolságot teszünk meg séta, kocogás vagy nordic walking közben.

A karkötőt egy ingyenes app segítségével párosíthatjuk az okostelefonnal Bluetoothon keresztül, de a mellékelt USB-adapterrel a PC-vel is tudjuk szinkronizálni. A Flex meglepően szívós, egyetlen feltöltéssel akár kilenc napig is használhatjuk.

A fitnesztracker többféle színben kapható, vízhatlan műanyag pánttal szerelték fel. Ára 25-30 ezer forint körül mozog.

Látványra fel!

Hegymászók, (extrém)sportolók és felhőkarcolókon kötéltáncolók kedvenc partnere a GoPro, amely nemrég mutatta be legújabb akciókameráit. A HD és full-HD videók mellett fényképek készítésére is alkalmas kütyüben megvan minden, ami népszerűvé tette az amerikai gyártó kameráit: kicsi, strapabíró, remek felvételeket készíthetünk vele, és a drágább modellekhez hasonlóan negyven méterig vízálló. Ráadásul egy csomó kiegészítőt – állványt, fejpántot, hámot, tokot, biciklire erősíthető tartót – is vásárolhatunk hozzá.

A GoPro Hero akciókameráinak az ára sem rossz Forrás: Origo

A felvett videókat egy maximum 32 GB-os microSD-kártyán tárolhatjuk. A Herót a beépített egy USB-kábellel a számítógépünkkel és a tévénkkel is összeköthetjük. Wifizni nem tud, sőt külső LCD-kijelzőt, mikrofont vagy tartalék akkumulátort sem csatlakoztathatunk az apró kamerához. Az akkumulátor viszont nagyon jól bírja a strapát, akár két és fél órányi képanyagot is rögzíthetünk egyetlen feltöltéssel.

A GoPro Hero a maga 42 000 forintos árával a cég eddigi legolcsóbb kamerája.

Soha többé eltűnt tárgyak!

A fütyülős kulcstartók ihlették a Tile okoskulcstartóit, melynek lényege, hogy segít megtalálni elkallódott értékeinket. Legyen az egy kulcscsomó, táska vagy egy eszköz – amire ráfűztük a kulcstartót, az többé nem veszik el.

A Tile kulcstartóval megtalálja az elveszett tárgyakat Forrás: Origo

Az apró kütyü egy ingyenes alkalmazással, Bluetoothon keresztül csatlakozik az okostelefonhoz. Az appban csak rá kell bökni a keresett tárgyra, és a nyomkövető azonnal csipogni kezd – egy nagyobb ruha- vagy jegyzetkupac sem rejtheti el.

A Tile weboldalán 15,5 dollárért, körülbelül 4 ezer forintét rendelhetjük meg a kulcstartót. A cég egy komplett online közösséget is felépített a kütyü köré: így más felhasználók is látják a közelükben lévő nyomkövetőket, jelezhetik, ha megtalálták elveszett tárgyainkat.

A Nokia nyomkövetője minden mobilhoz jó Forrás: Origo

A Tile egyetlen hátulütője, hogy csak iPhone és az iPad készülékkel használható. Androidos telefonra és Windows Phone-ra a Nokia hasonló nyomkövetőjét: a kétféle méretben és több színben is kapható, ötezer forint körüli áron kapható Treasure Taget használhatjuk.

Kesztyűben is pötyöghetünk

A téli időszakban remek ajándék lehet az iGloves, amely különleges borításának köszönhetően lehetővé teszi, hogy kesztyűben is kedvünkre bökdöshessük érintőkijelzős eszközeinket. A fehér, fekete és szürke színben kapható kötött kesztyű gyakorlatilag valamennyi ma kapható okostelefonnal és táblagéppel kompatibilis – kétujjas gesztusok használatát is lehetővé teszi.

Télen is pötyöghetünk az iGloves kesztyűvel Forrás: Origo

Mivel csak az egyik kesztyűt vonták be a speciális borítással, nem tesz lehetővé kétkezes gépelést. Viszont az iGloves igencsak pénztárcabarát: a hazai webáruházakban 2 ezer forint körüli áron megrendelhető.

Konzollá varázsolja a mobilt

A mobileszközök terjedésével a klasszikus timekiller Angry Birds és Candy Crush Saga mellé a komolyabb játékok is bekúsznak az appboltokba. Az irányítás azonban nemcsak okostelefonon, de tableten sem egyszerű. Az autóversenyzők és lövöldözős játékok szerelmesei az iControlPad kontrollerrel a mobilt is konzollá alakíthatják.

Konzolt varázsol a mobilból az iControlPad Forrás: Origo

Az apró fekete eszköz Bluetoothon csatlakozik az iPhone-hoz vagy androidos okostelefonhoz, de tablettel vagy PC-vel is párosíthatjuk. A gombok reszponzívak, remekül használható d-paddel, és két analóg joystickkel is ellátták. Beépített akkumulátorát USB-csatlakozóval tölthetjük.

Önből is lehet ajándék

A 3D-technológia szinte minden területre bekúszott, nem csoda, hogy az idei legmenőbb ajándék, ami a fa alá kerülhet, az egy 3D-nyomtatóval készített, egyedi, személyre szabott tárgy lehet csak. Számos üzlet, műhely és galéria is foglalkozik 3D-nyomtatással, modellezéssel, ahol kérésre akár saját tervek alapján is készítenek 3D-nyomtatott figurákat.

Saját magáról is készíthet 3D-figurát Forrás: Origo

Idén készült már 3D-nyomtatott ékszer, pisztoly, szexjátékok, laptop, autó, sőt Budapesten akár 3 perc alatt beszkennelik a testet, és akciófiguraként nyomtatják ki a pontos mását. Aki ilyen ajándékot tervez, annak jó lesz sietni, mert a 3D-nyomtatás időigényes feladat, ezért akár napok is eltelhetnek a megrendeléstől a termék átadásáig.

Felejtsük el az olcsó tabletet

A táblagépek korában bárkiben megfogalmazódhat a gondolat, hogy egy olcsóbb tabletet vegyen ajándékba: nem csak a hipermarketek dobtak ki saját márkájú, még használható táblagépet, de már az edényboltban is találunk kék csíkos és kismadaras példányokat.

Ne vegyen túl olcsó tabletet! Forrás: Origo

Ha azon gondolkodunk, hogy megfizethető árú készüléket vegyünk, legalább 30 ezer forintot érdemes elkülöníteni rá: a Tesco vagy a nagy gyártók (Samsung, LG, Acer vagy akár az Apple) régebbi kiadásait ennyiért már megkaphatjuk.

Minek a navi, ha van mobil?

Talán a legfeleslegesebb ajándék a hordozható és akár autóba szerelhető navigációs berendezés. Ez korunk menedzserkalkulátora, autóstáskája, norvégmintás pulóvere és ronda nyakkendője. Teljesen haszontalan, hiszen szinte az összes gyártó húszezer forintnál drágább okostelefonját ellátták GPS-vevővel, navigációs- és térképalkalmazásokkal.

A navigációs rendszer lejárt lemez Forrás: Origo