Ötletek téli napokra a családnak

gyerek palacsinta nagy
Vágólapra másolva!
Hancúrozás, nevetés, játék – a közösen végzett tevékenységek életre szóló nyomot hagynak a gyerekek lelkében. A közös családi idő eltöltéséhez gyűjtöttünk össze néhány tevékenységet, ötletet, amelyekkel a hosszú téli napokon fel tudjuk dobni a hangulatot.
Vágólapra másolva!

Sok kihívás, fejtörés, probléma és azok többé-kevésbé sikeres megoldása áll egy anya és egy apa háta mögött már azelőtt, hogy megszületne a baba. És ami a jó hír, hogy a java csak ezután következik. A gyerekek szocializációjának elsődleges terepe a család, egyáltalán nem mindegy, hogy mivel és hogyan töltjük föl a gyerekeink szeretettankját, hogy az soha ne legyen üres. Ez egy hosszú távú befektetés is, mert a boldog és elégedett felnőttkor alappillérei is ilyenkor épülnek föl.

Rengeteg olyan dolog van, amit közösen csinálhatunk. A legtöbb gyerek szívesen alkot, főleg, ha a szüleivel teheti. Népszerűek az olyan egyszerű játékok, amelyekhez semmire sincs szükség, és akár az üresjáratokat is a családi élet fénypontjaivá tehetik. Kísérleti tereppé tehetjük a konyhát vagy akár a „nemszeretem” feladatokat is közös élményekké fejleszthetjük, ha a gyerekeket is bevonjuk játékosan a házimunkába.

Házi alkotóműhely

A közös kézműveskedésben az egész család részt tud venni, mindenki a saját képességei, kitartása, ötletei alapján fejlesztheti tovább az alapkoncepciót. A végén a műveket kirakhatjuk dísznek, vagy akár karácsonyi ajándékba is adhatjuk.

Saját készítésű só-liszt gyurma

Hozzávalók: 1 bögre liszt, 1/2 bögre só, 1 evőkanál olaj, 2 teáskanál citromsav, 1 bögre forró víz és ételszínezék
A száraz összetevőket elkeverjük egy tálban, hozzáöntjük az olajat és végül a vizet, majd kézzel alaposan összedolgozzuk a masszát. Zacskóban, hűtőben tárolva több mint egy évig eláll.

Forrás: Origo

Kötés kézzel

Nagyon népszerű a gyerekek körében a kis szilikon gyűrűkből készített karkötő, nyaklánc készítés, amit nagy örömmel cserélgetnek, ajándékoznak egymás között. Ennek egy emelt szintű verziója a horgolás vagy kötés kézzel. Igazi, meleg sálat vagy akár ékszert is tudunk készíteni ezzel a technikával.
hozzávalók: vastag fonal
elkészítés:

Készítsünk madáretetőt PET palackból!

A környezettudatos gondolkodás híveinek ez egy kicsit nehezített feladat, de valószínű nem kell nagyon messzire menni, hogy 1-2 másfél literes PET palackot szerezzünk valahonnan. Innentől pedig szabad a pálya. További hasznos infók és madáretető ötletek a Magyar Madártani Egyesület honlapján elérhetők. Az MME oldalán megtudhatjuk, hogy hova tegyük az etetőnket és mivel etessük télen a madarakat. Amikor hideg lesz és jönnek a madarak, nagyszerű közös tevékenység az állatok megfigyelése is.
- palack aljától maximum 10 centiméterre egy 7X7 centiméteres lyukat vágunk
- a kupak alatti részre egy erős zsineget erősítünk, ezzel fogjuk felkötni a madáretetőnket a helyére
- a lyuk alatt egy kis nyílást vágunk, amelybe egy kb. 10 cm hosszú botocskát helyezünk (ez egy kis madárkiülő lesz)
- feltöltjük madáretetésre alkalmas csemegével a palack alját
- elhelyezzük a végleges helyére a madáretetőt

Díszes fenyőfák készítése papírból

Karácsony közeledtével szinte magától értetődő, hogy a rajzok karácsonyfáról, csillagokról, ajándékokról szólnak. Színes papírok, ragasztó, olló, és már indulhat is a díszes papírfenyőfák készítése, amit aztán használhatunk ablakdekorációnak vagy akár karácsonyi üdvözlőlapnak is.
Kellékek: színes A4-es papírlapok (zöld, barna, piros, sárga), zsírkréta, arany, ezüst tollak, filctollak, ragasztó és olló.
Elkészítés: a színes papírokra különböző méretű és formájú fenyőfákat rajzolunk. A gyerekekkel együtt kiszínezzük, papírdarabokkal, rajzzal dekoráljuk a fákat. Az elkészült alkotásokat kivágjuk a papírból.

Készítsünk együtt vitaminsalátát!

Lehet zöldség vagy gyümölcssaláta, vagy akár a kettő keveréke. A gyerekek általában szeretik a magvakat és a savanyú-édes ízek keveredését. Válasszunk olyan alapanyagokat, amiket szívesen megesznek. Alma, répa, dió, napraforgómag, erjesztett, savanyított zöldségek (például káposzta), citromlé, méz - csak néhány alapanyag, amely szinte mindig van otthon, vagy nem nehéz beszerezni. Szeletelésben, reszelésben, aprításban szívesen segítenek a gyerekek, mire minden a tálba kerül és elkészül a saláta, előfordulhat, hogy már jól is laknak.

Forrás: Táfelspicc

Aktívan a lakásban

Csikolós, höcögtetős, mókázós játékok

Nemcsak a legkisebbek szeretik, de azért ez főleg a bölcsis, ovis korosztály műfaja. A kisiskolások már egy magasabb szinten művelik, a felnőttet, anyát utánozva ők maguk veszik kézbe babáikat, plüsseiket, kisebb testvérüket és mondókáznak, énekelgetnek vele, akár anyával együtt, aki a kistesóval mutatja, hogy is csinálja ezt egy profi.

Építsünk akadálypályát!

Ebédlőasztal, étkezőszékek, pokrócok - bízzuk a gyerekekre a tervezést, adjunk segítő kezet a kivitelezéshez. Csak a fantázia szabja határát, hogy mi lesz a végeredmény.

Játsszunk bábszínházat!

Nem kell nagy dologra gondolni. Egy szék, pár plüss, és máris kezdődhet az előadás. Az improvizációt minden gyerek szereti, főleg, ha éppen anya vagy apa a mesemondó, de egy ismert mese vagy történet ugyanolyan sikert arathat. Ha van motiváció, a nagyobb gyerekek már saját kis történeteiket is szívesen eljátsszák. Figyeljünk, tanuljunk tőlük is!

Hideg-meleg

Eldöntjük, ki lesz a hunyó, aki kimegy a szobából, vagy esetleg az is elég, ha eltakarja a szemét. Eldugunk valamit úgy, hogy a hunyó ne lássa. Keresés közben a többiek mondják, hogy hideg (jeges, fagyos), ha távolodik tőle, meleg (forró, éget, tűzforró), ha közeledik.

Elmebajnokság, játékok eszközök nélkül

Kisebb nagyobb gyerekek nagyon szeretik a fejtörőket, eszköz nélkül csak az agyunkat használva játszható játékokat. Ezeket nemcsak otthon, de akár bevásárlás közben, sorban várakozva, kocsiban utazva is játszhatunk velük.

Látom, amit te nem látsz

Keressünk a szobában egy tárgyat és válasszuk ki egy tulajdonságát, pl. a színét és mondjuk ezt: „Látom, amit te nem látsz, az a valami barna színű.” A másiknak meg kell nevezni minden barna tárgyat, míg ki nem találja azt, amire gondoltunk. Ezután szerepcsere, és a másik gondol valamit.

Ha elmegyek hozzád

Eljátsszuk, mintha vendégségbe mennénk valakihez. A vendég azt mondja: „ha elmegyek hozzád…”, de tovább nem beszél, hanem megmutatja, mit csinálna. Például úgy csinál, mintha levenné a kabátját, inna egy pohár vizet.

Szókígyó

Az első játékos mond egy szót, a következő annak az utolsó betűjével kezdődő szóval folytatja.
Kisebbekkel lehet úgy is játszani, hogy felváltva csak állatokat, növényeket stb. kell mondani.

Mesterségek

Leülünk körben, vagy ha ketten vagyunk, egymással szemben. Az egyik odadob a másiknak egy labdát és mond egy mesterséget. Aki elkapja, mond egy tárgyat, ami illik a mesterséghez és elmeséli azt is, mit kell csinálni vele.Fordítva is lehet játszani. Mondunk egy tárgyat és a felelő mondja meg a mesterséget (itt sem csak egy megoldás létezhet).

Varázsoljunk! Kísérletek otthon

Néhány egyszerű, házilag is biztonságosan kivitelezhető, mégis látványos kísérlettel is feldobhatjuk a napot.

Lufit fújni mindenki tud!

Most megmutatjuk, hogy tud lufit fújni a sütőpor.
Hozzávalók: lufik, ecet, sütőpor, tölcsér, egy vékony szájú üveg, amelyre a lufit rá lehet húzni.
Az üvegbe a tölcséren keresztül beleszórjuk a sütőport, aztán pedig ráöntünk 100 ml ecetet, az üveg szájára ráhúzzuk a lufi száját, és tartjuk! Az ecetes sütőpor pezsegni kezd, miközben szén-dioxid keletkezik, a lufi pedig a gáztól felfújódik.

Forrás: Thinkstock

Cukorsüveg készítése

Készítsünk cukros szirupot és tegyük bele befőttes üvegbe. Helyezzünk bele egy hurkapálcát. Néhány nap múlva cukorkristályok ülnek ki a pálcikára, mert a fa magába szívja a szirupot, a víz elpárolog, és csak a kristályok maradnak.

Készítsünk vajat

2-3 deciliter tejszínt (minél nagyobb zsírtartalmút) öntsünk bele egy jól záródó befőttesüvegbe. Ide-oda forgatva, erősen rázogatva vaj lesz belőle, ez akár fél órát is igénybe vehet. A végén öntsük le róla a vizet és fogyasztható a saját készítésű vaj.

Na és a házimunka

Előfordul… sokszor van… ilyen velem sosincs, de mástól hallottam már (mindenki kiválaszthatja a rá illő mondatkezdést), hogy bizony éppen nincs kedvünk játszani, viszont vannak olyan házimunkák, amelyeket előbb-utóbb muszáj elvégezni. A gyerekek ebben is szívesen részt vesznek, ha játékosan, együttműködésünkről biztosítva őket bevonjuk őket a helyzetbe.

Anyukákat kérdeztünk meg, milyen kedvenc tevékenységeik vannak, amiket a gyerekeikkel szívesen végeznek. Íme, néhány ötlet, hogyan lehet ezt kreatívan!

Sütemény sütés
-Tegnap éppen dinólábnyomokat nyomott a szív alakú sütibe a lányom.
-Palacsintatészta kikavarása egyik kedvenc közös tevékenységünk.

Forrás: Origo

Takarítás
A srácaim nagyon lelkes portörlők, a nagyobb a vizes rongyot kapja, a kisebb a szárazzal töröl.
Nálunk a takarítás is jó móka szokott lenni, ők csinálják a vízigényes pancsolós dolgokat, én meg utánuk takaritok :)

Rendrakás
"Markolós" - Mindenki összeteszi a kezét és fellapátol annyi játékot, amennyit csak bír, majd ezt megpróbálja játékveszteség nélkül eljuttatni a helyére.

"Számolós" - Mindenki felváltva kiválaszt, és elrak 2 játékot a helyére. Lehet úgy is, hogy az utána jövőnek ki kell találni, melyik volt az a kettő, ami helyre került. Lehet akár dobókockával is dobni, majd annyi játékot eltenni, ahányat dobtunk. Természetesen ezek csak akkor működnek, ha kipihentek vagyunk mi, szülők :)

„Barkochba-pakolós” - Körülírok valamit, kitalálja az adott gyerek, hogy mire gondoltam es azt elrakja.

Források:
-Magyar Madártani Egyesület
-Tátrai Zsuzsanna-Karácsony Molnár Erika: Jeles napok-ünnepi szokások
-Mamamik saját ötletei, akiket név szerint nem sorolok föl. Hálás köszönet érte!