Mikulásváró trükkök

Mikulás, dekoráció
Vágólapra másolva!
Számtalan trükk létezik, amellyel megsürgethetjük a Mikulás érkezését - több vagy kevesebb sikerrel.
Vágólapra másolva!
Forrás: Flickr/LibAmanda

"Minden este feldíszíti
csillagfény a homlokod,
olyan ember vagy te, mint mi,
csak pirosabb és nagyobb!" - íme egy versike, amellyel garantáltan gyorsaságra szólítjuk fel a hozzánk tartó Mikulást. Rendet tehetünk a lakásban, és díszkivilágítással, ragyogó dekorációval segíthetjük útját a vendégnek. Az ünnep illatai is a ráhangolódást segítik - a narancs keveredhet a fahéjjal, és máris megnyílunk az érkezőre.

A régi szokásoknak megfelelően javasolt az alaposan megtisztított, kifényesített kiscsizma elhelyezése az ablakban. Fontos az ünnepvárás a gyermekeknek, mert érzelmi biztonságba kerülnek általa, a csodavárás képessége stabilizálódik bennük, és azzal, hogy a fenti tevékenységekkel ők is felkészülnek a Mikulás fogadására - nő bennük a gondoskodás, a szépség és intimitás iránti elkötelezettség, és persze felelősséget is tanulnak.

A kölcsönös adok-kapok szabály harmóniájára is kiéleződik a figyelmük, és a tiszteletadás mágiája kibontakozhat bennük. A Télapó kedves rajzokat szintén kaphat a gyerkőcöktől, akik ezáltal elsajátíthatják a vendégfogadás rítusait és a meglepetéskészítés fortélyait. Megtapasztalhatják azt is, hogy tenni is kell vágyainkért, kezdeményezni.

A Mikulásnak előzetesen írt levél formájában az önkifejezés is fejleszthető, és persze meg kell adni a módját az ünneplésnek. A szülő feladata, hogy e nemes tevékenységek mentén szoktassa a gyermeket az ünnephez - ezzel megalapozva a későbbi viselkedésmintákat. E rituálék közös kitalálása, megalkotása pedig eleve egy meghitt közösségi élmény, ami kétségtelenül pozitív hatással van a családi kapcsolatokra.