Vágólapra másolva!
A türelmeseknek ajánljuk a quilling technikát, amellyel speciális célszerszám segítségével papírból készíthetünk különleges díszeket.
Vágólapra másolva!

Ha az idei öko trend híve vagy, és szereted a papírból készült tárgyakat, termékeket, dekorációkat, szívesen dolgozol papírral, akkor használd ki az utolsó napokat és készíts quilling, hullámpapír, vagy papírral bevont hungarocell gömböket karácsonyfádra.

Forrás: Kreatív Hobby

Ezeket a csodálatos díszeket a már gyakorlotabb, nagy kézügyességgel rendelkező, de főként türelmes alkotóknak ajánljuk a figyelmébe. Ha az előző két jelző nem is jellemző rád, de a türelem mintaszobra vagy, akkor azért megpróbálhatod te is quilling technikával készített papírdíszekkel feldíszíteni a fenyőfádat.

Forrás: Kreatív Hobby

A quilling díszek készítésére a 100-160 g-os, gyöngyházfényű papírok a legalkalmasabbak. Súlyuk miatt azért, mert ezek tartják meg igazán jól a különböző tekert és hajtogatott formákat, fényük miatt pedig azért, mert ezek szépen csillognak majd a fenyőfán.

Forrás: Kreatív Hobby

A quilling technika kevés eszközt, csupán egy speciális szerszámot igényel. Erre a célra egy kifejezett quilling szerszám is kapható, de ezt az eszközt akár házilag is elkészítheted a következőképpen: egy kb. 1 cm átmérőjű, 10 cm hosszú fa rúdba kalapálj bele egy vastag zsákvarrótűt, aminek előzőleg egy csípőfogóval lecsippentetted a tetejét, az összeforrasztott részét, hogy olyan legyen, mint egy igazi quilling szerszám. Ha megvan a szerszámod, jöhet a tekergetés! 4-5 mm széles papírcsíkokat (amiket papírvágóval vagy vágólapon vonalzó mellett hobbi késsel vágtál) egyenként fogj be a két "tűvég" közé és tekerd fel csigába. A kész kis csigák nagyságán még tudsz majd változtatni, de ha megvan a kellő méret, ragaszd le a végüket. Ezután lehet őket formázni csepp vagy virágszirom alakúra - ezek a legegyszerűbb formák.

Forrás: Kreatív Hobby

Persze lehet bonyolultabbakat is készíteni, például úgy, hogy a papírcsíkot félbehajtod és a két végét külön-külön tekered be. Ha mindkettőt befelé tekered, akkor tudod a szív szerű formát (bal oldali kép) kialakítani, ha egyik végét befelé, másikat pedig kifelé tekered, akkor az S forma jön létre (jobb oldali kép).

A külön-külön elkészített papírformákat már csak tetszés szerint egymáshoz kell ragasztanod. Meríts ihletet a képen látható mintadarabokból, vagy találj ki saját mintákat.

Forrás: Kreatív Hobby

A felakasztható díszek mellett a kis papírformákból faliképet is készíthetsz akár úgy, hogy képkeretbe helyezed őket, akár úgy, ahogy itt látod, egyesével, szögekre akasztod és egy-egy csillagánizzsal díszíted őket. Ha nem szeretnéd a falat vagy az ajtót teleszögelni, keress egy régi, kidobásra szánt falapot, csiszold át, fapáccal kezeld le és abba üsd az apró szögeket, majd így akaszd fel a falra faliképként (akár még be is keretezheted).

Forrás: Kreatív Hobby

A hóemberrel, pingvinnel és bagollyal már több cikkünkben, más-más formákban találkozhattál, de természetesen a papírdíszeknél sem hagyjuk ki őket. Elkészítésük nagyon egyszerű. Ha jól megnézed a képet, láthatod, hogy bár 4 különböző figurát készítettünk, mindegyik tulajdonképpen kisebb-nagyobb körökből áll. A vékony hullámpapírcsíkokból egyszerűen feltekert és megragasztott testrészeket hullámpapír szárnyakkal és színes, valamint egyszínű kartonokkal egészítsd ki, majd zsinórból ragassz akasztót a hátsó oldalukra. Ezeket a mosolyra fakasztó, kedves figurákat nem csak karácsonyfadíszként, hanem akár ajándékkísérőként is használhatod.

Forrás: Kreatív Hobby

Ha a hagyományos üveggömbök helyett Te készítenél karácsonyfagömböket, méghozzá olyanokat, amikhez papírt is szeretnél használni, akkor ezeket a nagyon egyszerűen elkészíthető díszeket ajánljuk a figyelmedbe.

A különböző méretű hungarocell golyókat csillag és alma mintás lyukasztóval kivágott apró formákkal, illetve írásmintás pauszpapírból (a kopogtató koszorúknál is leírt módon) spirál alakban kivágott csíkokból tekert rózsákkal ragasztgasd tele. Szaténszalagból készíts akasztót a gömböknek - a szalagvégeket gombostűvel rögzítsd, majd még egy masnit köss mindegyikre, és készen is vagy. Ha úgy gondolod, a hungarocell golyókat a papírral való beborítás előtt hobbi festékkel be is festheted - akár ugyanolyan színűre, mint amilyen papírokat rájuk szeretnél ragasztani, akár egy teljesen más, azoktól elütő színre.

Design és styling: Drofti Melinda, Győrbiró Barbara és Meixler Anita
Fotó: Szász Enikő
Szöveg: Laukó Brigi

Forrás: kreativhobby.hu,