Milliárdokat költhetünk ajándékokra karácsonykor

karácsony
Vágólapra másolva!
Már-már hihetetlen, hogy évről évre mekkora összeget költenek el Amerikában a karácsonyi bevásárlási szezon során. Ráadásul idén új rekord dőlhet, a Deloitte elemzése szerint 986 milliárd dollárt is elköthetnek a vásárlók.
Vágólapra másolva!
  • A Deloitte legfrissebb elemzése szerint idén még mélyebbre nyúlhat a pénztárcájukban az amerikai vásárlók a karácsonyi bevásárlási szezon során. Becslésük szerint idén 4,5 százalékkal több pénzt, költhetnek el a bevásárlási lázban, mint egy éve. Ráadásul 2013-ban csupán 2,8 százalékos forgalombővülésnek lehettünk szemtanúi.
  • Ezzel az összkiadásuk mintegy 986 milliárd dollárra, azaz mintegy 240 ezer milliárd forintra hízhat a november és január közötti időszakban, ha az autó- és benzinértékesítésekkel megszűrjük az adatot. Csak összehasonlításképpen 2013-ban 29 ezer milliárd forint volt Magyarország GDP-je.
  • Az elemzés szerint jelenleg az erős makrogazdasági adatok is amellett szólnak, hogy idén még inkább a zsebükbe nyúljanak a fogyasztók. A jövedelmi adatok mellett a munkaerőpiaci adtok is kedvezőbb képet festenek le, ráadásul az átlagos benzinár is 15 százalékkal alacsonyabban áll, mint 2013-ban, azaz az emberek így több pénzt fordíthatnak egyéb kiadásaikra, például a karácsonyi bevásárlási szezon során. A Deloitte-nál ezzel a tényezővel magyaráznak 3 százalékpontot a növekedésből.
  • Az online értékesítés terén 14 százalékos bővüléssel számol a Deloitte, azaz elmondhatjuk, hogy idén is bőven lesz dolguk a csomagküldő cégeknek. Ennek érdekében pedig már meg is kezdték az ideiglenes munkaerőállomány felvételét, a kiskereskedelmi óriáscégekkel párhuzamosan.

Mit kell tudni a karácsonyi bevásárlási szezonról?

Karácsonyi bevásárlási szezon hagyományosan a hálaadást követő első pénteken, azaz fekete pénteken indul. Az elnevezés is onnan ered, hogy ezen a napon billen át "feketébe", azaz nyereségbe a cégek éves eredménye. Ennek mintájára indult el az e-kereskedelemben a Cyber Monday, amely a hálaadást követő első hétfőnek felel meg. Alakulásukat a befektetők kiemelt figyelemmel szokták követni.