Vágólapra másolva!
Bár semmi bajunk a hagyományos házi pogácsával és sajtos rúddal, nem árt néha variálni a vendégváró falatokat. Három sós apróságot ajánlunk, amelyet az ebédig elrágcsálhatnak az éhes vendégek. 
Vágólapra másolva!

Sült olajbogyó

Hozzávalók:
250 g olajbogyó
120 g zsemlemorzsa
1 tojás felverve
olívaolaj

Forrás: Szilva Eszter

Az olajbogyót önmagában is gyorsan elkapkodják az asztalról, de ha kap egy vékony bundát, még finomabb lesz. Hívhatnánk rántott olajbogyónak is, ha ez nem hangzana nagyon rosszul. A recept egyszerű: a bogyókat hempergessük meg a tojásban és a zsemlemorzsában, majd süssük ropogósra forró olívaolajban! A "panírozáshoz" használhatjuk a zacskós trükköt, mert elég nehezen ragad a bogyóra a tojás és a morzsa, ráadásul időigényes is egyesével fürdetni az olívákat. Ehhez egy-egy zacskóba (vagy kisebb zárható dobozba) tegyük a tojást, majd szórjuk bele a bogyókat és rázzuk össze alaposan. Ezután tegyük ugyanezt a morzsával is. Forrás: Saveur.

Chilis mogyoró

Hozzávalók:
Szárított chili ízlésnek megfelelően (lehet őrölt és egész is)
1 teáskanál só
1 citrom leve
220 g földimogyoró, héj nélkül (ne legyen sós)
8 gerezd fokhagyma

Sós mogyoró felturbózva, csípősen, savanyún, ráadásul fokhagymával - ezután csakis valami fűszeres, pikáns ebéd következhet. Egy mozsárban keverjük el a chilit és a sót, majd adjuk hozzá a citromlevet. Serpenyőben pirítsuk a mogyorót a fokhagymával pár percig, majd egy tálban keverjük el a fűszeres-citromos keverékkel. Forrás: Saveur.

Sós ropogós (körülbelül 20 db)

Hozzávalók:
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
50 g vaj
2 teáskanál só (lehet kristályos)

Forrás: Szilva Eszter

A hozzávalókat gyúrjuk ruganyos tésztává körülbelül hat evőkanál víz segítségével. Szaggassunk belőle tetszőleges formákat, majd szórjuk meg sóval, esetleg fűszerekkel, chilivel, kakukkfűvel. 180 fokra előmelegített sütöben süssük körülbelül negyed óráig, amíg enyhén megpirul az alja. Kínáljunk mellé krémeket: karácsonyra passzol például a kakukkfüves sütőtökkrém, de kapros-petrezselymes sajtkrémmel is sikert arathat. Forrás: BBC Good Food.