Zsákhoz a foltját

Apa és a Csikipók - Gyerekek mondták a szeretetről család
Vágólapra másolva!
Könnyedén landol a kosárban a mamának kiválasztott szerelmes regény, már októberben tudjuk, mit kap a férj, szinte magától ugrik a táskánkba a testvérnek kiválasztott borospohár, viszont tanácstalanul vakarjuk a fejünket, amikor imádott gyermekünk ajándékát kellene kiválasztanunk. Megpróbálunk segíteni. 
Vágólapra másolva!

Vélhetően túltöltöttük magunkat a vonatkozó szakirodalomból, túl sok tippet kaptunk a barátoktól és bezsongtunk a reklámújságok kínálatától, ezért tudjuk olyan nehezen eldönteni, pontosan mi csalna letörölhetetlen vigyort imádott kiskorúnk arcára. Mert hiába rebegteti a pilláit a daloló madarakért vagy hiába követeli fennhangon az ötödik távirányítós autót, tapasztalatból tudjuk, hogy a játékok egy része néhány nap után a játékos dobozban köt ki, hogy aztán egyre lejjebb süllyedjen.

Ráadásul sokszor csak utólag derül ki, hogy a nagy örömmel üdvözölt társasjáték baklövés volt, mert szisztémája miatt örök veszekedést szül, s a tuti befutónak gondolt kártya is dögunalom, mert előzőleg rongyosra játszották a suliban. Testvérek esetében még bonyolultabb a helyzet, hiszen hiába a közös alom és az esetleges külső hasonlóság, nem lehet elégszer rácsodálkozni gyermekeink különbözőségére. Amivel Egyeske órákig elmatatott, azt Ketteske jó eséllyel utálni fogja, viszont alig tud elszakadni idegen helyen attól a valamitől, amit eszünkbe sem jutott volna megvásárolni neki. Mellélőni könnyű, célba találni viszont nehéz, éppen úgy, mint a lőtéren.

Agytorna okostojásoknak

Hiába szeretnénk, kis tudósunk soha nem lesz erős a szerepjátékokban. Viszont imádni fogja, hogy ronggyá ver minket a világos-sötét, alacsony-magas, tömör-üreges, négyszögletes-hengeres formákkal operáló Quarto-ban, bármilyen bábut adunk a közébe, biztosan előbb kirakja nálunk a maga négyes sorát. Quoridorban áthatolhatatlan falat emel bábuinknak, a Stratopolisban egyhamar kiszorít bennünket, hogy aztán a kártyajátékban adja meg számunkra a kegyelemdöfést. Ennek a típusnak nyugodtan válasszunk Okostojást, nem fogja idegesíteni, hogy jutassa ki a pálcikát a labirintusból. Az ősi Kínából eredő Rolit nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlik, ráadásul a játék legvégéig izgulhatunk azon, ki fordított át több golyót a saját színére, s ki lesz a győztes. A klasszikusoknak nincs párja, a sakk, a backgammon vagy a kalaha éppen ezért minden háztartásban kötelező. Előfordulhat, hogy a kezdeti trükkök után azt kell megmutatnunk, hogy kell elegánsan mattot kapni.

Ha minden jel szerint mérnöknek készül a gyerek, próbáljuk lekötni fizikai, kémiai kísérletekre sarkalló csodákkal. Készíthet működő tűzhányót, riasztót, gravitációra fittyet hányó kisautót, de akár robotkezet is.

Forrás: Thinkstock

Együtt a család

Cikksorozatunk előző részében gyermekpszichológus tanácsadónk óva intett attól, hogy a nagy megfelelni akarásban szülőként karácsonyi készülődés címén olyannyira leharcoljuk magunkat, hogy végül arra ne maradjon energiánk, ami a legfontosabb, minőségi időt eltölteni a gyerkőccel. Válasszunk szerencse- vagy tudás alapú játékot, a kicsik biztosan élvezni fogják, nyerni, veszíteni, taktikázni tanulnak általa, az izgalmas csatáért talán a kamaszok is otthagyják a képernyőt és a chat-et néhány órára.

A nap 24 órájában kalandot kereső csibészek biztosan értékelni fogják azt a tematikát, mely szerint törvényen kívüli, veszélyes marhatolvajokká kell válniuk, vagy az őskorba visszarepülve mamut vadászatban és gyűjtögetésben kell helytállniuk, esetleg tanítsuk blöffölni Rejtő Jenői környezetben.

A Sztorikocka biztos nem szül versengést, cserébe beindítja a fantáziát, hiszen a kilenc képet kerek történetté alakítani kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt szórakoztató feladat. Az óriás verzióval a gyártók a nagyobb csapatoknak kedveznek, dumagépek előnyben.

„Készítenél nekem egy bolygót?” – kérdezi a könyv társasjáték változatában a kisherceg a játékost. A nyolc éven felülieknek kitalált játék összesen 80 lapkát tartalmaz, meghozza a kedvet a könyv elolvasásához is.

Egyszemélyes hadsereg

A téli szünet alatt a felnőtteknek is jár a nyugalom, tehát a jó szülő kitüntetésért hajtva is nyugodtan válasszunk olyan meglepetést, mellyel haverok, testvérek és szülők társasági nélkül is élvezetesek. Legyünk őszinték, talán a háziorvos receptre is felírná nekünk a jó öreg Rubik játékokat, melyek a 40 éves évforduló miatt egyébként is reneszánszukat élik, s melyek hosszabb, autós utazások alatt is segítenek megóvni idegeink simaságát. Ha a hagyományos puzzle már uncsi, válasszunk háromdimenziós darabot, utóbbiakból emblematikus épületeket, de akár egy autót is kirakhatunk, jó választás az ördöglakat is, ha mi magunk egy kis áramszünetre vágyunk.

Forrás: Thinkstock

Hódítani vágyó stratégáknak

Ahogy azt korábban megírtuk, a Catan telepesei junior változata és a Carcassone déli vizekre evező társasa az idei karácsony slágergyanús terméke, de a halálos járvány ellenszérumát kereső, emberiség-megmentős játék is biztos befutó. Előfordulhat, hogy kis Napóleonunk elsőre nem érti, miért olyan izgalmas az Abalone golyóinak tologatása, néhány menet után aztán valószínűleg őt is magával ragadja az egyszerű szabályaival hódító, fekete-fehér csatamező izgalma.

Szeretni ér

Anyai ösztöneiktől vezérelve különösen a lányok hajlamosak rajongani a mindenféle szeretgetni valóért. Amennyiben a kicsinek nincs már három alvós állata, plusz nélkülözhetetlen kispárnája és takarója, amit mindenhová magunkkal kell vinnünk, meglephetjük a takaróként, bábfiguraként és barátként is működő multifunkcionális puhasággal, az óvodás-kisiskolás generáció biztosan imádni fogja. Csak el ne veszítsük, bár kétségkívül ez az a kategória, ahol mindig találunk utánpótlást, például a gombóccá alakuló állatka formájában.

A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.