Óvatosan durrogtasson szilveszterkor!

szilveszter, újév, tüzijáték, petárda
Vágólapra másolva!
Az óév búcsúztatása a világ minden táján nagy esemény, pezsgővel, trombitaszóval és tűzijátékkal. E naphoz kötődően különösen fontos szerepet kapnak a zajkeltő szokások, amelyek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Változatos eszköztára lehet: a karikás ostortól a dudáig, a kolomptól a kereplőig, a trombitától a csengőig, és természetesen a tűzijátékot sem hagyhatjuk ki, a betiltott petárdáról nem is beszélve. Fontos, hogy a buli és móka hevében is tartsuk be az előírásokat és vigyázzunk az állatokra és másokra is. Íme, néhány jó tanács, hogy mire figyeljünk oda.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI

Tűzijátékot, de milyet?

Csak és kizárólag legális helyről, engedéllyel rendelkező forgalmazótól vásároljunk. Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a még becsomagolt, gyári állapotú terméken van-e olvasható magyar nyelvű használati utasítás, és ellenőrizzük le, hogy a szavatossági idején belül vagyunk-e még. Bár csak pár napról van szó, mégis körültekintően tároljuk, hogy a gyerekek még csak véletlenül se férjenek hozzá.

Tűzijáték, de hogyan?

Lehetőség szerint még józan állapotban, a felfokozott hangulat előtt olvassuk el végig a használati útmutatót és ne ötletbörzével, vagy találgatásrohammal próbáljuk meg működésbe hozni. Nézzük meg azt is, hogy beltéri, vagy kültéri használatos terméket vásároltunk - amennyiben ez utóbbi, azt csak a szabadban használjuk fel. Fontos, hogy ne szereljük szét, ne hekkeljük és a nagyobb hatás kedvéért se tuningoljuk, vagy ragasszunk többet össze. Tudjuk, hogy az italfogyasztás bátrabbá tesz, de akkor se tartsuk a kezünkben, ne zsonglőrködjünk a rakétákkal, pláne ne hajoljuk fölé, ha már meggyújtottuk. A tűzijáték rakéta pálcáját soha ne a földbe szúrjuk, hanem még indítás előtt állítsuk bele például egy (pezsgős)üvegbe. Ha észleljük, hogy a rakéta pálcája törött, akkor meg se gyújtsuk. Ajánlás: készítsünk elő tűzoltó készüléket, vagy legalább egy vödör vizet, biztos, ami biztos alapon.

Durrogtatás és az állatok

Az elmúlt évek tapasztalataiból tudjuk jól, hogy a durrogtatás nem csak a kijelölt időpontban zajlik, ezért ha háziállatunk van, pláne, ha tudjuk róla, hogy ijedős, tartsuk zárt helyen, mert előfordulhat, hogy a pukkantgatás miatt elszalad és nem talál vissza. A kutyák, macskák hallása sokkal fejlettebb, valamint tágabb frekvencián, nagyobb távolságról hallanak, mint mi emberek. Így könnyen elképzelhetjük, milyen fájdalmas lehet nekik ezeket a hangokat hallani. Gyakori, hogy a madarak, akik éjjel nem látnak, ilyenkor félelmükben felrepülnek és nekimennek a környezetük tárgyainak, például faágaknak. Szilveszter idején ajánlatos a kutyatartóknak kedvencüket védett helyre vinni (beengedni a lakásba, vagy az előszobába) még a petárdaszezon beindulása előtt, és a hosszú, póráz nélküli sétákról tartózkodjunk. Ha nagyon ijedős az állat, legjobb, ha olyan emberrel van együtt, aki mellett biztonságban érzi magát.