Vágólapra másolva!
A gyertyával a telet és a sötétséget űzzük el a háztól, a karácsonyfát díszítő girlandok az édenkert kígyójára utalnak, az első betlehemet pedig élő állatokkal tették régen hitelesebbé. Karácsonyi szimbólumok, második rész.
Vágólapra másolva!

1. rész: A csengő elűzi a rosszat- 5 karácsonyi szimbólum

A gyertya a tűz, ami tisztít
A karácsonyi szimbólumok nagy része a téli napforduló rítusaira, a fény születésére és a megújulás misztériumára utal. A gyertya is ezt jelképezi, pontosabban a tüzet, a napot hozza el a leghosszabb éjszakákra. A keresztényeknél a gyertya jelképe Jézusra, a Fényhozóra és a Megváltó halálára is utal: a gyertya elég és elenyészik, miközben fényt ad. Egy másik szimbolika szerint a viasz, a kanóc és a láng a testet, a lelket és a szellemet jelképezi.

Forrás: AFP

A gyertya és a tűz ugyanakkor a bűntől való megtisztulás és a sötétség elűzésének is a jelképe. A karácsonyi gyertya gyújtása éppen ezért régi szokás. A ház ura minden helyiséget körbejár vele, még az istállókba is elviszi a fényt, ami a néphit szerint elűzi a telet és a sötétséget.

A csillag nemcsak betlehemi lehet
A karácsonyfa csúcsdísze a legtöbb esetben csillag alakú. A csillag összetett szimbólum, amelyben a karácsonyfa a világtengely leképezése, az azt díszítő csillag pedig az égi sarkcsillagé, amely az isteni fényt sugározza. Ez az a fény, amely megszabadít a sötétségtől és a téltől. A csillag legismertebb jelentése a betlehemi csillagra vonatkozik, amelyik az utat mutatta a Jézust kereső napkeleti bölcseknek. A katolikus lexikon szerint azt jelképezi, hogy "a karácsonyt ünneplő ember otthona ugyanaz a betlehemi barlang, amely fölött megállt a bölcseket vezető csillag".

Forrás: AFP

Kígyók a fán
Bár ma már számos extrém megoldással találkozunk, a legtöbb karácsonyfát még mindig gömb alakú díszek és girlandok díszítik. A gömbök egyrészt a család egységét szimbolizálják, ahogy azt az almáról is írtuk egy korábbi cikkünkben, másrészt pedig a bolygókat és az égitesteket jelenítik meg. És ha már említettük az almát, nem hiányozhat a képből a kígyó sem: bizonyos értelmezés szerint a fán futó füzérek a kígyóra és a bűnbeesésre utalnak. Már csak ezért sem véletlen, hogy december 24-én van Ádám és Éva névnap.

Forrás: AFP

Az első betlehemben élő állatok voltak
A legenda szerint az első karácsonyi betlehem felállítása Assisi Szent Ferenc nevéhez kapcsolódik. A szerzetes betlehemi zarándokútja után karácsonyra berendezett egy barlangot, ahol az igazi szalma, a jászol és az élő állatok segítettek átérezni az eredeti betlehem hangulatát. A ferences rend megalapítója itt tartotta meg a prédikációját is. Az esemény gyorsan szokássá vált, amelyet aztán minden évben felelevenítettek, és idővel egész Európában elterjedt. A betlehemben a tradíciók szerint nemcsak a szent család tartózkodik, hanem a pásztorok, a bölcsek és az angyalok is helyet kapnak.

A karácsony színei
A karácsony színei hagyományosan a zöld, a piros, az ezüst és az arany. A zöld az örök élet és a tavasz beköszöntésének reménye, a piros az Aprószentek vérét, Krisztus sebeit, ugyanakkor a megbocsátást szimbolizálja. Az arany a Nap, a férfi princípium színe, az ezüst pedig a Holdé és a női princípiumé. A fehér a tisztaságot és az ártatlanságot jelenti.