Ezek az olcsó táblagépek érkeznek karácsonyra

Lenovo Tab S8
Vágólapra másolva!
Az androidos modellek klassz képernyőt kapnak, a windowsos tabletekből pedig végre olcsó is készül.
Vágólapra másolva!

A berlini IFA elektronikai kiállítás sajtónapján két érdekes táblagépet is bemutattak. A Lenovo Tab S8-as készüléke azért érdekes, mert kétszáz dollár, vagyis ötvenezer forintos áráért elég jó felszereltséget kínál.

Végre normális képernyő kerül az olcsó Androidokba

A Lenovo és az Asus is olyan olcsó, Google Androidot futtató tabletekkel rukkolt elő, amelyekbe végre a középszerűnél jobb minőségű, full-HD felbontású érintőképernyő kerül. A Lenovo Tab S8-as készüléke leginkább az iPad Minire hasonlít, 8 colos képernyője van, kivitele pedig vékony, tömege pedig csak 299 gramm, kamerája 8 megapixeles.

Belsejében egy négymagos Intel Atom lapka dolgozik majd két gigabájt memóriával kiegészülve, az üzemidő azonban csak 7 óra körüli lesz. Viszont az ára barátságos, 200 dollár körüli, tehát nagyjából ötvenezer forint körül várható wifis verzióban, a 4G-s kiadásé egyelőre ismeretlen. A készülék még szeptemberben a boltokba kerül.

Lenovo Tab S8 Forrás: Lenovo



A Lenovo táblagépéhez hasonló paraméterekkel bír az Asus új MemoPad 7 készüléke. Az egyetlen különbség, hogy ez hét colos képernyővel készül. Mindkét gyártó korábbi középkategóriás táblagépei esetében a korábbinál jobb minőségű képernyő a legnagyobb újdonság.

Windowsos táblából is lesz olcsó

Olcsó androidos táblagépeket eddig is lehetett venni, Windows 8-as modellekből azonban idén ősszel érkeznek az első kedvező árúak. Ezek megjelenéséhez a Windows 8.1-ben megjelent teljesítményoptimalizációra is szükség volt, a rendszer korábbi kiadásai nem futottak volna jól a kisteljesítményű eszközökön.

A Toshiba és az Acer is fantáziát lát a táblagépek piacán eddig nem túl népszerű Microsoft szoftverben.Az előbbi cég az Encore Mini nevű, hét colos táblagépet dobja piacra. Ezen egy teljes értékű Windows 8.1 rendszer kerül, amiben azonban a rendszer meg nem változtatható módon a Microsoft Bing keresőjével keres a böngészőn kívüli felületein.

A Toshiba Encore Mini Forrás: Toshiba



Ennek a gépnek a gyengéje a csupán 1024x600-as felbontású képernyő, ami a tavalyi, legolcsóbb androidos táblagépekből lehet ismerős. Belsejében ugyancsak Intel Atom lapka dolgozik, és adnak hozzá egy éven át használható Office 365 irodai programcsomagot is. Az akkumulátoros üzemideje 7 óra körüli, a készülék tömege 350 gramm. A fapados hardver legalább kedvező árral párosul, a készülék 100-120 dolláros, tehát 25-30 ezer forint körüli áron várható a boltokban.

Nagyjából tízezer forinttal lesznek drágábbak az Acer Iconia Tab 8 W és 10 W nevű windowsos gépei sem. Az előbbi elnevezés 8 colos, az utóbbi 10 colos készüléket takar. Ezek a modellek a Toshibáénál kicsivel jobb, 1280x800 pixeles IPS-képernyőt kapnak, és ugyancsak Atom processzor dolgozik majd bennük.

Acer Iconia Tab 8 W Forrás: Acer



Ezekhez a táblagépekre is a binges Windows 8.1-et telepítik, és járni fog hozzájuk egy évnyi Office is. Ám az Acer azt is jelezte, hogy egy külön billentyűzetet is árusítani fog kifejezetten ehhez a típushoz.