Fogunk alatt ropog a szaloncukor-zselé

szaloncukor teszt, szaloncukor, karácsony
Vágólapra másolva!
Vaktesztünkben zselés szaloncukrokat kóstoltunk: állagot, ízt, külsőt és árat vizsgáltunk. Volt, amelyiknek a zseléje cukrosodott, emiatt ropogott a fogunk alatt. Egy másiknak marcipán íze volt, és olyan is, amelynél alig éreztünk ízt. A legrosszabb helyezést a Tesco zselése kapta, az aranyérmes pedig az Azték prémium szaloncukor, amely zserbó ízzé olvadt a szánkban.
Vágólapra másolva!

Forrás: Bognár Tünde

Bár a szaloncukrok közül a zselés mondható klasszikusnak, érdekes módon ebből a fajtából találtuk a legkisebb választékot az általunk felkeresett üzletekben, inkább joghurtos-epres, mogyorókrémes és hasonló kreációkat lehet kapni. Zselésből a Bonbonetti az egyeduralkodó, ez a márka szinte mindenhol megvásárolható.

Vegán zselés

"Hú, ez olyan mintha legalább tavaly óta ott állna a boltban!" - kiáltott fel egyikünk a Vegán szaloncukor láttán, amely a nem túl gusztusos csokoládé bevonat miatt láthatóan kitűnt a zselés cukrok katonás sorából. Később aztán kiderült, minderről a karob tehet, a bevonó ugyanis nem csokoládéból, hanem a karob nevű egészséges csokoládépótlóból készült, amely a szentjánoskenyérfa termése. A karob lehet a ludas abban is, hogy nem igazán jó a cukor állaga: a bevonó nem ropog, túl puha és miután bekaptuk a cukrot, a bevonó és a zselé azonnal egybeolvad egy édes masszává, amely feltapad a szájpadlásra - azonnal eltűnik a zselés élvezet, amiért pont megvesszük a zselés szaloncukrot. Viszont kellemesen citrom ízű és érdekes, hogy míg az elején egyáltalán nem érezzük a csokit, illetve karobot, a végén az dominál. Az összetevők 100 százalékban növényiek és feltűnően ebben a legtermészetesebbek, aroma helyett narancsolaj, nádcukor, színezéknek kurkuma van benne, meg egy kis kukoricatejpor. Zselésítő anyagnak pektin, az állati eredetű zselatin helyett. Összességében 3,5 pont.
4200 Ft/kg

Piacos kimért, forgalmazó a Dolcetta Qul Kft.

"Hm, az íze zseniális!" - kiáltott fel egyikünk, majd megállapította, hogy ennek a cukornak a zseléje is szép. Másikunk inkább a harsánynak ítélte a kirobbanó citrom ízt, a zselét viszont tökéletesre értékelte: nem nyúlik, nem tapad, pont olyan keménykés, amilyennek lennie kell. A csokoládéról már nem voltunk ilyen jó véleménnyel, alig érezni az ízét - lehet, hogy azért, mert azonnal beletapadt a fogunkba? Összességében 3,5 pont. 790 Ft/kg

Forrás: Bognár Tünde

Bella

Selymes, olvadós, kellemes - ezt mind ennek a szaloncukornak a zseléjéről jegyeztük fel. Zselé és zselé között is óriási lehet tehát a különbség. Ez volt viszont a megosztó szaloncukor, mégpedig a hihetetlenül erős marcipános utóíz miatt. Mivel egyikünknek nagy kedvence a marcipán, ő emiatt 5 ponttal jutalmazta a marcipános meglepetést, másikunk viszont kifejezetten nemkívánatosnak tartja a marcipán ízt egy zselés szaloncukorban, ezért csak 2 pontot adott. Erre a különös jelenségre csak a vakteszt után tudtunk lehetséges magyarázatot találni: az ALDI vegyes, családi szaloncukor-csomagjában marcipános is van, ezért a zselés átveheti a marcipános szaloncukor ízét. Vagy a gyártósoron előtte marcipánosat gyártottak? Ezt sajnos már nem tudjuk meg, viszont emiatt ennek is 3,5 lett az átlaga. 1000 Ft/kg.

Tesco Value

"A zselé belülről pici göböket tartalmaz, olyan, mintha penészes lenne" - jegyezte fel egyikünk. Mindezt csak azért tudtuk ilyen részletesen megfigyelni, mert ennek a cukornak volt a legvilágosabb, legáttetszőbb zseléje az összes közül. És ennél tapasztaltuk gyerekkorunk karácsonyainak rémét is: miután bekaptuk az imádott zselés cukrot, a kásás zselé kristályosan ropogott a fogunk alatt. Az ízben nem leltük a gyümölcsöt, ellenben nagyon savanyú, a bevonat pedig csokimikulás-ízű és törik is, láthatóan nem a legjobb minőségű csokoládéból készült. Gyenge zselé, gyenge csoki - ez csak 2 pontot kapott. 750 Ft /kg.

Forrás: Bognár Tünde

Bonbonetti

A Bonbonetti a legelterjedtebb szaloncukor, szinte mindenhol kapni, ezért kíváncsian vártuk, hogyan teljesít zselés fronton. Nos, az eredmény nem egyértelműen pozitív. A csokoládé kifejezetten finom (a csomagolás szerint a bevonó valódi csokoládéból készült!), de a zselé nem elég citrusos és sajnos ez is ropogott a fogunk alatt. "Borzasztó az állaga" - sajnálkozott egyikünk. 2,5 pontra értékeltük. 2250 Ft/kg.

Azték Csokoládé

A Bonbonetti tömegcukrával szemben az Azték prémiumnak számít, a kis budapesti csokoládéüzletben előre kellett rendelni belőle (talán maradék még van a készletből). Már látványra is más, mint a többi bevonó: kemény és láthatóan vastagabb is, sőt még az illata is csokira emlékeztet! Evés közben is a csoki dominál, ám miután lenyeljük a cukrot, előtűnik a kissé agresszív citrom íz, amely pár percig nem is távozik a szánkból. A zselé emiatt kevésbé győzött meg. "A zselé olyan, mint a citromos mosogatószer, viszont a cukor összességében zserbó ízű" - fogalmazta meg egyikünk a kritikát. Ez kapta a legtöbb pontot, 4-et. 2400 Ft/kg

Choko Bonita

"Inkább narancsos, jellegtelen műíz" - mondta egyikünk, míg másikunk a kissé keserű utóízt emelte ki, valamint azt, hogy a cukor "olyan semmilyen". Ez a szaloncukor valóban nem túl karakteres, arra pont jó, hogy tévézésnél bekapkodjuk a fa alatt, miközben észre sem vesszük, hogy egy fél zacskót benyomunk belőle (utána viszont nagyon is észrevesszük, mert a hasfájás valószínűsíthető - de ez valószínűleg az összesre igaz, ha nagyobb mennyiséget eszünk). 2,5 pont. 923 Ft/kg

Forrás: Bognár Tünde

Vaktesztünk alapján tehát megállapítható, hogy a legolcsóbb Tesco zselés szaloncukor a legrosszabb, sokan végeztek a középmezőnyben, leginkább pedig a prémium kategóriás nyerte el tetszésünket. A méregdrága Vegán szaloncukor létét leginkább az igazolja, hogy bio-mániás karácsonyozók is fogyaszthatják a természetes összetevők miatt.

A karácsonyi szezonban a magyarok több mint fele vásárol szaloncukrot, évek óta a legkedveltebb a zselés fajta. A legkelendőbbek az előrecsomagolt, zacskós kiszerelésű szaloncukrok, a kimért, és a drágább, dobozos termékek a piac egyharmadát adják. A kimért szaloncukrok előnye az általában olcsóbb áruknak köszönhető: míg a piaci átlagár 1336 forint, addig kimérve 7-800 forintért is hozzájuthatunk egy kilóhoz. Érdekes, hogy az utóbbi években egyre kisebb a kimért és egyre nagyobb a zacskós és dobozos szaloncukrok súlya a háztartások vásárlásain belül. Megfigyelhető tehát a jobb minőségű, drágább termékek irányába történő eltolódás.