Minden, amit a pezsgőről tudni kell

Pezsgő, pezsgős poharak, szilveszteri koccintás, amit a pezsgőről tudni kell
Vágólapra másolva!
Ha az új évben pezsgőt iszunk, gazdag és úri évünk lesz. Az emberiség történelmében is meghatározóvá vált ez a buborékos ital. Napóleon rendszeresen fogyasztotta, s csupán egyszer nem állt meg Champagne-ban - a Waterloo-i ütközet előtt. A Titanic vízrebocsátásakor pedig elmulasztották a pezsgős felavatást, és tudjuk mi lett a vége.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

A pezsgő nemcsak egy ital, hanem életforma, amelynek fogyasztására mindig, minden alkalommal lehet ürügyet találni, mégsem mindegy, hogy a dugó milyen palackból repül a levegőbe. Úgy tartják, hogy a pezsgő a borok királya, s talán ezért van, hogy nálunk kizárólag az ünnepi asztal és a luxus asszociációját kelti.

Mi magyarok sem voltunk tétlenek a pezsgőkészítésben, hiszen Pozsonyban a "Champanai forma bor" készítésének megfejtése után a borkereskedők ezzel kezdtek foglalkozni és így lettünk mi a franciák első követői. Mi több, idén magyar pezsgő lett a világ legjobbja, hiszen a Szent István muskotályosa aranyérmes lett a világ legnagyobb pezsgőversenyén Franciaországban. A Royalsekt termék pedig 24 ország 554 pezsgőjét felvonultató mezőnyében a legjobb 10 közé került.

Hasznos tudnivalók

Fogyasztási hőmérséklet:

A pezsgőt 4-7 fokra hűtve kell fogyasztani, és szobahőmérsékleten tíz percenként két fokot melegszik. Mélyhűtőbe ne tegyük, jégvödörben viszont biztosítani tudjuk a folyamatos hűtést. Inkább túl hidegen, mintsem melegen szervírozzuk.

Pezsgőspohár:

A karcsú pezsgősflőtében vizuálisan gyönyörködhetünk a felszálló buborékokban. Ha azonban igazi rajongók vagyunk, akkor fehérboros kehelyből fogyasszuk, amit csak egyharmadig töltsünk meg, hogy maradjon hely a felszálló illatoknak. A poharakat nem szabad lehűteni. A kitöltött italt pedig ne forgassuk a pohárban, hiszen így távozik annak szénsavtartalma.

Tévhit:

Ha a már kinyitott pezsgős üvegbe kanalat lógatunk, az semmiben nem befolyásolja a pezsgő eltarthatóságát. A már megkezdett palackot speciális, műanyag pezsgődugóval zárjuk vissza és hűtőben tárolva még három-négy napig fogyaszthatjuk anélkül, hogy vesztene az élvezeti értékéből.

Szavatosság:

A piacra kerülő pezsgő fogyasztásérett állapotban van, ezért az egyszerű pezsgőt semmiképp ne tároljuk fél évnél hosszabb ideig, de a legjobb pezsgőket sem érdemes három évnél tovább takargatni. Ennek oka, hogy a pezsgő elkészülte során átesett az érlelésen, további fejlődése a tárolással nem várható.

Pezsgő típusok:

Brut nature: nagyon száraz, fanyar íz. Az ízesítésnél nem adnak hozzá magas cukortartalmú likőrt, ezért a pezsgőben található cukor mennyisége nem haladja meg a literenkénti 3 grammot.

Extra brut: kiegyensúlyozott, elegáns, kellemesen fanyar. A pezsgőben található cukor mennyisége nem haladja meg a literenkénti 6 grammot.

Brut: érezhető édeskés íz nélküli érzete van. Cukortartalma 15 grammnál kevesebb lehet literenként.

Extra dry, extra sec: kicsit édes, de savas ízérzet. Ennél a pezsgőnél a literenkénti cukortartalom 12-20 gramm között van.

Dry, sec: kicsit édes ízű. 17-35g/l cukortartalommal találkozhatunk ezeknél a pezsgőknél..

Medium dry, demi sec: félédes. 33-50g/l cukortartalom esetén nevezhetik így a pezsgőket.

Sweet, doux: édes. Az édes pezsgők literenként 50 grammnál több cukrot tartalmaznak.