A kirakatokon is meglátszik a válság

Karácsonyi kirakatok
Vágólapra másolva!
Azt gondolnánk, ilyenkor már minden üzlet kirakatában karácsonyi díszek garmada, műhavas karácsonyfák, rénszarvasok és csillogó hópelyhek láthatók. Talán a válság az oka, talán elegük lett a tervezőknek a giccses karácsony-fílingből, mindenesetre a kirakatok minimalista stílusa szembetűnő volt, amikor a hétvégén több budapesti plázát végigjártunk a dekorációt vizsgálva. Sok helyen felhasználtak a díszítéshez karácsonyi gömböket, de számos boltot szemmel láthatóan egyáltalán nem érdekelnek az ünnepi díszek: egy icipici hópelyhet sem biggyesztettek ki a kirakatba. És van, ahol még ősz van.
Vágólapra másolva!

Egy parfümöket és kozmetikumokat árusító üzlet kirakatában mindössze három, arany csillámmal bevont rénszarvas árulkodik arról, hogy tél van. Egy elegáns ruhákat forgalmazó márkabolt visszanyúlt a régi idők dizájnjához: az aranyon és piroson kívül csak a karácsonyfa zöld színe látható a díszletben. Egy másik ruhabolt csak egy Merry Christmas matricát ragasztott az üvegre, egy harmadik magyarul írta ki, hogy Boldog Karácsonyt, és hozzátett négy darab gömbdíszt, egy másik pedig a hópelyhekkel jelzi az évszakot, és két-három díszgömbbel a karácsony közeledtét.

Forrás: Bognár Tünde
Kattintson a többi képért!

Egy cipőbolt szerint még ősz van, az évszak jellegzetes narancsos-vöröses színeit vonultatja fel a kirakatban falevelekkel - háttérképként és egy fa formájában. Mentségükre legyen mondva, a fának legalább karácsonyfa formája van. Piros masnis karton rénszarvasokkal és hatalmas, ezüst hópelyhekkel csábít egy nagy ruházati áruházlánc, és van, ahol némi szexualitást is bevetettek a siker érdekében: pánt nélküli miniruhás, mintás harisnyás ember nagyságú női bábuk állnak hópelyhekkel díszített karton karácsonyfák előtt, a téli hidegre való tekintettel mindegyiken sapka és vastag sál van, az egyik bábu lábára pedig még korcsolyát is húztak. Itt legalább nem volt díszgömb.

Van, ahol nem fektettek túl sok energiát a vásárlásra csábító, hangulatos kirakatok megtervezésére: van, ahol két ajándékdobozt, pár színes karácsonyi gömböt és némi műhavat szórtak szét hópelyheket ábrázoló óriásplakát előtt, és volt, ahol ezüstpapírba csomagolt dobozok, szőrös csillagszerű díszek, szétdobált műfenyőágak és néhány ezüst gömb próbálta felidézni a karácsonyi hangulatot. De még mindig jobb, mint a semmi - az üzletek közel felénél semmilyen kirakatdíszt nem találtuk.

Azok közül, akik vették a fáradságot és a kirakattal is igyekeztek hangulatot teremteni (és a vevőket az üzletekbe csábítani), leginkább egy harisnyabolt kirakata tetszett, ahol a piros alapú, karácsonyfát rejtő hógömbökkel harmonizáló piros színű harisnyákat és karácsonyi lábszárvédőket helyeztek el, néhány fekete harisnyás lábbal kiegészítve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!