Könyvet a családnak 1.

Télapó, karácsonyi könyvajánló
Vágólapra másolva!
A karácsonyi láz egyik pozitívuma, hogy ilyenkor a könyvesboltok is nyüzsgőbbek, mint az év többi időszakában. Az idén megjelent könyvek között válogatva családtagonként két ajándéktippet adunk: egy magyar és egy külföldi író regényét ajánljuk. Először a tesóknak.
Vágólapra másolva!

Fiútestvérnek

Jo Nesbo: Hóember (Animus Kiadó, 3290 Ft)
A norvég sztáríró legújabb regényében Harry Hole, az ex-alkoholista oslói nyomozó ismét rejtélyes ügy nyomába ered. A cím hallatán ne egy kedves karácsonyi mesefigurára gondoljunk, a hóember itt egy rémisztő sorozatgyilkosság kellékeként tűnik fel, amely a helyszínen egyetlen nyomként utal a gyilkosra. A jó skandináv krimi letehetetlen, így ne sértődjünk meg, ha a kedves megajándékozott antiszociális módon a karácsonyi vacsora után azon nyomban elvonul olvasni.

Forrás: [origo]

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz (Magvető Könyvkiadó, 2990 Ft)
Grecsó Krisztián idén megjelent regénye egy fiatal férfi szemszögéből megírt családregény, vagy inkább családtörténet-kutatás: a névtelen hivatalnok főhőst egy nap elhagyja a barátnője, eközben a kerületi újság kérésére elkezdi felkutatni saját családja történetét. A főhős szülőhelyére és a mama emlékirataihoz visszatérve rég elfeledett rejtélyekre derít fényt. A könyv jó választás lelkizésre hajlamos, önmagát kereső fiútestvérnek.

Plusz egy: Erlend Loe: Doppler (Scolar, 2450 Ft)

Lánytestvérnek

Sofi Oksanen : Sztálin tehenei (Scolar, 3450 Ft)
A finn-észt írónő idén Magyarországon járt, hogy bemutassa első regényét, melyet részben önéletrajzi elemek inspiráltak. A Sztálin tehenei a második világháborútól kezdve követi nyomon három generáció női sorsait. A nagymama története az ötvenes években játszódik a Szovjetunióhoz csatolt Észtországban, az anya már Finnországba megy férjhez a hetvenes években, lánya, a bulimiás Anna napjait pedig a "kalorizmus", a biztonságos étkek és a szesszióétkezések ciklikussága határozza meg. Sofi Oksanen regénye nem könnyű olvasmány, leginkább Anna, a testképzvarral küzdő lány életének részletgazdaság bemutatása miatt, de a történelem és az ahhoz kapcsolódó női sorsok iránt érdeklődőknek szép ajándék lehet.

Forrás: [origo]

Tóth Olga: Csupasz nyulak (Ulpius Ház, 2999 Ft)
Tóth Olga szociológus első regénye elég sok hasonlóságot mutat a Sztálin teheneivel - és itt nem csak az állatos címre gondolunk. A Csupasz nyulakat leginkább az az érzékeny látásmód köti össze Oksanen könyvével, amellyel a női főhősök életét írja le, csak éppen a hatvanas évek Magyarországán. A színes, retro hangulatú könyvborító azt sugallja, hogy egy vidám kis könyvet tartunk a kezünkben, ám gyorsan kiderül, hogy ez abszolút nem így van. A történet a testvérek váltakozó monológszálaiból szövődik, egyikük leányanya lesz, másikuk gimnáziumba és egyetemre készülő éltanuló. A családon belüli erőszakot kutató szociológus nem fest túl fényes képet az időszakról, a könyv végén viszont talán egy icipici remény is felcsillan.

Plusz egy: Szécsi Noémi: Finnugor vámpír (Európa Kiadó, 2900 Ft)