Vágólapra másolva!
Három olyan karácsonyi dekorötlet következik, amit akár ingyen is össze lehet hozni, ha van otthon felesleges képkeret, ruhafogas, vagy fonalmaradék.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi dekorációra kisebb vagyonokat is el lehet költeni, akár készen vásároljuk, akár magunk állítjuk elő különféle kreatív hobbiboltokban vásárolt anyagokból. Ugyanakkor ez az a terület, ahol egy kis kreativitással szinte ingyen is meg lehet oldani mindent, ha az ünnepi készülődés a spórolás jegyében történik.

Ahogy már korábban is megírtuk, a válság óta alap, hogy az ember újrahasznosít, új funkciókat keres a feleslegessé vált tárgyaknak, és egyéni megoldásokkal dobja fel a karácsonyt, ahelyett, hogy rengeteg pénzt költ a legújabb trendszínekben pompázó tucatdekorációra. Ha az ember kicsit körülnéz otthon, biztosan talál elég alapanyagot, tavalyról megmaradt kelléket, amit újra lehet gondolni.

A Reciklista blog szerzője három olyan karácsonyfát készített, amelyeket - összesen - kevesebb mint 2000 Ft-ból ki lehet hozni. Akkor se szaladjon rögtön a dekorüzletekbe, ha nincsenek meg otthon a dekorációhoz felhasznált anyagok (pl. képkeret). Keresse elő a kamrából, a padlásról, vagy a szekrény mélyéről azt, amire már nincs szükség, és alkosson! (Aki egyáltalán nem hisz magában, kaphat egy kis segítséget a Rekarácsonyi Ajándékgyárban.)

Karácsonyfa a képkereten

Forrás: Origo

Mindenkinek van otthon olyan képe, amitől szívesen megválna. A csináld magad karácsonyi dekor erre kitűnő alkalom, egy képkeret pedig igazi kincs. Fújja le akrilfestékkel a keretet, verjen be öt kisebb szöget, kettőt-kettőt oldalt, egyet felül! Csavarjon fonalat a keret köré! Fontos, hogy a fonalat jó erősen meg kell feszíteni, mert a fonalak egymást is tartják. Ha nincs otthon felesleges fonalmaradék, nézzen körül egy turkálóban!

Költségek: piros akrilfesték: 1250 Ft,
turkált fonal: 80 Ft).

A tavalyi kicsit másképp

Forrás: Origo

Unja a régi díszeket, és nincs ötlete, mit kezdjen a több generációs angyalfigurákkal? Vágjon ki kartonból karácsonyfaformákat és aggassa fel rájuk az előző évek karácsonyi kellékeit (anygalka, gömbök, stb)! Hogy izgalmasabb legyen az összkép, ragasszon a kartonfa belsejébe flitteres anyagot, ami lehet egy turkálóban beszerzett felső ujja is. A fákhoz készítsen alul kis talpat, hogy ne dőljenek el.

Költségek:
Turkált flitteres felső: 600 Ft

Az alumínium vállfák új élete

Forrás: Origo

Az alumínium fogasok nem túl népszerűek, mégis minden háztartásban van belőlük jó néhány. Ha megúszták eddig a selejtezéseket és a lomtalanításokat, most szimbolikus karácsonyfaként születhetnek újjá. Nem volt szíve kidobni a karácsonyi szalagokat, de nem tudott mit kezdeni velük? Készítsen dekorációt a kallódó tárgyakból, pontosan nulla forintból!

Költségek: 0 Ft