Süssünk kekszet a gyerekkel - öröm 5 lépésben

keksz, sütés-főzés, gyerekprogram
Vágólapra másolva!
Tudunk egy jól bevált hétvégi programot a hideg napokra: a közös sütés-főzést.
Vágólapra másolva!

Ha még csak oviba jár a gyereke, és éppen nem akar vagyonokat költeni a játszóházi belépőre, vagy nincs a közeledben minőségi gyerekprogram, akkor bizony önnek kell valamit kitalálni, és miért is ne kötné össze a kellemeset a hasznossal? Körülbelül fél-egy órát remekül eltölthetnek már ovis, de még inkább kisiskolás gyermekével, ha nekiállnak, és együtt készítenek valami finom fogást.

Forrás: Flickr/McBeth

Nem kell persze egyből a tűzdelt őzgerincre gondolni, megteszi valami egyszerű is, a lényeg, hogy azt érezze a kicsi: ő is hasznossá teszi, és tud segíteni anyunak-apunak. Ha még közben pacsázhat, gyúrhat, darabolhat is, akkor számára úgyanolyan jó játék lesz a közös főzőcskélés, mintha a homokozóban ülne.

Vegyük példának okáért a csokis-vajas kekszet (a receptet itt találják). Hol és miben segíthet a gyerek?

1. Tésztagyúrás

Csak öntsük össze a lisztet, cukrot, vajat, tojást, reszelt narancshéjat és a csokit, és már gyúrhatnak is az apró gyerekkezek. Garantált, hogy imádni fogja a dolgot, és legalább 5 percig le is köti a figyelmét.

2. Formára vagdosás

Ha van otthon lisztszaggató formánk, akkor máris folytatódhat a játék: a tésztából kisautót, fenyőfát, hóembert és még ki tudja mi mindent szaggathat a gyerekünk. Nem számít, ha nem sikerülnek tökéletesre a formák, a lényeg úgyis a közös játék.

3. Tepsin elrendezgetés

Amikor ennél a lépésnél tartunk, elmagyarázhatjuk a kis segédünknek, hogy a forró sütővel miért kell vigyázni, és felhívhatjuk a figyelmét arra, hogy a még puha tésztából hogyan és miképp lesz ropogós keksz.

4. A kupleráj eltakarítása

Ez a rész nem csak feltétlen szükséges (hiszen egy gyerekkel közös kekszkészítés után olyan a konyha, mintha felrobbantották volna), de tanulságos is. Így mutathatjuk ugyanis meg a gyerekünknek a gyakorlatban, hogy bizony magunk után el kell pakolni, nem csak játék, de munka után is.

5. A produktum elfogyasztása

A közös asztalterítés után egy jó tea mellett megehetjük a sütit. Nincs nagyobb büszkeség egy ovisnak, mint hogy fontos segítséget nyújtott a nagy és mindentudó szüleinek, az örömét pedig csak fokozza, ha finom is lett a keksz.

Kedves anyuka, kedves apuka, ha ezt végigcsinálják, már sikerült is egy vidám másfél órát eltölteni a gyermekével, minimálköltségen, viszont minőségi módon. Úgyhogy ha még nem próbálta, használja ki a hétvégét, és ne féljen a rendetlenségtől: inkább süssön kekszet a gyerekkel!